П`ятниця, 29 Березня 2024, 00:47

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Квітень » 1 » НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
07:48
НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР

К В І Т Е Н Ь

КВІТЕНЬ - БЕРЕЗОЗОЛ, СНІГОГОН, ВОДОПІЛ, ЦВЄТЄНЬ - заготівля соковиці - березового соку, сходить сніг, повінь, початок цвітіння. «Квітень землю красить». «Квітень ледачого не любить, моторного голубить». «Квітень з водою - травень з травою». Квітень починається при снігу, а закінчується при зелені.
 
1 квітня – Дарина - брудні ополонки, так називали мученицю Дарію, тому що з цього дня весняне сонечко все гарячіше припікає і у річкових ополонок, де поїли худобу та полоскали білизну, звертаючись робиться бруд. Яке 1 квітня - таке 1 жовтня, і навпаки. Примічали: "Якщо весняна вода на Дарину йде з шумом - трави хороші бувають, а коли тихо - погана трава виростає".
 
4 квітня - Василь теплий. День священномученика Василя, пресвітера Анкірського. Василь-соняшник. «На Василя теплого сонце сходить у колах - до урожаю».
 
квітня - Благовіщення Пресвятої Богородиці. В основі двунадесятого свята лежить євангельська оповідь про те, як архангел Гавриїл повідомив Діві Марії благу звістку про майбутнє народження у неї божественного немовляти. Благовіщення починає життєопис Ісуса Христа - Спасителя людства. Відзначається свято з IV століття за дев'ять місяців до Різдва Христового.
У цей день поминали і святійшого Тихона, Патріарха Московського і всея Русі, в миру Василь Белавін, син сільського священика отця Іоанна, із старовинного російського міста Торопця. У 1917 році, після більш 200-річної перерви, Всеросійський Помісний Собор Російської Православної Церкви обрав Тихона Патріархом Московським і все Русі.
На Русі Благовіщення збігалося з початком весняної сівби, і церква вселяла хліборобам, що доля врожаю залежить від допомоги Богородиці. Москвичі використовували більш практичний звичай підвищення врожаю: вони скупали у торговців різних птахів і випускали їх на волю. «Благовіщення без ластівок - холодна весна». Благовіщення - третя зустріч весни. «Якщо на Благовіщення холодно, чекай сорок морозів вранці». «Якщо на Благовіщення небо безхмарне і сонце яскраве, бути літу грозному». «Гроза на Благовіщення - до теплого літа». Виходять з нір борсуки та єноти, з трухлявих пнів - їжаки, з купин - лісові мурахи. 

 
8 квітня - Собор Архангела Гавриїла і преподобного Василія Нового. Гавриїл-благовіст. Ангел Гавриїл «Благовіст» священика Захарія, що у його дружини Єлисавети народиться син, якого назвуть Іваном. По силі і духу він буде схожий на пророка Іллю. Захарій, який засумнівався, був покараний мовчанням до народження сина. Вагітну Єлисавету в шість місяців відвідала Марія, також взнала від Гавриїла про своє зачаття від святого духу. Коли ж Єлисавета зачула Маріїн привіт, то «здригнулася дитина в утробі її», і вона вітала Марію як матір свого Бога. Іван закликав людей до покаяння, пророкував про прихід месії всіх віруючих і тих, що каються хрестив у водах Йордану. За Гавриїла визначали погоду на Великдень. «Василь, виверни оглоблі з саней». «Зачерпни чобіт, промочи підметки».
 
9 квітня - Матрьона-настовниця, називали мученицю Матрону Салунскую. Сходить останній сніговий наст. Поспішали звести у двір залишки сіна та соломи, що знаходилися з літньої пори в стогах. Прилітали настовниці - чайки. «Чайка прилетіла, на хвості воду принесла». «Щука хвостом лід розбиває». Вівсянка співає: «Покинь сани, візьми віз!» Ібіс кричить з вечора - до ясної погоди, низько літає - до сухої. Називали Мотрону полуріпницею, тому що починали відбирати ріпу для посадки на насіння.
 
12 квітня - Іоанн-лєствичник названий по 30-розділовому творові преподобного Іоанна - «лєствіца», в якому був описаний шлях сходження до духовної досконалості. У цей день печуть обрядові пряники і пироги у вигляді сходів, що символізують сходження на небеса. «Домовий казиться до півночі, поки не заспіває півень». Якщо припиняється тяга в димоході, чекай швидкого похолодання або снігу.
 
13 квітня - в день священномученика Іпатія, що визволяє жінок від безпліддя, і додає годуючим матерям молоко, шанували також святителя Йону, митрополита Московського, всея Русі дивотворця, за велінням якого була закладена кам'яна палата і церква Положення риз Богородиці в Московському Кремлі в 1450 році.
 
14 квітня - «Марія, запали сніги, заграй ярки», - зверталися наші предки до преподобної Марії Єгипетської. «Марія - порожні щі», - говорили бідняки, у яких скінчилися запаси м'яса, а таких було більшість на Русі. У день Марії рекомендувалися різні стриманості з поваги до святої. За повір'ям, Марія - в минулому сама блудниця, яка розкаялася, - може наставити на шлях істинний сина чи дочку. Вважалось, що в цей день прокидається домовик, що можна обманювати, особливо дівчатам, щоб поводити женихів за ніс. Лід ламається хрястко - ходити небезпечно. Якщо лід сходить раптом - рік буде легкий, хороший. Лід на річці зникне, а на березі залишиться - рік буде важким. "На Марію єгипетську сніг і за колодою (і під кущем) розтанув".
 
15 квітня - цей день на честь преподобного Тита чудотворця та мученика Полікарпа, називали Тит-Полікарпів день. Тит-льодолом. Починається льодохід. Якщо лід на озерах потоне - чекайте важкий рік. Глухарі виходять на тік.
 
16 квітня - Микита-Водопіль, так називали день правдоподібного Микити сповідника, ігумена обителі Мідікійської. Розливаються річки. «Якщо на Микиту лід не пройшов, то лов риби буде поганим». Прокидається від зимової сплячки водяний.
 
18 квітня - Федулов день. «Прийшов Федул, тепляк подув». Це день поминання воїнів Олександра Невського, які розгромили тевтонських лицарів у Льодовому побоїщі на Чудському озері в 1242 році. На Русі в цей день також вшановували святителя Іова, першого патріарха, з ініціативи якого 17 лютого 1598 р. Земський собор обрав царем Бориса Годунова. Пізніше за підтримку Годунових Іов був зведений з патріаршого престолу. Квітень губи надув - тепляк подув. Цвіркуни прокидаються.
 
19 квітня - день святителя Євтихія, архієпископа Константинопольського. Якщо тихий день - до урожаю ранніх зернових.
 
20 квітня - в день преподобного Даниїла Переславського, мучеників Руфіна диякона, Акуліни і з ними 200 воїнів вважали: «Дощ на Килину - хороша калина, ярові погані».
 
21 квітня - день Руфа, апостола Руфа і преподобного Руфа, затворника Печерського в Дальніх печерах. «Зустріч сонця з місяцем добре - буде ясний день і хороше літо; погане - негода і погане літо».
 
23 квітня - Юріїв день. Казали: «На Юріїв день молодий місяць, посів ярих буде рівний. Очікуються ранні заморозки, а якщо місяць спадає, з сівбою можна не поспішати - морозів до пізньої осені не буде».
 
24 квітня - Антип-повінь. День священномученика Антипа, єпископа Пергама Асійського. «Коли на Антипа води не розкрилися, погане літо буде». «За Антиповою водою про хлібець гадай». Антип вважався помічником при зубному болю. "Антип без води - засіки без зерна".
 
25 квітня - день преподобного Василя сповідника, єпископа Парійського. «Весна землю парить», - підмітили предки, а «ведмідь встає, виходить з барлогу».
 
26 квітня - в день мучениці Фомаїди Єгипетської молилися «від блудної пристрасті».
 
27 квітня - Мартин-лісогон, так називали день святителя Мартіна сповідника папи Римського, вважаючи що в цей день змінює лисиця стару нору на нову. На неї нападає куряча сліпота і глухота, чим користувалися мисливці. На Русі в цей день шанували також мучеників Антонія, Іоанна та Євстафія Віленського (Литовських). У цей день помічають, що ворон купає своїх дітей та відпускає їх на окреме сімейне життя.
 
28 квітня - у день апостолів Аристарха, Пуда і Трохима поминали учениць апостолів Петра і Павла - Василісу і Анастасію, а також благовірного великого київського князя Мстислава, старшого сина Володимира Мономаха. «На день святого Пуди виймай бджіл з-під спуда». Виставляють бджіл з омшаника для обльоту. «У кого медок і маслице - у того святечко».
 
29 квітня - Ірина-розсадниця. Народ в цей день сіяв капусту для розсади. «Ярина - урви береги», - говорили люди, бачачи, як вода весняного водопілля руйнує береги річок та ярів. Починається підрізування крон і побілка стовбурів садових дерев.
 
30 квітня - день Зосима-бджоляра. Якщо на Саватія 10 жовтня бджолині вулики укутують на зиму, то на Зосима їх розпаковують. Святі Зосим і Саватій вважаються покровителями бджіл і заступниками бджолярів. За легендою саме вони в набалдашнику святої палиці «принесли «божу працівницю» з єгипетського краю. «Якщо бджоли летять на цвіт, то буде з цвіту плід».
 
У КВІТНІ іменини святкують:
 
1 квітня - Дар'я, Інокентій, Софія
2 квітня - Олександра, Олександра, Віктор, Домна, Клавдія, Микита
3 квітня - Кирило, Хома, Яків, Федір
4 квітня - Василь, Ісакій
5 квітня - Лідія, Никон, Пахом, Іван
6 квітня - Артем, Захар
7 квітня - Тихін, Алла, Ганна, Василь, Гаврило, Лариса
8 квітня - Іван, Феодосій
9 квітня - Матрона, Афанасій
10 квітня - Іларіон, Іона, Степан
11 квітня - Остап, Іван, Кирило, Марк
12 квітня - Зосима, Софрон, Марія
13 квітня - Веніамін, Інокентій, Іпатій
14 квітня - Юхим, Макар, Марія, Марія
15 квітня - Полікарп, Тит
16 квітня - Микита, Федосія
17 квітня - Георгій, Зосима, Йосип
18 квітня - Марк, Платон, Семен, Лазар
19 квітня - Євтихій, Веремій
20 квітня - Килина, Георгій, Данило, Ніл
21 квітня - Родіон, Сусанна
22 квітня - Вадим
23 квітня - Олександр, Максим, Терентій, Федір
24 квітня - Антип, Іван, Яків
25 квітня - Василь, Давид, Міна
27 квітня - Антон, Іван, Мартин
28 квітня - Анастасія, Андрій, Аристарх, Віктор
29 квітня - Галина, Ірина, Леонід, Ніка
30 квітня - Олександр, Зосима, Семен
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 571 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору