Понеділок, 06 Травня 2024, 04:57

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Квітень » 8 » НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ
10:37
НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ

                                          08 квітня - ВЕЛИКДЕНЬ (ПАСХА). Передісторія.

Великдень — день, у який християни святкують Воскресіння Ісуса Христа, що сталося на третій день після його смерті, при чому день смерті вважається першим днем. Свято називають також Пасха або Паска. Вважається найважливішим християнським святом.

В Україні святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття, з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом — ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу з пахощами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожню труну. Тоді схвильованим жінкам з'явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

Православна Церква святкує Великдень вже більше двох тисяч років. Апостоли Христові передали традицію святкування своїм учням. Так, з покоління в покоління, традиція святкування Великодня дійшла до нас і розповсюдилася по всьому світу.

Святкування Великодня завжди шанувалося народом, з ним пов'язано безліч звичаїв.

Дату святкування Великодня врегулював Перший Вселенський Собор у Нікеї 325 року. Було встановлено, що християнська Пасха - це свято Воскресіння Христового і святкується окремо від іудейської у першу неділю після повного місяця, після березневого рівнодення. Щоб уникнути помилки при визначенні Великодньої неділі, було постановлено також, що єпископ Александрії повинен повідомляти щороку наперед дату Великодня. Наприкінці IV століття щорічні послання Александрійських єпископів замінено Пасхалією, яка охоплювала більшу кількість років.

Дати святкування Великодня у 2011—2020

Рік

Західн.

Східн.

2011

24 квітня

2012

8 квітня

15 квітня

2013

31 березня

5 травня

2014

20 квітня

2015

5 квітня

12 квітня

2016

27 березня

1 травня

2017

16 квітня

2018

1 квітня

8 квітня

2019

21 квітня

28 квітня

2020

12 квітня

19 квітня

 

  Свято Великодня стало самим урочистим і отримало назву Великий день. Весь попередній до цього дня тиждень називається Великим або Страсним тижнем

Особливості останніх днів Страсного тижня:

Великий четвер - духовне очищення, прийняття таїнства. У Великий Четвер, який в народних традиціях називають "чистим", кожна православна людина прагне очиститися духовно, причаститися, прийняти таїнство. У народі цей день відзначався звичаєм очищення водою - купанням в ополонці, річці, озері. У цей же день фарбували яйця до Великоднього столу.

Червоне яйце - символ Воскресіння, символ Великодня. Яйце в світогляді стародавніх народів ще задовго до Різдва Христового символізувало Всесвіт. Плутарх возвеличував яйце, вважаючи його творцем всієї природи. У християнстві яйце набуло нового значення. Звичай фарбувати яйця пов'язують з Марією Магдалиною, яка, дізнавшись про Воскресіння Ісуса Христа, прийшла до імператора Тіберія і подала йому яйце з вигуком "Христос Воскрес!". Імператор засумнівався в цьому:
- У це так само важко повірити, як в те, що це біле яйце може стати червоним!
І в той же момент біле яйце стало червоним.

Страсна П'ятниця - страждання Ісуса Христа; поховання Його Тіла. В Страсну П'ятницю з церкви виносять плащаницю — шматок тканини, в яку було загорнуто тіло Ісуса після зняття з хреста, та на котрій зображено його в гробу. У цей скорботний день приписується нічого не їсти. У давніші часи християни після суботньої літургії не йшли з церкви, а залишались там до ночі, харчуючись хлібом і вином. Під час служби священики міняють буденний одяг на святковий.

Весь вечір Великого Четверга і в Страсну П'ятницю в домах православних християн готували пасху і пекли паски, а потім освячували їх.

Велика Субота - день смутку й очікування Воскресіння Христового, і, нарешті, - Світле Воскресіння Христове.

В ніч Воскресіння Христа, проводиться святкове богослужіння (Великодня Служба Божа), святяться паски, яйця та інші страви. Таким чином церква благословляє віруючих після тривалого посту знову вживати «скоромне», тобто їсти непісні страви.

Великодня Служба Божа триває всю ніч. Її найурочистіший момент настає опівночі, коли священик сповіщає «Христос воскрес!», а всі присутні відповідають «Воістину воскрес!». Після служби процесія тричі обходить навколо церкви — хресний хід, а потім починає процес освячення обрядових пасхальних страв: пасок, крашанок, ковбас та інших. Господині збирають їх у кошики, прикрашені вишиваними рушниками, барвінком і свічками. Після церковної служби розходяться по домівках і починають «розговлятися».

Розговляються, насамперед, освяченим яйцем. Окрім паски та яєць (крашанок та писанок), серед освяченого може бути смаженина, ковбаса, риба, сир... Люди вірили, що покладений у кошичок баранчик (символ ягнятка Божого) гарантуватиме прихильність сил природи і оберігатиме від стихійного лиха.

На Великдень всі мають веселитися, бо хто буде сумувати в цей день, сумуватиме і весь рік. Якщо хтось помирає на Великдень, то вважається, що його щаслива душа піде просто до неба, бо того дня «небо отворено».

Великодні свята закінчуються поминанням мертвих — молитвою і тризною «на горбках».

* * *

Весь народ урочисто готувався до Святого Дня. Багато добрих звичаїв було до нього приурочено. Вважалося, що добрі справи, що здійснюються на користь інших, особливо обділених долею, допомагають зняти з душі гріх.

Здавна в день Пасхи люди обдаровували одне одного фарбованими яйцями, збиралися за святковим столом, щоб покуштувати великодні страви: пасху і паску.

Фарбуємо яйця

1. Лушпиння цибулі - найвідоміший і доступний всім спосіб фарбування великодніх яєць. Яйця можна забарвити в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару.

Яйця вимити. Приготувати відвар з лушпиння цибулі, дати йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба взяти побільше, і варити його близько півгодини до того, як у відвар опустите яйця. Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв., Вийняти, остудити.

2. Щоб яйця вийшли жовтого або золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березового листя. Відвар готується з листя, можна сухого, молодої берези і настоюється близько півгодини. Яйця вимити, опустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, вийняти і остудити.

3. Можна пофпрбувати яйця соком овочів та фруктів. Для цього потрібні вже варені яйця. Яйце натирається соком (буряковим, морквяним, соком шпинату).

4. Фарбування у фарбувальному розчині. Покладіть яйця в каструлю, залийте їх водою. Додайте чайну ложку оцту. Додайте досить фарби. Якщо яєць занадто багато, вони будуть більш світлих відтінків. Кип'ятіть яйця 15 хвилин з фарбувальними добавками. Якщо хочете, що б вийшли блискучі яйця, опустіть їх в олію і потім гарненько протріть тканиною.

Натуральні барвники:

Світло-червоний: буряк або чорниця;

Помаранчевий: цибуля;

Світло-жовтий: апельсини або лимони, морква;

Жовтий: коріння куркуми, шкаралупа волоського горіха;

Світло -зелений: листя шпинату, кропиви;

Зелений: зелені яблука;

Синій: листя червоної капусти;

Бежевий або коричневий: кава.

Пофарбуйте яйця в фарбуючих розчинах, а потім поставте яйця з фарбою на всю ніч у холодильник. Забарвлення буде більш яскравим.

5. Щоб яйця були "в цяточку": мокрі яйця обвалюють у сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і далі варять у цибулинні звичайним способом.

6. При фарбуванні можна обмотати яйця різнокольоровими нитками, тоді на них вийдуть цікаві розводи.

7. Зварити яйця в воді з содою. Обгорнути яйця в різнокольорові шовкові клаптики, перев'язати ниткою. Знову їх прокип'ятити в цій воді, дати охолонути, зняти клаптики. Сухі яйця намазати рослинним маслом. Дуже красиво!

Оригінальний спосіб фарбування яєць - крашанки "МАРМУРОВІ"

Лушпиння цибулі рвемо ДУЖЕ-ДУЖЕ ДРІБНО, розміром з ніготь. 
1. Вмочуємо ЯЙЦЕ в миску з водою.
2. Обвалюємо ЯЙЦЕ в підготованому лушпинні - ЯКЩО прилипає ПОГАНО, ліпимо насильно.
3. Викладаємо ЯЙЦЕ на марлю і ще трохи підсипаємо лушпиння.
4. Марлю туго зав'язуємо, розподіляємо лушпиння АКУРАТНО, якщо десь змістилося. Відрізаємо зайве.
5. ЯЙЦЯ СТАВИМО ВАРИТИ, додаємо ложку солі.
6. Додаємо зеленку (додати 1-2 пляшечки в залежності від того скільки яєчок ви варите, не бійтеся каструля відмивається добре, а от на руки радимо одягнути гумові рукавички).
7. Після закипання варимо 7 хвилин.
8. Зварені яйця промиваємо під проточною водою, прибираємо марлю і лушпиння, знову обполіскуємо водою ...
9. ЯЙЦЯ обсушити і протерти рослинною олією ДЛЯ БЛИСКУ. Крашанки "МАРМУРОВІ" готові!

Якщо пропустити через кавомолку (м'ясорубку, блендер) лушпиння цибулі, то фарбування буде ще оригінальніше.

Корисні поради

Згідно з церковною традицією, фарбувати яйця потрібно в «Чистий четвер».

Щоб яйця при варінні не лопнули, їх треба близько години потримати в теплі або при кімнатній температурі, при варінні у воду можна додати столову ложку солі або покласти у воду сірник без сірки.

Щоб яйця при варінні не лопнули, на одному кінці кожного яйця проколіть маленькі отвори.

Для додання яйцям дивного блиску, потрібно протерти їх рослинною олією.

Перед тим, як фарбувати яйця, протріть їх мильним розчином або спиртом - фарба буде лягати рівніше.

Якщо фарбовані яйця ви будете подавати на стіл, використовуйте тільки спеціальні органічні барвники для холодного розпису яєць або натуральні барвники.

Готуємо пасхи
Традиційним пасхальним блюдом є пасха - сир зі сметаною або вершками, спресований у вигляді усіченої піраміди. На бічних її сторонах зображується хрест і букви "ХВ", що означає Христос Воскрес. Рецептів цього блюда безліч. При виготовленні паски важливо дотримати деякі умови. По-перше, сир повинен бути свіжим, сухим, однорідним. Його двічі протирають через сито, тоді він насичується повітрям. А пропущений через м'ясорубку робиться в'язким, давленим, м'ятим. По-друге, вершки повинні бути 30-відсоткової жирності. Вершкове масло м'яке і пластичне.
 

Пасха царська

1 кг сиру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 200 г сметани, 200 г цукру, ваніль, родзинки, цукати, мигдаль, лимонна цедра.

Сир протерти через сито, змішати його з маслом, яйцями, сметаною. Скласти все в каструлю, перемішати і поставити на невеликий вогонь. Постійно помішувати дерев'яною ложкою. Як тільки маса дійде до кипіння, зняти з плити і поставити на лід або в таз з холодною водою. Помішувати безперервно, поки не охолоне. Додати цукор з ваніллю і родзинки. Все ретельно перемішати, викласти в підготовлену форму і залишити в холодному місці на 12 годин.

Пасха Сира

2,5 кг сиру, 200 г вершкового масла, 200 г цукру, 250 г сметани, сіль за смаком.

Сир двічі протерти через сито. Масло розтерти з цукром, додати сметану і продовжувати розтирати масу до повного зникнення кристалів цукру. Отриману кремоподібну масу приєднати до протертого сиру, посолити, перемішати, заповнити форму, закрити блюдцем, покласти невеликий гніт, поставити на 12 год. у холодильник.

Печемо Паски

Паска за своєю формою нагадує артос - хліб, який освячується на пасхальному богослужінні і роздається віруючим у суботу Світлої седмиці.

Паска Найсмачніша

Борошно - 3 кг, дріжджі - 150 г, молоко – 1,2 л (6 склянок), цукор-пісок - 3-4 склянки, яйця - 17 штук, масло вершкове несолоне - 500 г, маргарин вершковий - 250 г, сметана – 1,5 склянки, ізюм світлий - 500 г, мигдаль або волоський горіх - 200 г, імбир - 1 чайна ложка, кардамон - 10 зерен, шафран - ½ чайної ложки, ванілін - 1 пачка, мускатний горіх - ½ чайної ложки, спирт або коньяк, або лікер Амаретто, лимон - 1 шт., цукрова пудра - 1 склянка, сіль – 1,5 чайної ложки (з розрахунку 1/3 чайної ложки солі на 3 склянки борошна).

Розчинити дріжджі у воді. Поставити опару: у велику (літрів на п'ять) ємкість вилити все молоко (тепленьке), дріжджі, додати 2 склянки цукру, 100 г маргарину (розтопленого, теплого без осаду), 200 г масла (розтопленого теплого без осаду), 1 кг борошна (через сито, щоб мука увібрала в себе повітря), сіль (1,5 ч.л.). Все дуже ретельно розмішати. Опару вкрити чистим рушником і поставити в тепле місце на 1,5 - 2 години.

15 яєць розділити на жовтки і білки. Жовтки протерти через сито і розтерти з 1 склянкою цукру, 1 порошком ваніліну дочиста. Білки збити з цукром (1 склянка).

Коли опара підійде, потрібно влити масло, що залишилося, маргарин, жовтки, білки, сметану, спирт або коньяк, або Амаретто. Борошно додавати порціями (по склянці) збиваючи тісто протягом години. Тісто має бути не дуже густим, але добре вимішаним, легко відставати від стінок. Поставте тісто в тепле місце на 1,5 -2 години. Перевіряйте час від часу, як воно підходить. Якщо занадто швидко, можна обім'яти тісто, і дати підійти ще раз. У готове тісто додати родзинки, горіхи, прянощі. Все добре ще раз перемішати.

Якщо хочете, щоб паски вийшли білими - прянощі не використовуйте. Від кардамону, імбиру, мускатного горіха тісто темніє, від шафрану - жовтіє. Але з прянощами паски більш ароматні. Змішуючи різні прянощі, можна добитися просто чарівного запаху. Не радимо додавати корицю: від неї тісто стає зовсім темне, та й запах кориці перебиває інші аромати, не дозволяє отримати тонку гаму. 

Форми злегка підігрійте в духовці, і розкладіть в них тісто на 1/3 форми або ½ (якщо тісто вже дуже добре підійшло). Закрийте всі форми рушником і поставте підніматися до ¾ форми.

Духовка повинна бути добре прогріта до 200 градусів. Тепер акуратно поставте форми з тістом в духовку.

Не набивайте в духовку занадто багато форм, не давайте формам стикатися одна з одною. Якщо ви випікаєте велику паску, помістіть в кутах духовки ще пару маленьких, і достатньо. Випікайте паски приблизно 40 хвилин (час залежить від духовки і величини форми!) Якщо верх зарум'янився завчасно, закрийте його кружком, вирізаним з кальки.

Щоб дізнатися, чи добре пропеклася паска, проткніть її заздалегідь приготовленою тонкою паличкою. Якщо на паличку налипло тісто, повертайте форму в духовку. Якщо паличка залишилася сухою, все в порядку. Форму акуратно вийміть з духовки, дайте пасці трохи охолонути, ножем легенько відокремте її краї від форми, і обережно витрусіть свій витвір на подушку, застелену рушником.
 

Паска бабусина

0,5 л молока, 2 ст.цукру, 9 ст.борошна, 6 яєць, 300 г маргарину, 150 г родзинок, ванілін 

Всі компоненти для тіста брати в теплому вигляді. 1 пляшку молока вилити у велику миску, де буде тісто, додати 30 г дріжджів, 1/2 склянки цукру - злегка підігріти і розмішати з 3 склянками борошна, поставити в тепле місце на 1,5-2 години (щоб збільшилося в об'ємі вдвічі).

6 жовтків розтерти з 1,5 ст. цукру білого, додати ванілін і покласти в тісто. 300 г маргарину розтопити і додати половину його в тісто. Білки збити і теж додати в тісто. Додати ще близько 6 ст.борошна і вимісити: на дошку насипати борошна, покласти тісто. Руки очистити, вимити, змастити  маргарином і місити, поки тісто не перестане прилипати до рук. Покласти тісто в миску і знову поставити в тепле місце на 1,5-2 години.

Ізюм помити, залити окропом, відкинути на друшляк, витерти рушником, обваляти в борошні і вмісити його в тісто. Тісто викласти у форму, змащену маслом і обсипану борошном. Дати трохи розстоятися, і тільки після цього випікати в духовці (не вище 150°С) 1,5 години. Якщо зверху буде підгоряти, то покласти вологий папір. 

* * *

Радимо після випікання прикрити свої гарні паски рушником.

Прикрашаємо паски глазур'ю

Щоб приготувати глазур звичайну можна збити білки з цукром, але дуже смачна глазур готується так: 2 білки, 1 склянку цукрової пудри, 2 столових ложки лимонного соку розтирати ложкою в порцеляновому або скляному посуді від 40 хвилин до 1 години (може бути і більше), поки маса не загусне до того, що не буде стікати з ложки. Густою глазур'ю побіліть паски зверху і трохи з боків, готова глазур не стікає! Верх паски прикрасьте кольоровим цукром, цукатами і всім, чого ваша душа забажає.

 * * *

Ми Вас вітаємо! У ВАС найгарніші крашанки і найсмачніші паски! Можете освячувати їх у храмі і дарувати рідним, близьким і незнайомим.

Хай мир у серці Вашому панує.
Хай ангел Божий щастя Вам дарує.
Ісус Христос - здоров'я шле з небес.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

 
ІЗ  ВЕЛИКОДНЕМ ВАС!

За матеріалами мережі Інтернет

Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 419 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору