Середа, 01 Травня 2024, 15:51

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Вересень » 29 » СВЯТКУЄМО...
07:52
СВЯТКУЄМО...

14 жовтня – День Українського козацтва

Це свято ми відзначаємо згідно з Указом Президента України від 07.08.1999 р. «Про день Українського козацтва». Цього дня в церквах проходять богослужіння, молебень, в тисячах міст України проходять святкові гуляння, фестивалі, кінні скачки, козацькі паради і змагання.

Вперше українські козаки згадуються в кінці XV століття, коли вони почали поселятися на землях Подніпровья, нижче за дніпровські пороги. Козацтво постійно поповнювалося утікачами з різних земель України (хоч були серед них і представники інших народів), які по тих або інших причинах залишали місця свого проживання. Певний час козаки жили за рахунок військової здобичі в боротьбі з турками і кримськими татарами.

У першій половині XVI століття кількість їх збільшилась, і з напіввійськового промислу козацтво перетворювалося на окремий стан тодішнього українського суспільства. Вироблялися і зміцнювалися військова організація, адміністративний устрій, закони і звичаї. У XVI столітті українське козацтво утворило свій центр - Запорозьку Січ, яка була столицею значною мірою незалежної військової республіки. У XVII столітті козацтво запорізьке, реєстрове вже утворило істотний прошарок українського народу і склало основу української держави, яка з'явилася в 1648 році з початком Визвольної війни під керівництвом гетьмана України Богдана Хмельницького. 

Козацький адміністративно-військовий устрій був поширений на значній частині України. З козацької старшини утворилася нова українська аристократія. Новий устрій проіснував на українських землях до кінця XVIII століття, а військові козацькі формування - до I-ої половини XIX століття.

Цікаво, що святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрова Пресвятої Богородиці. З давніх часів Богородиця є покровителькою українського козацтва і всіх українських озброєних формувань. На Січі у запорожців була церква на честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Крім того, споконвіку на свято Покрова Пресвятої Богородиці в Україні відбувалася Велика рада, яка обирала гетьмана, визначала, як козацтву жити далі.

З початку відродження козацтва на Україні підписані президентом України укази: «Про координаційну раду Українського козацтва», «Про національну програму розвитку Українського козацтва на 2002-2005 р.р..» і, звичайно ж, «Про день Українського козацтва».

За матеріалами мережі Інтернет

 

Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 423 | Додав: Admin | Теги: козацтво, Власовка, Власівка | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору