П`ятниця, 26 Квітня 2024, 08:20

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Січень » 25 » СВЯТКУЄМО...
11:29
СВЯТКУЄМО...
25 січня - Тетянин день
 
"...випили все, окрім Москви-ріки,
і то завдяки тому, що замерзла ... "
А.П.Чехов про Тетянин день
 
Є в морозному січні день, забарвлений радісним, весняним настроєм. Це 25 січня - Тетянин день. День всіх студентів. Ймовірно, це єдиний в історії випадок, коли на один і той же день претендують і служителі церкви, і студентство, причому кожна сторона розуміє свято на свій лад.
 
В "Житії святих" сказано, що дочка римського консула Татіана піддалася жорстоким переслідуванням за віру Христову: їй виколювали очі, різали бритвами, намагалися спалити, але кожен раз Бог карав її ворогів, а Татіані посилав зцілення, навіть леви, випущені з клітки, лагідно лизали їй ноги. Вражені її стійкістю, кати відмовлялися виконувати накази, просили у Тетяни прощення і ставали на її бік. Суд засудив її до смерті. Пізніше вона була зарахована до лику святих. Однак відомостей про заступництво святої Тетяни тим, хто взяв на свої плечі багатотрудну справу отримання знань, немає ні в "Житії святих", ні в інших джерелах. Чому ж день поминання Тетяни виявився пов'язаний зі славним, неспокійним, веселим і далеко не безгрішним народом - студентством?
 
12(25) січня 1755 року був підписаний імператрицею Єлизаветою Петрівною Указ про відкриття в Москві 1-го російського університету. Розроблений Ломоносовим проект взяв під свою опіку генерал-ад'ютант І.І.Шувалов, людина освічена і культурна. Як свідчать сучасники, "був скромний, навіть боязкий. Постійно відмовлявся від графського титулу, але ревниво домагався слави мецената". День підписання Указу Шуваловим був обраний не випадково. Він хотів не тільки послужити Батьківщині, а й зробити презент своїй улюбленій матусі Тетяні Петрівні в день її іменин. "Дарую тобі університет" - вимовив І.І. Шувалов фразу, що стала пізніше крилатою.
 
У 1791 р. на Пасху була відкрита церква Тетяни Мучениці. Убрання для неї надіслала сама Катерина. Прихожанами цієї церкви в різні роки були Фонвізін, Грибоєдов, Тургенєв, Тімірязєв, Пирогов, Ключевський, брати Аксакови, Соловйов та ін. Потім був Указ Миколи I, де він розпорядився святкувати не день відкриття університету, а підписання акту про його заснування. Так, волею монарха, з'явилося студентське свято - Тетянин день, а з часом народ приписав цій святій покровительство студентам. Тон цього свята було задано ще в 1755 р. Урочистості тоді були проведені в петровських традиціях: урочисті промови, богослужіння, а потім ілюмінація, феєрверк, частування, театральні вистави. Йшли роки. Студенти ставали лікарями, адвокатами, вчителями, письменниками. Але Тетянин день не забувався і не змінювався. У цей традиційний день люди похилого віку і молодь, знамениті і невідомі - всі були знайомими, всі були рівними. Побутова сторона свята залишалася такою ж, як і раніше.
 
Це був самий шумний день в місті. Дія розгорталася на Нікітській, Тверському бульварі, Трубній площі. Студенти групками і цілими натовпами, пішки і на візниках, горланячи пісні, заповнювали собою старий центр. Їх п'янило відчуття свободи. Природа брала своє. Юнаки місяцями відсиджували лекції, корпіли над підручниками, повторювали знову і знову досліди, багато підробляли - але в цей день дозволяли собі розкріпоститися і пуститися у всі тяжкі. Вони навмисне голосно співали - кричали, стверджуючи свої права на цей день, демонструючи свободу і самодостатність. Поліція в цей день діяла за перевагою "профілактично", згладжуючи гостроту неминучих спалахів конфліктів. Арештовувати і навіть затримувати студентів у їхнє свято не рекомендувалося.
 
У це свято скасовувалися всі відмінності - вікові та станові, скасовувалися всі чини і звання, зрівнювалися багаті і бідні - всі вони відчували себе співгромадянами "ученої республіки". Маститі вчені і важливі чиновники, успішні присяжні повірені та модні журналісти відчували себе в цей день "старими студентами". Вони згадували прекрасні дні своєї молодості. Це був і їх день також. Саме тому з легкістю і швидкістю день заснування одного університету став загальним студентським святом. Тетянин день святкувався всюди. Він об'єднував професорів, студентів нинішніх і "колишніх".
 
В 1899 р. з нагоди річниці Московського університету на Громадських зборах відбувся товариський вечір колишніх вихованців вищих навчальних закладів. Згадували юність, роки студентства... Особливо захоплено був прийнятий тост, проголошений у віршах:
 
          "Стало у нас у звичаєм
          Шанувати день народження alma mater
          У колі її рідних синів.
          Звичай цей вже не новий:
          З покоління в покоління
          Він переходить від батьків..."
 
Отже, завдяки любові до своєї матусі всесильного фаворита Шувалова і указу імператора Миколи I, свята мучениця Тетяна перетворилася на патронесу студентів.
 
Тетянин день в наші дні став святом студентства. В цей зимовий день ми вітаємо студентів всіх поколінь, з почуттям вдячності згадуємо своїх педагогів, що відкривали для нас Храм Наук. Сподіваємося, що наші діти продовжать найкращі традиції наукової школи, внесуть гідний внесок у розвиток світового співтовариства.

Тетянин день - свято молодості, свято всіх тих, хто зберігає в душі вогонь творчості, жагу до знань, пошуку і відкриттів.
 
Радості вам, студенти і педагоги всіх поколінь, надії і щастя!
 
За матеріалами мережі Інтернет 
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 364 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору