П`ятниця, 29 Березня 2024, 13:30

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Грудень » 1 » НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
18:10
НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
Грудень (стужайло) 
 
Грудень - дванадцятий місяць року - колись називався «Студень», поляки називають його «грудзень», серби - «вовчий». За народною приказкою, «грудень рік кінчає, зиму починає». 
 
1 грудня - Платон і Роман. Казали: "Платон і Роман кажуть зиму нам", бо "Який Платон і Роман - така й зима". Примітили: "Коли на мучеників Платона й Романа день теплий, то й зима буде тепла", "Якщо трапиться протягом дня переміна, то скільки разів буде вона, стільки же змін зазнає і зима". Крім того, вважали, що якщо 1 грудня погода хороша, то буде погожа і рання весна. У цей день овочівники радять садити цибулю на вигонку. Сіяти насіння на зелень - петрушку, ревінь, кріп.
 
2 грудня - іменини у Адріана. Ранній осінній приліт птахів з півночі - ознака ранніх холодів.
 
Іменини у Адріана. Адріан - з Адрії
 
3 грудня – Прокла. "Коли 3 грудня сніг йшов, то 3 червня піде дощ". За народним повір'ям, "Прокли - проклинали нечисть під землею, щоб не виходила".
 
Іменини у Ганни, Анатолія. Ганна з івриту - "благодать Божа". Анатолій з грецької - "східний".
 
4 грудня – Введення Пресвятої Богородиці у храм. У цей день, за народними переказами, по землі проїжджає сама Зима в білосніжній шубі і своїм крижаним подихом навіває снігові візерунки на шибки. «Введення прийшло - зиму до хати завело», погода в цей день раз на раз не доводиться. Бували як лютий мороз, так і відлига. Якщо ж до Введення погода стояла тепла, а 4 грудня різко холоднішає - бути суворій зимі.

На Введення робилися пробні виїзди на санях, право починати ці гуляння відводилося молодятам. У цей день відкривалися Введенські ярмарки, торги.
 
5 грудня - Філімон, Прокіп. Вважалося, що саме з цього дня встановлюється хороший санний шлях, говорили: "Коли на Філімона сніг упав, то й слід став", "Прийшов Прокіп - розрив замет, по снігу ступає - дорогу копає". У цей час селяни зазвичай виходили розставляти віхи уздовж доріг, щоб шлях вказати проїжджим. На Филимона варили громадське пиво, влаштовували чоловічі братчини. У гніздах зимуючих птахів багато пуху, сухої трави та соломи - пернаті передчувають холодну зиму.

Іменини у Михайла і Архипа, у Валеріана, Цецилії. Архип з грецької - "господар коней". Валеріан з латині - "родом із міста Валерії". Михайло в перекладі з івриту - "подібний до Бога". Не даремно це ім'я носить один із 4-х архангелів. Цецилія в перекладі з латині – "та, що бачить поблизу ".

6 грудня – Митрофан. Діставай шубу та каптан. Якщо на Митрофана йде мокрий сніг, який на очах перетворюється в дощ, і дме північний вітер, то 6 червня чекай дощу і вітру з півночі.

7 грудня – Катерина. Катерина-санниця. Катеринин день. Катерина - покровителька шлюбу та наречених. Катерининське гуляння. Перше катання на санях. Посилення морозів, з 7-10 грудня встановлюються зимові шляхи - санні шляхи-дороги, починалися зимові катання, починали кататися з гір. Вважалося, що лід на річці вже досить міцний, тому катання на санках влаштовували з річкових берегів на лід. Цей день особливо відзначався в домах, де тільки що відсвяткували весілля. Всі родичі і знайомі збиралися подивитися на виїзд молодих. Молодята повинні були, виходячи з дому, обов'язково пройти по кожусі, вивернутому хутром наверх. Говорили: "Молода зима з гір на санках катається", "Катеринин день прийшов - катання привів", "З Катерини зима дійме, не києм, так палицею, не голодом, так холодом", "Катерина на санях їде до Зимового Єгорія в гості" (9 грудня). У цей день влаштовувалися перегони на санях. Дівиці в цей день ворожили. З Катерини мужики нерідко йшли в візництво. Коли білка до Покрови змінила шубу, то зима очікується хорошою.

Іменини у Катерини і Августи. Катерина з грецької - "завжди чиста". Августа з латини - "священна".

8 грудня – Климент. Климентів день: зима клин клином вибиває. У клунях продовжували молотити хліб, а жінки сідали ближче до віконця з веретеном і прядкою, так як від снігу ставало світліше у світлицях. Коли польові миші на село рушили - чекай холодну зиму.

9 грудня - Юріїв день. Георгій Побєдоносець, Єгорій (Юрій) осінній, холодний. Легенда приписує Георгію перемогу над змієм. До Єгорова дня оббивали двері повстю або рогожами, конопатили вікна та погреби. Вважали: "Єгорій зимовий - охоронець худоби, повелитель вовків", "З Єгорія ведмідь у барлозі міцно засинає, а вовки тиснуться до сільських задвірок", починають ходити за здобиччю, але "Що у вовка в зубах, то Єгорій дав". Були й прикмети: "У Юріїв день ходили слухати воду в колодязях: коли тиха, не хвилюється, зима буде тепла, почулися звуки - чекай сильних хуртовин та морозів", "Якщо до Єгорова дня буває іній, то сівба вівса в майбутньому році закінчиться до Єгорова дня".

Іменини у Юрія. Георгій (Юрій, Єгорій) з грецької - "землероб".

10 грудня - Знамення. Від цього дня завжди чекали чогось особливого і уважно придивлялися до зоряного неба, польоту птахів, хмар і слухали вітер. Все в природі містило знаки для тих, хто вмів читати цей тайнопис. Заєць в плямах - прикмета м'якої зими.

Іменини у Всеволода і Гаврила. Всеволод зі слов'янського - "всім володіє". Гаврило з івриту - "фортеця Божа, чоловік Божий".

11 грудня - іменини у Василя. Грудень сонцеворотом славен.

Іменини у Василя. Василь з грецької - "царський".

12 грудня – Парамон. Примітили: "Ранок гарний - бути грудню ясним", "На Парамона сніг - бути хуртовинам до Миколи (19 грудня)", "Коли засніжить доли, то провіє ще сім днів", "Снігові пластівці стали великими, значить, чекай відлиги", "Коли поле взимку гладко, і в засіках буде гладко", оскільки "Сніг хліборобам кращий за срібло". Іменини у Парамона. Парамон з латини - "твердий".

13 грудня - Андрій Первозванний. На Андрія вдруге (перший раз на Юріїв день) слухають воду в річках, озерах під льодом, а також у колодязях: "Коли не хвилюється, тиха вода - буде рівна зима, а шумлива вода - холоднеча та бурани", і в колодязях "Коли тихо в колодязі на дні - бути теплій зимі, а почулися дивні звуки - на холоди і хуртовини-злюки, бурі, хуртовини, біди". Ніч попереду цього дня носить у народі назву Андрієвого вечора або Андрієвої ночі, в яку, за народним повір'ям, молодим дівчатам і хлопцям являється образ суджених; для цього, лягаючи спати, кладуть шматочок хліба під подушку, примовляючи: "Суджений-ряжений, приходь до мені їсти". Запевняли, що загадувачі бачать уві сні своїх суджених. Андрію Первозванному моляться дівчата про дарування добрих наречених.

Андріїв день знахарі та цілителі вважають своїм святом. Це також день пам'яті Акакія Синайського, який вважався цілителем усіх хвороб.

Іменини у Андрія. Андрій з грецької - "мужній, чоловік".

14 грудня – Наум. (Від слова "розум"), Наум-грамотій: "Пророк Наум наставляє на ум", "Батучко Наум, наведи мене на ум". На день Наума віддавали у навчання дітей, условлювались з парафіяльним дячком або іншою особою. Учитель був у призначений час біля будинку батьків, де його зустрічали з шаною і ласкавим словом. Батько, тримаючи за руку сина, передавав його вчителю з проханнями навчити уму-розуму, а за лінощі карати побоями, мати ж повинна була в цей час плакати. На другий день учня відправляли до вчителя з абеткою і указкою, а мати з сином передавала подарунок для вчителя, який зазвичай складався з домашніх птахів. Заєць чує сніг (не йде далеко від лігва перед снігом).

14 червня - Устим і Харитон. Казали: "Устим і Харитон жито то фарбують, то квасять", "Устим тягне вгору коноплі, а Харитон - льон", "Устим і Харитон готують врожай на жито, а мученик Лук'ян (16 червня) на зяб". Були й прикмети на цей день. Красний ранок на Устина - красний налив жита; жито красно покрасується. Похмурий ранок на Устина - до урожаю ярових. Похмурий дощовий день на Устина - до урожаю конопель та льону.

Іменини у Валентина і Валеріана, у Харитона. Валентин з латині - "сильний". Валеріан з латині - "родом із міста Валерії". Харитон з грецької - "чарівний".

15 грудня – Авакум. Казали: "У грудні зима стелить білі полотна, а мороз через річки наводить мости", "Земля кам'яніє, річка холоне". Вірили в прикмету: "Якщо в середині грудня багато снігу, буде багатий урожай трав влітку". Від першого снігу до санного шляху віз на ходу ще тижнів до п'яти.

Іменини у Андрія і Афанасія. Андрій з грецької - "мужній, чоловік". Опанас з грецької - "безсмертн ий".

16 грудня - Сніг падає на талу землю - людям важко жити буде, а на мерзлу легше.
 
17 грудня – Варвара. Варварині морози, холод - "Сніговиця-зима не носить тепла", "Грудень пора замерзання річок". Все тепло та тепло, постривай, прийде Варвара, "заварить-варить" і морозцем, говорили: "Тріщить Варюха: бережи ніс та вухо", "На Варвару зима дорогу заварварить (заварить)", "Варвара мости мостить" і додавали:"Варвара мости мостить, Сава (18 грудня) цвяхи гострить, Микола (19 грудня) прибиває", або "Варвара заварить, Сава засалить, Микола закує". Якщо на Варвару небо зоряне - до холодів це, якщо тьмяне і сліпе - до тепла.

Іменини у Варвари. Варвара з грецької - "дикунка, іноземка".

18 грудня – Сава. Сава продовжує Варварину роботу: "Варвара мостить, Сава стелить". У цей день селяни говорили: "На день святого Сави зима річки засалить" або "Сава шлях засалить", стає холодніше - "Сава стелить, Сава цвяхи гострить", "На день святого Сави зима цвяхи гострить". І ще: "На Саву не можна лаятися тому господареві, у якого є кінь".

19 грудня - Микола Чудотворець. Микола зимовий, холодний. Вовчий сват, маковий захід сонця. У рідкісний рік на Русі в цей день не буває морозів, говорили: "На Студеного Миколу снігу навалить гору", "Підійшов би Миколин день, буде і зима на санках". Микола-зимовий та перші морози Миколині:"На день святого Миколая зима з цвяхом ходить", "Зима сили набирає, сонце на весну повертає", "Підійшов би Миколин день, Микола загвоздить те, що Єгорій намостить", але "Хвали зиму після Миколина дня", оскільки "Провезли зиму на санках до Миколи, ось тобі і відлига". Є два Миколи: один травний (22 травня), інший морозний (зимовий): "Микола зимовий коня на двір зажене, Микола весняний коня відгодує", "Скільки дає Миколин день снігу, стільки буде трави на Миколу весняного", "Благому чудотворцеві Миколаю два свята на рік, а Касяну немилостивому (29 лютого) один на чотири роки ". Миколин день - гостьове свято: "У Миколин день у всякому домі пиво". Були й прикмети на Миколин день: "Коли зима на Миколин день слід замітає, то дорозі не стояти", "Коли на Михайлів день (21 листопада) закує, то на Миколу розкує", "Іній на Миколу - до урожаю. Перед Миколою іній - овес хороший буде".

"Миколин день - початок зимового сватання. Служать молебні ті, хто думає одружитися". Старше покоління застерігало молодь: "Добру наречену і на печі знайдуть", "не заламуй горобину, яка не визріла, не сватай дівку, яку не визнав". "Не кайся, рано вставши; кайся рано одружившись", "Один одружився - світ побачив, інший одружився - з головою пропав", "Доброю дружиною і чоловік гідний".

20 грудня – Амвросій. Цей день як би підводив риску під свята, що минали, тому казали: "Амвросій свята відкинув". Збираючись на полювання, дивись на собаку: почала валятися в снігу, не ходи - заметіль в дорозі застане.

Іменини у Амвросія і Антона. Амвросій з грецької - "божественний". Антоній (Антон) з грецької - "набуваючий взамін".

21 грудня - іменини у Анфіси. Сніг своєю вагою погне на деревах сучки - буде гарний урожай, і бджоли роїтися будуть.

Іменини у Анфіси. Анфіса з грецької - "квітуча".

22 грудня - Ганна, Стефан. Ганна зимова. Зима встановлюється остаточно. За народними прикметами на Ганну Зимову зима встановлюється до весни. Це найкоротший день у році. Цього дня дивилися, скільки навалило снігу: якщо до самого паркану, то літо буде погане, а якщо залишився хоч невеликий проміжок, то бути урожаю. День зимового сонцестояння - початок зими, примітили: "На зачаття святої Анни осінь кінчається, зима починається". Цей день відзначався вагітними жінками і бджолярами. Вагітним заборонялося протягом доби братися за якусь істотну роботу. У цей день для вагітних жінок був піст - "На зачаття святої Анни вагітним жінкам піст". Зауважували, що "У цей день вовки зграяться, а розбігаються після пострілів на святе Хрещення", вовки в зграях були особливо небезпечні. Примітили: "Опока на деревах - до врожаю". Яка погода в цей день, така і 31 грудня.

Іменини у Ганни. Ганна з івриту - "благодать Божа".

23 грудня - іменини у Івана та Степана. Ясна безхмарна погода взимку - ознака швидкого зниження температури.

Іменини в Івана і Степана, Ангеліни. Іоанн (Іван) з івриту - "благодать Божа". Стефан (Степан) з грецької - "вінець". Ангеліна з грецької - "ангельська".

24 грудня - іменини у Данила. Коли промені сонця тягнуться вгору - до холоду, вниз - до хуртовини.

Іменини у Данила. Данило з івриту - "суддя Божий".

25 грудня – Спиридон. Спиридон-поворот, Спиридон-сонцеворот. Казали, що з цього дня сонце повертає на літо, а зима на мороз, цей день називали "сонцеворотом, солоноворотом, поворотником, поворотом", - "зі Спиридоном-сонцеворотом сонце на літо, зима на мороз повертає", "З сонцевороту хуртовини повинні брати розворот", "На Спиридона хоч на горобиний скок, та прибуде деньок", але "Як день додається, на землі повітря холоне", "У найкоротший день - спиридонівські морози".

У народних повір'ях є переказ про сонце та зиму. Сонце ніби з цього дня вбирається в святковий сарафан - "Знову червоне сонечко на Спиридона прирядиться і проясниться, і корівка на нім бочок собі нагріє", але сонце сідає у віз і їде в теплі країни. Зима ходить з цього ж дня в ведмежій шкурі, стукає по дахах і будить жінок вночі топити печі. Якщо зима ходить по полю, то за нею низками ходять хуртовини і просять діла. Якщо ходить по лісі, то сипле з рукава іній. Якщо по річці йде, то під слідом своїм кує воду у три аршини.

Існує й таке повір'я, що на солоновороти ведмідь перевертається в барлозі з одного боку на інший, і жартували: "Ведмідь і не вмивається, та здоровий живе". Давалася і рекомендація: "В день сонцевороту, повороту починай курей годувати гречкою, щоб раніше занеслися". Були й прикмети на цей день: "Якщо на Спиридона світло, новоріччя простоїть морозним, ясним; якщо похмуро і на деревах повисне іній - теплим і похмурим", "якщо вітер на солоноворот, то буде до сорока мучеників (до весняного рівнодення)". У період сонцевороту палили багаття на честь сонця, а вранці голосно викрикували: "Сонечко, повернись! Червонеє, розпались! Червонеє сонечко, в дорогу виїжджай". З гір скачували колесо, спалювали його у ополонці.

Іменини у Олександра, Спиридона. Олександр з грецької - "захисник людей". Спиридон теж з грецького - "плетений кошик".

26 грудня – Євcтрат. З цього дня помічають погоду протягом 12 діб. Казали: "Мученик Євстрат сонечку рад". З Євстрата спостерігали за погодою протягом дванадцяти діб до 7 січня, яка нібито щодня показує погоду одного місяця наступного року: яка погода 26 грудня, такою буде січень місяць, 27 грудня - лютий, 28 грудня - березень і так далі, а 6 січня вказує на погоду грудня нового року.

Іменини у Євгена, Аркадія, Арсенія. Аркадій з грецької - "пастух". Арсеній з грецької - "мужній". Євген з грецького - "шляхетний".

27 грудня - погода цього дня показує погоду лютого. Збільшення прозорості повітря взимку - до похолодання.

28 грудня - Іменини у Степана, Трифона. Вдень був сильний мороз, а до вечора раптом потеплішало - холоднеча ще попереду. Погода цього дня вказує погоду березня.

Іменини у Степана, Трифона. Стефан (Степан) з грецької - "вінець". Трифон з грецької - "розкішний".

29 грудня – Огій. Люди помічали, якщо на цей день буде на деревах іній, то святки будуть теплими, тому просили: "Огій - іній сій", але "Коли на Огія сильний мороз, то він простоїть до Хрещення".

Іменини у Марини, Огія. Марина з грецької - "морська". Огій в перекладі з івриту означає "святковий".

30 грудня - Данило. Ананій, Азарій, Мисаїл. Примітили: "Коли іній цього дня, тепло буде через тиждень". А якщо "У грудні хуртовини - будуть бджоли добре роїтися". Грудень-місяць старе горе кінчає, новому року новим щастям доріжку стеле: "Нова година, будь діловита, з радощів зшита, добром покрита, горем не розбита". "Новий рік - до весни поворот". Грудень вінчає календар. Підійшов до кінця старий рік, а в сніжних вихорах мчить прийдешній Новий рік. І щоб благополуччя супроводжувало в Новому році, бажано згадати заповіти християнської давньої мудрості, бо вони ідентичні мирським загальнолюдським культурним цінностям: "Любіть людей, бажайте їм добра і щастя", "Любіть ворогів ваших, боготворіть тих, що ненавидять вас...". Намагайтеся пробачити образи, завдані вам, "прощайте і прощені будете", бо зле почуття народжується миттєво, а доброго доводиться чекати.

Іменини у Данила та Михайла, а також у Азарія і Ананія. Михайло в перекладі з івриту - "подібний до Бога". Не даремно це ім'я носить один із 4-х архангелів. Данило також з івриту - "суддя Божий". Азарій з івриту - "Божа допомога". Ананій з івриту - "дарований Богом".

31 грудня - іменини у Михайла і Зої. Чим сильніші морози, тим менш можливі снігопади й хуртовини. Погода цього дня вказує погоду червня.

Іменини у Михайла і Зої. Михайло в перекладі з івріту - "подібний до Бога". Не даремно це ім'я носить один із 4-х архангелів. Зоя з грецького - "життя".

 
За матеріалами мережі Інтернет
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 696 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору