Четвер, 18 Квітня 2024, 17:17

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Серпень » 19 » ТРАДИЦІЇ...
07:11
ТРАДИЦІЇ...
19 серпня - Яблучний Спас
 
19 серпня Православна церква святкує Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа (західні християни святкують цей день 6 серпня, а православні - 19 серпня по новому стилю, що відповідає 6 серпня за юліанським календарем).
 
В останній рік своєму земному життю Ісус Христос, передбачивши і розповівши учням про свої страждання і смерть в Єрусалимі, вирішив укріпити в них віру, показати свою божественну силу. Ісус з трьома учнями Петром, Іаковом і Іоанном зійшов на гору Фавор помолитися. «І коли молився, вид обличчя його змінився і одяг зробився білим, блискучим. І ось два чоловіки розмовляли з ним, які були Мойсей і Ілія; з'явившись в славі, вони говорили про відхід його, який йому належало зробити в Єрусалимі. Петро ж і ті, що були з ним, обтяжені були сном; але, прокинувшись, побачили славу Його і двох мужів, що стоять з ним... І був з хмари голос, глаголющий: «Цей є Син Мій Коханий, його слухайте».
 
Святкуванням Преображення Господнього Церква урочисто сповідає і прославляє з'єднання Божества і людства в особі Ісуса Христа. Своїм Преображенням Господь благоволив оберегти Своїх учнів від смутку і звів їх до вищого покладання надії серед лих, які повинні були спіткати їх в світі.
 
Свято Преображення Господнього належить до 12 найбільших православних свят. У народі цей день зветься Яблучним Спасом, оскільки саме 19 серпня на Русі було прийнято зривати і освячувати яблука і інші фрукти нового урожаю.
 
Куштувати яблука до Преображення вважалося за великий гріх.
 
Яблучний Спас ще називають «першими осіньщинами», тобто зустріччю осені. Вважається, що це свято покликане нагадати людям про необхідність духовного перетворення. За традицією цього дня люди повинні пригощати яблуками рідних, близьких, а також сиріт, бідних і злиденних, не забуваючи і про тих, що заснули вічним сном, предків.
 
За старих часів всі віруючі люди неодмінно святкували Яблучний Спас, пекли пироги з яблуками, варили яблучне варення і пригощали ним один одного. А увечері всі виходили в поле, щоб з піснями провести захід сонця, а з ним і літо.
 
19 серпня в православних храмах проходить традиційний обряд освячення плодів: окрім яблук, окроплюються також виноград, груші, сливи та інше. Ця традиція була встановлена в Єрусалимі. Згідно їй, все в світі – від людини до рослин – повинно бути присвячено Богові.
 
З Яблучного Спаса в садах починається гаряча пора. Яблука заготовлюються про запас по різних рецептах: їх сушать, замочують, консервують. Люди вірять і в те, що на Преображення яблука стають чарівними. Відкусивши яблучка, можна загадати бажання, і воно обов'язково збудеться. Вважається також, що з Яблучним Спасом приходять перші холоди. Через те за старих часів і існував звичай – гуляти в полі, проводжати піснями захід першого осіннього сонця.
 
Зараз ці добрі традиції поступово забуваються. Ми всі кудись поспішаємо, біжимо, і часто забуваємо про такі чудові свята. У вас є хороша можливість цього року відзначити велике свято – Преображення Господнє, приготувавши за деякими з наданих рецептів декілька смачних і нескладних в приготуванні блюд з яблук. Приготуйте що-небудь на свій розсуд і пригостіть своїх рідних і близьких!
 
Яблука печені з горіхами і кишмишем
З промитих яблук вирізати серцевину, а поглиблення, що утворилося, заповнити посіченими горіхами і кишмишем, запекти в духовій шафі. Запікати яблука краще на чавунній сковорідці або в керамічному посуді. Випечені яблука посипати цукровою пудрою і повернути на пару хвилин в духовку.
 
Мармелад з яблук
Видаливши серцевину, яблука печуть в духовці і протирають через сито. У отримане пюре кладуть цукор і, часто помішуючи, варять на слабкому вогні до загустіння. Гарячий мармелад перекладають в гарячі банки і посипають зверху цукром. Коли мармелад остигне, банки накривають пергаментним папером і зав'язують. Зберігають в сухому прохолодному місці. На 1 кг яблук беруть 500 грама цукру.
 
Яблука запечені з медом
1 кг яблук, родзинки, горіхи, цукор, мед, кориця, масло. Яблука очистити, вирізати серцевину, покласти їх в змащену жиром форму і заповнити сумішшю родзинок, горіхів, меду і спецій. Полити кожне яблуко яблучним соком, покласти на нього шматочок масла, форму помістити в духовку. Запечені яблука подати в сиропі, що залишився у формі після запікання.
 
Повітряний пиріг з яблук
Яблука (краще всього антонівські) обмити в холодній воді, розрізати на декілька частин, видалити насіннячка, покласти на сковороду, підлити трохи води і запекти в духовій шафі. Печені яблука протерти крізь сито, в отримане пюре всипати цукор і, помішуючи, варити, поки пюре не загускне і не перестане стікати з ложки. Яєчні білки влити в каструлю, добре охолодити і збити вінчиком до утворення густої піни. У збиті білки покласти гаряче пюре і добре вимісити. Приготовану масу викласти у вигляді гори на змащену маслом сковороду, поверхню загладити лезом ножа і поставити на 10-15 хвилин в духову шафу, щоб пиріг підрум'янився і піднявся. Як тільки пиріг буде готовий, його треба подавати, інакше він осяде. Подають пиріг в тому ж посуді, в якому він випікався, зверху посипають цукровою пудрою. Окремо до пирога можна подати холодне кип'ячене або пастеризоване молоко або вершки. Замість яблук можна узяти готове яблучне пюре або яблучний соус. На 6 яєць (білки) – 1 стакан цукру, 300 гр. яблук, 2 ст.ложки цукрової пудри.
 
Смачного і зі Святом!
 
НАРОДНІ ПРИКАЗКИ І ПРИКМЕТИ
 
Починають знімати яблука і горох.
Після Другого Спаса дощ - хлібогній!
Змінюється погода — стає все холодніше.
Прийшов Другий Спас — бери рукавиці про запас.
Прийшов Спас — пішло літо від нас.
Який Другий Спас, такий і січень.
Який день в Другий Спас, такий і Покров (14 жовтня).
Тим, хто народився цього дня слід носити сапфір.
 
За матеріалами мережі Інтернет
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 420 | Додав: Admin | Теги: Власовка, Власівка | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору