П`ятниця, 19 Квітня 2024, 15:10

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Серпень » 14 » ТРАДИЦІЇ...
09:11
ТРАДИЦІЇ...
14 серпня - Медовий Спас

Серпень місяць багатий на православні свята. Найзначніші — Походження Чесних Древ Хреста Господня (14 серпня), Преображення Господнє (19 серпня) і святкування на честь Нерукотворного Образу (29 серпня) - спрадавна іменують в простолюдді Спасами. Перший з трьох Спасів – Медовий, за ним слідує Яблучний і Хлібний (Горіховий). Народні назви пов'язують ці свята з сезонними сільськогосподарськими роботами (збір меду, яблук, хліба).
 
Перший Спас називається «Спасом на воді»,
«мокрим Спасом», «медовим Спасом».

У церковному календарі на 14 серпня доводиться день Знесення (походження) Чесних Древ Животворящого Хреста Господня. З того часу, як Син Божий освятив Хрест Своїми стражданнями, в нім почала виявлятися незвичайна чудодійна сила. Про її прояв свідчить і історія свята. Це свято було встановлене в IX столітті в Константинополі, де щорічно частину Животворящого Хреста, який зберігався в домовій церкві грецьких імператорів, приносили в храм Святої Софії і освячували воду для позбавлення прихожан від хвороб, кількість яких через літню жару різко зростало.
 
Святкування Спаса Пресвятої Богородиці пов'язане з ім'ям святого князя Андрія Боголюбського, який в 1164 році під час походу проти волзьких болгар виставив перед собою Володимирську ікону і хрест, розбивши з їх допомогою своїх супротивників. У православних храмах 14 серпня виносять хрест для поклоніння і після літургії освячують мед, воду і мак. Маком поминають мучеників Маккавей, які поклали своє життя за вітчизну. А вода, яку освячують, врятує і від горя, і від хвороби. Цього дня віруючі причащаються.
 
На Перший Спас здійснювався хресний хід на водоймища для освячення води. Після хресного ходу багато хто купався і купав худобину, щоб змити гріхи і бути здоровішим. На «мокрий» Спас останній раз купали коней.
 
Друга назва («Медовий Спас») пов'язана з тим, що цього дня бджолярі підрізали вулики з медом і несли стільники нового збору для освячення в церкву. (У минулі часи не починали їсти ніякої сезонної їжі без благословення церкви). У деяких місцях селяни були переконані, що, починаючи з цього дня, бджоли перестають виробляти мед. Після освячення першого меду в церкві цього дня розговляються свіжим медом і пригощають всіх, роздають бідним. За старих часів говорили, що «на перший Спас і жебрак медку спробує». Віруючим відомо, що до Медового Спаса не можна їсти мед цього року, торішній же мед їсти можна.
 
Мед є одним з самих живильних серед пісних продуктів. Сорти меду розрізняють по тому, з яких рослин був зібраний нектар. Найбільш відомий липовий мед — зібраний з квітів липи, світлий, майже білий. Гречаний — з квітів гречки, темний, трохи зеленуватий. Квітковий — з різних польових квітів, янтарно-золотий, який зберігав запах рідних просторів і світло літнього сонця.
 
З Медовим Спасом у православних віруючих і греко-католиків починається Успенський піст, який продовжиться два тижні. Піст завершиться 28 серпня святом Успіня Пресвятої Богородиці (перша Пречиста). Успенський піст не голодний. Про нього говорили: «Спасівка - ласунка, а Петрівка (Петрівський піст) - голодовка». У цю пору всього багато: і хліба нового, і овочів, плодів різних. Але, хоча цей піст і звався Ласункою, по строгості він прирівнювався до Великого посту (без м'ясних, молочних і рибних продуктів). Тільки 19 серпня в свято Преображення Господня можна буде їсти рибу. Втім, коли у одного з відомих сучасних протоієреїв запитали, чи існують в Православній Церкві (і якщо існують, то які і для кого) послаблення в посту, він відповів приблизно так: "Послаблення в посту є: для новонавернених, дітей, вагітних, що годують, болящих, що знаходяться в дорозі або у відпустці. Які - питання індивідуальне і відноситься, швидше до особистої християнської самосвідомості". Проте не варто турбуватися, якщо ви не знайдете себе ні в одній з цих груп: піст продовжиться всього два тижні, а дотримання церковних канонів літом - суцільне задоволення. Вважається, що під час цього посту зціляється душа.
 
Що ж подають на стіл в це свято?
До святкового столу зазвичай пекли пироги, пряники, коврижки та інші ласощі, готували блюда, приправлені медом. Гостей пригощали медовим квасом.
 
Сирно-медові трикутники
1 стакан вершкового сиру
6 ч.л. густого ароматного меду
1 яєчний жовток
50 грам вершкового масла
6 листів листкового тіста (рос. - слоеное тесто)
цукрова пудра для обсипання
 
Розігріти духовку до 190 градусів. Промазати маслом деко. У широкому посуді збити вершковий сир з медом і яєчним жовтком. У невеликій каструлі розтопити вершкове масло. Промазати пласт тіста розтопленим маслом, покрити ще одним пластом тіста і знову промазати маслом. Покрити третім пластом тіста. Розрізати листкове тісто упоперек на 2 половини, а кожну половину - на 4 смуги. Виконати ту ж операцію з тими, що залишилися 3 пластами тіста. Покласти по 1 ст.л. сирної суміші в центр кожної смужки. Завертати смужку з начинкою під прямим кутом, так щоб кінець кінцем вийшов трикутник. Покласти трикутники на деко і промазати розтопленим маслом. Випікати в духовці 10 хвилин, поки трикутники не стануть хрусткими. Злегка присипати цукровою пудрою.
 
Пряник медовий «КАЛЯПУШ»
550 грам муки
150 грам цукру
250 грам меду
100-150 грам води
2 грами кориці
50 грам маргарину
 
Цукор з медом і водою прокип'ятити і поставити вистигати. Просіяти муку, зробити заглиблення в середині і вилити сироп, що вистиг, розпущене масло або маргарин, додати корицю, соду, добре перемішати і замісити тісто. Потім розкотити круглі коржики, проткнути ножем і поставити в не дуже гарячу духовку на 30-40 хвилин. Прикрасити за бажанням.
 
Пахлава
350 грам очищених волоських горіхів
300 грам топленого масла
300 грам цукрового піску
400 грам меду
сіль за смаком
яєчний жовток (для змазування)
 
для прісного тіста:
2 яйця
200-250 мл молока
600-700 грам муки
30 грам цукру
щіпка солі
 
Приготувати прісне тісто. Випустити в посуд яйця. Ретельно перемішати. Додати молоко, муку, сіль і замісити круте тісто. Розділити тісто на 6-8 шматків вагою по 150 р. Збити у вигляді куль і розкласти їх на обробній дошці. Ядра розколених волоських горіхів злегка підсушити на сковороді, пропустити через м'ясорубку, додати цукровий пісок і ретельно перемішати. Розкотити шматок тіста, перекласти на змащену маслом сковороду, помазати зверху маслом, посипати подрібненими горіхами з цукром. Потім розкотити наступний шматок тіста, покласти його на перший, знову змастити маслом і пересипати прокрученими горіхами. Повторити цю операцію стільки разів, на скільки шматків було розділено тісто. Приготовану таким чином пахлаву змастити зверху яєчним жовтком, збитим і розбавленим водою. Поставити в духовку на 10-15 хвилин. Потім вийняти, розрізати на шматки у вигляді кубиків або ромбів (останній шар не розрізати), залити зрізи розтопленим маслом і знову поставити в духовку на 10-15 хвилин. Окремо закип'ятити мед, щоб вийшов рідким. Перед кінцем випічки вийняти пахлаву з печі, залити її теплим рідким медом і ще раз поставити пекти на 30-40 хвилин. Готову пахлаву відокремити одну від одної в місцях, що заздалегідь розрізають, дати вистигнути і подати на стіл.
 
Риба в меду з родзинками
2 кг філе тріски
1 л молока 5
0 грам родзинок
25 грам вершкового масла
1 цибулина
1 ст. ложка меду
500 мл білого сухого вина
3 лимона
400 р. сметани
чорний мелений перець, сіль
 
Закип'ятити молоко, зняти його з вогню. Покласти в ще гаряче молоко рибне філе на 3 хв., після чого рибу акуратно віджати і розрізати на 6 порційних шматків. Залити родзинки окропом на 10 хв., потім злити воду. Вичавити сік з двох лимонів, а третій нарізувати тонкими скибочками. Подрібнити цибулину. У сотейнику на слабкому вогні обсмажити па вершковому маслі лук з медом і родзинками. Коли суміш закарамелізується, влити гаряче вино з лимонним соком, покласти скибочки лимона. Поварити декілька секунд, збавити вогонь, покласти шматки риби, посолити і поперчити на смак. Тушкувати 10 хв. Готову рибу, лимон і родзинки вийняти з соусу. Ввести в нього сметану, перемішати і залити соусом рибу.
 
Картопля в оцтово-медовій суміші
Картопля 1 кг (дрібна)
Оцет 5 ст. л
Мед 1 ч. л
Базилік 2 пучки
Рослинне масло 2 ст. л
Оливкове масло 4 ст. л
Сир тертий 1 ст. л
 
Картоплю вимити і варити в мундирі 20 хв. Злити воду, дати трохи вистигнути і очистити. Охолодити повністю. Прокип'ятити в маленькій каструлі протягом 1 хв. оцет з медом. У базиліка відокремити листочки. 1/3 відкласти убік, а ті, що залишилися - покришити. Обсмажити в рослинному маслі картоплю і посолити. Влити оцтово-медову суміш і тушкувати в ній картоплю. Перемішати з оливковим маслом і базиліком. Викласти на блюдо, посипати сиром, прикрасити листочками базиліка, що залишилися. Блюдо подавати гарячим.
 
Стегенця з грейпфрутом і медом
4 стегенця (приблизно по 200 грамів)
сіль, перець
3 рожевих грейпфрута
125 мл сухого білого вина
1 цибулина
1 морква
2 стебла лука-порею
1 ст.ложка вершкового масла
125 мл курячого бульйону
2 ст. ложки меду
2 ч. ложки апельсинового соку
 
Стегенця приправити. Віджати з 2 грейпфрутів сік. Перемішати 2 ст. ложки соку з 2 ст.ложками вина. Маринувати в суміші стегенця 2 год. Покласти м'ясо на деко змащене рослинним маслом і смажити 30 хв. при 200. Лук і моркву нарізати кубиками, порей - кільцями. Тушкувати все у вершковому маслі і приправити. Влити сік, вино, бульйон і тушкувати 5 хв. Намазати стегенця медом і смажити 5 хв. Грейпфрут очистити і нарізати скибочками. Додати до овочів з конфітюром. Розкласти все по тарілках.
 
Найбільш популярні на Русі були напої з меду. Найстародавнішим і знаменитим з них був хмільний мед. Щоб додати меду п'янкі властивості, в розведений водою бджолиний мед додавали дріжджів і хмелю і залишали бродити. Різними прянощами і добавками готовому «ставленикові» можна було надати різного смаку. Слов'яни знали безліч рецептів хмільного меду: весняний, застояний, збірний, червоний, білий, з гвоздикою і особливо міцний «княжий» мед. Готувався мед і з ягодами — смородиновий, вишневий, малиновий і так далі. Іноді в мед додавали свіжий ягідний або фруктовий сік або морс.
 
Майстерними медоварами були ченці. Вони зберігали і удосконалювали стародавнє мистецтво медоваріння. Один з рецептів, що дійшли до нас, так і називається — «Мед монастирський».
 
Інший російський напій, що готується на основі бджолиного меду, — збитень. Збитень з'явився на Русі майже тисячу років назад, перша згадка про нього відноситься до XII століття. Перевар або узвар — старовинна назва збитню. Тоді його готували так: брали по бульбашці вина, оцту і пива, перцю чверть, фунт патоки, три гривні вина заморського і відразу ж з медом варили, щоб не тільки він зварився, але і устоявся, потім зливали в посуд.
 
Іноземці називали збитень з вином глінтвейном. У збитень додавали запашні трави, прянощі. Довгий час його пили замість чаю і кави. По міських ринках і вулицях ходили збитеньщики, що продавали всім охочим гарячий збитень. Вони розносили його у великих мідних чайниках. Взимку, щоб вони не охолоджувалися, їх щільно укутували і в середину чайника вставляли широку трубу, наповнену вугіллям. Цей премудрий російський пристрій чайника з трубою і став прообразом російського самовара.
 
За народними прикметами, на Медовий Спас відлітають ластівки і стрижі, що вважається за перший знак осені, що наближається. Відцвітають троянди, падають холодні роси.
 
За народним повір'ям, тим, хто побоюється відьом: цього дня потрібно зібрати насіння дикого маку і обсипати ним будинок – жодна відьма в будинок не проникне.
 
За народними традиціями, в Медовий Спас прийнято допомагати вдовам і сиротам, а всім жінкам цього дня прощаються всі незамолені гріхи.
 
За матеріалами мережі Інтернет 
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 468 | Додав: Admin | Теги: Власовка, Власівка | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору