П`ятниця, 29 Березня 2024, 12:58

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Березень » 1 » НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
10:50
НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
БЕРЕЗЕНЬ (крапельник, протальник)
 
БЕРЕЗЕНЬ — КРАПЕЛЬНИК, ПРОТАЛЬНИК, ГРАЧІВНИК, БЕРЕЗОЗОЛ — найменше випадіння опадів, активний капіж з крижаних бурульок, на сонячних місцях з'являється земля, прилітають граки, наливається соком береза, йде заготівля деревного вугілля з берези. Ранком року значиться березень в народному календарі. Зиму ламає, новому сезону доріжку дарує. «Лютий сильний завірюхою, а березень — капежем». 
 
1 березня — Перший день весни, новачок. В день мучеників Памфіла пресвітера, Павла, Порфирія, Феодула, Ілії, Данила поминали і преподобного Маруфа, єпископа Месопотамського, що вигнав злих духів з персидської царівни. Якщо з перших днів весна розгульна, не соромлива - обдурить, вірити нічого. Коли тепло, то казали: рання весна нічого не варта.
 
2 березня — в цей день великомучени­ка Феодора Тірона благали про відшукання вкрадених речей і зниклих людей. Шанували священномученика Гермогена, патріарха Московського і всея Русі чудотворця, активного борця проти польсько-литовської інтервенції, померлого в 1612 році. Це також день праведної Маріамни, сестри апостола Філіпа, яку в народі охрестили Марем'яною-марою (рос. кикиморой), вважаючи її за дружину домовика. Іноді вона допомагає господарям, попереджає їх про лихо, але іноді сама шкодить по дрібницях. Плотва починає брати насадку з півводи. Перший раз на рік видно купчасті хмари. На Феодора сіра ворона починає будувати гніздо. Цього дня чекали мороз.
 
3 березня. Народ помітив, що в цей день починається виліт метеликів-кропив'янки, а "Весна днем красна". Розпушилася верба, зимі немає ходу до селянського двору.
 
4 березня. Березень - не весна, а передвесна.
 
5 березня — в день преподобного Льва єпископа Катанського, боялися дивитися на падаючі зірки, вважаючи що це принесе нещастя. Шанували росій­ських святих преподобного Агафона Печерського в Даль­ніх печерах і преподобномученика Корнілія Псковсько-печерського. Сніг навесні тане вперше. Вже до цього часу з'являються ранні проталини на полях, говорили: "Як не злись метелиця, все весною повіває". Зима закінчується, потрібно поспішати на санках накататися досхочу. У цей час бувають вітри: "Харитонова дружина під тином йшла, сімсот сорочок знайшла, вітер подув - все сорочки роздув".
 
6 березня — Тімофій-весновій, так називали день преподобного Тимофія в Символах. Тимофій Весновій тепло віє, людей похилого віку гріє. Починається рух соку в кленах і березах. Виноградну лозу ламай, поки вирує рух соку. "Тимофій Весновій - вже тепло у дверей". "Весновій теплом вітають". На початку березня в зимових теплицях розміщують на постійних місцях розсаду томатів, в ранніх парниках сіють на розсаду білокачанну і цвітну капусту. У середині березня - деякі сорти огірків.
 
7 березня – Маврикій. На Маврикія найбільш ранній приліт граків, прилітають перші шпаки. Сама рання трель польового жайворонка. Прохолодна весна - до дощів влітку.
 
8 березня – Полікарп. З Полікарпа, з 8 по 15 березня, не виключено повернення холодів. Говорили: ""Пора сорокам в ліс забиратися, а тетеревам виступати з заспівами". Соломина, що лежала на поверхні снігу, провалилася - через місяць зійде сніг.
 
9 березня — Іванів день. Набуття (набуття голови Іоанна Предтечі). В день набуття глави Іоанна Передвісника «птах гніздо знаходить». Птах в'є гніздо, а перелітний птах летить з теплих місць. Коли день по снігу, то і в квітні по снігу, а коли по голу, то і в квітні по тому. Якщо птахи в'ють гнізда на сонячному боці дерев, будинків - до холодного літа, і навпаки. Якщо деркач крикне перш за перепела, то коні все літо будуть голодні, коли ж перепел крикне перш за деркача, то коні будуть ситі. Якщо дятел стирчить в березні, то пізньою буде весна. Синиця заспівала - тепло ворожить. Свірчок-зяблик сверлить до негоди, до холоду. Якщо цього дня випаде сніг, то і святий тиждень (Великдень) буде холодний, якщо буде сухо, то не чекай дощу і до Великодня. Роги місяця яскраві і круті - до морозу. На річках клювання - великий улов.
 
10 березня — Тарасій-кумошник велича­ли святителя Тарасія, архієпископа Константинополь­ського. З того часу не дозволялося спати днем, інакше «нападала кумоха», тобто лихоманка.
 
11 березня. Вітер подув з півдня і південного заходу - настане потепління.
 
12 березня — Прокоп-дорогорушитель, так називали день преподобного сповідувача Прокопа Декаполіта сповідувача. Шанували преподобних Тіта, пресвітера Печерського в Дальніх печерах і преподобного Тіта Печерського в Дальніх печерах, колишнього воїна. Прокіп Перезимник дорогу руйнує, а в снігу загруз. У води ніс гострий - пробивається скрізь. "Прокіп зимовий (25 листопада) дорогу прокопав, а Прокіп перезимний дорогу руйнує".
 
13 березня — Василь Сповідник, Василь Капельник, Василь Теплий, так називали день преподобного Василя сповідувача. Шанують тако­ж блаженного Миколу Салоса, Псковського, Христа ради юродивого. Довгі капельники (бурульки) - довгий льон. Якщо дощ, бути літу доброму. Дивляться, як тануть кола навколо дерева - круті краї, так крута буде весна, пологі - весна затяжна. "На Василя Теплого сонце в колах - на врожай". "Якщо дощ - бути літу мокрому".
 
14 березня — Євдокія-плющиха, крапельниця, замочи Поділ. «Яка Євдокія, таке і літо». Сніг, що підтанув, поступово осідає і як би сплющується, а на дахах все довші ростуть бурульки, з яких вдень сочиться кришталевий капіж. «Дивися літо на Євдокію: коли сніг з дощем і теплий вітер — до мокрого літа; а мороз і північний вітер — до прохолодного літа». На Русі вважали преподобномученицю Євдокію хранителькою ключів від весняних вод: захоче весняниця — рано пустить воду, прогнівається — морози напустить, тому і боялися селяни працювати на Євдокію. Вважали, що з цього дня сніг набував цілющої сили. Сніговою водою змочували рани, поїли хворих. Коли на Євдокію курочка води нап'ється, то на Єгорів день (6 травня) овечка трави наїсться. 14 березня вважалося завжди "твердим" літовказателем: який день, таке й літо. На Євдокію кличуть весну: "Весна-красна, що ти нам принесла - червоне літечко". У цей день сіють капусту.
 
15 березня — Федотів день, священномученика Феодота, єпископа Кирінейського. Федот-вітронос. Селяни бояться сильного вітру, снігу. "На Федота занос - піде худоба на знос". "На Федота занос (вітер, заметіль) - все сіно знесеш (довго трави не буде)". Федот - вітроніс, задирає курям хвіст. Прислів'я "Федот, та не той" застосовується до цього дня, коли замість відлиги трапляється мороз.
 
16 березня. Яка середина березня - таке і літо.
 
17 березня — Герасим-грачевник, так звали день преподобних Герасима на Іордані і Герасима Вологод­ського. «Герасим-грачевник граків пригнав», — говорили наші предки, але ні той, ні інший святий цього зробити не могли, бо граки зимують в Середній Азії. Грак весну приніс, і це — головне. Грак на горі - так і весна на дворі. Коли грак прилетів, через місяць зійде сніг. Якщо граки летять прямо на свої старі гнізда, то весна буде дружною, вода втече вся разом.
 
18 березня — день мученика Конона Ісаврійського, хранителя дітей від віспи, в народі називали Конон-городник. Рекомедувалось в цей день замочувати насіння капусти і помідорів для висіву - у закриті парники. Оновлювали і готували парники: "Конон на город покликав". "На Конона Городника починай копати ріллю в городі". Примічали: "Якщо на Конона ясно, літо буде не градобійне".
 
19 березня - день Каліста. Приліт білого лелеки. Плиска повернулася раніше, ніж звичайно - до теплої весни.
 
20 березня — Василь-капельник. Капіж з бурульок — до урожаю конопель і льону. З дахів капає, а за ніс цапає.
 
21 березня - день весняного рівнодення. Астрономічний день народження весни. Вступ Сонця на знак Овна означає початок весни. Тривалість світлого часу доби дорівнює тривалості темного. Ранній приліт жайворонків - до теплої весни.
 
22 березня — день сорока мучеників Севастійських, який в народі називають Сороки або Кулики. День дорівнює ночі. Друга зустріч весни, яку закликали в образі жайворонка — першого весняного птаха. В день свята діти отримували пасочки-жайворонки, напередодні випечені з житньої муки. «Зима кінчається, весна починається». «Якщо сороки і галки прилітають на Сороки, до тепла». Чайки прилітають — до льодоходу. Жайворонки — до тепла. Зяблики — до холоду. Якщо Сороки теплі - сорок днів будуть теплими, якщо холодні - чекай сорок холодних ранків.
 
23 березня. У цей день буває перша гроза. Всесвітній метеорологічний день.
 
24 березня — шанували святителя Євфімія, архієпископа Новгородського, чудотворця. Коли в лунку біжать весняні струмки - добре ловиться плотва. Вночі був іній - вдень снігопаду не буде; пухнастий іній - до гарної погоди.
 
25 березня – Феофан. На Феофана тумани - врожай на льон, овес і коноплі. У цей день по двору кидали кілька конопляних і лляних насінин для частування птахів. Особливу турботу в цей день виявляли до коней, щоб не захворіли: "Якщо на Феофана кінь захворіє, то все літо буде хворіти, для літньої роботи він не годиться".
 
26 березня. Починається рух соку у берези.
 
27 березня. Якщо весною в ріках води не додасться, літо буде спекотне та сухе.
 
28 березня. Весняна вода тече повільно - важкий очікується рік.
 
29 березня. Коли в цей день тепло, то і весна буде теплою.
 
30 березня — Олексій теплий. День преподобного Олексія, чоловіка Божого. «Олексій води розпускає», «На Олексія з гір вода, а риба із стану рушає». «Якщо Олексій знайшов кресало (теплий день), то весна бу­де теплою». «Які на Олексія струмки, така і заплава». Бурхливе сніготанення.
 
31 березня. Прилетіло багато лебедів - до теплої весни.
 
У березні іменини святкують:
1 березня - Ярема, Данило, Порфирій, Ілля
2 березня - Федір
3 березня - Кузьма
4 березня - Архип, Макар, Богдан, Максим
5 березня - Тимофій, Георгій, Євстафій
6 березня - Остап, Юрій, Тимофій
7 березня - Петро, Панас, Пилип, Федір
8 березня - Іван, Дем'ян, Олександр
9 березня - Іван
10 березня - Тарас
11 березня - Порфирій, Севастян
12 березня - Прокіп, Тит
13 березня - Касьян, Нестор, Марина, Василь, Микола
14 березня - Антоніна, Явдоха, Антон
15 березня - Федот, Сава, Богдан, Арсеній
17 березня - Данило, Василь, Герасим, В'ячеслав, Юлія
18 березня - Іраїда, Андрій, Костянтин
19 березня - Аркадій, Федір
20 березня - Єфрем, Василь, Капітон, Павло
21 березня - Лазар, Опанас, Панас
22 березня - Микола, Леонтій, Ілля, Тарас
24 березня - Сафрон, Юхим
25 березня - Григорій, Семен
27 березня - Венедикт, Ростислав, Михайло
28 березня - Олександр, Денис
29 березня - Трохим, Іван
30 березня - Олексій, Марк, Зосим
31 березня - Кирило
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 600 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору