Середа, 01 Травня 2024, 19:58

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Вересень » 29 » НАРОДНІ ТА ХРИСТИЯНСЬКІ СВЯТА
07:51
НАРОДНІ ТА ХРИСТИЯНСЬКІ СВЯТА

14 жовтня - Покров Пресвятої Богородиці

 

Свято Покрова Пресвятої Богородиці, яке святкується Православною Церквою 14 жовтня, прийшло на Русь з Візантії і стало одним з найшанобливіших. Це свято дивного явлення Богородиці в середині X ст. в Константинополі у Влахернській Церкві, де зберігалася риза Богоматері, її головний покрив (омофор) і частина поясу, перенесені з Палестини в V столітті.

 

Одного разу стародавні руси, дружинники князя Аскольда, добралися човнами до Константинополя, і зробили спробу взяти його в облогу. Візантійці негостинно зустріли їх «грецьким вогнем». Але пошарпати околиці великого міста русам все ж таки вдалося. Тому в храмі Влахернського передмістя зібралися миряни, звертаючись до Богородиці про порятунок. І вона з'явилася перед віруючими. Свідками цього були юродивий Андрій і каліка Епіфаній. Вони побачили Пресвяту Діву, що йде по повітрю. Поряд з нею простували св.Іоан Хреститель, св.Іоан Богослов та інші святі. Пресвята Богородиця старанно на колінах помолилася, потім встала і покрила своїм блискучим покривом всіх тих, що молилися. Люди стали невидимими для ворогів. Обернені дивом дружинники, на чолі з Аскольдом, прийняли святе хрещення.

Саме заступництву, витікаючому із образу Богоматері, приписуються багаточисельні перемоги російського воїнства. На честь Покрова Богородиці Великим князем Володимирським Андрієм Боголюбським був побудований в 1165 р. неперевершений по красі храм Покрова на Нерлі

Є у християн уявлення про те, що Ісус прийшов як Заступник за тутешніх грішників, а Пресвята Діва Марія є Іскупительницею гріха Єви. Тому святість її образу особлива: до неї як Заступниці зверталися в тяжкі хвилини віруючі жінки. Вважається, що вона може пробачити найзакоренілішого грішника; вона полегшує страждання навіть засуджених на вічні тортури мешканців пекла. За християнською традицією, чоловіки звертаються до Пресвятої Діви виключно в драматичних ситуаціях. В День Покрова Божої Матері віруючі люди благають про заступництво, захист від всякого лиха, послання благодаті.  

Через століття проніс народ віру в те, що Пресвята Богородиця простягає незримо свій покров над людьми, рятуючи їх від бід і напастей.

 

У побуті простий народ зв'язав день Покрова Пресвятої Богородиці із сніговим покривом землі, закінченням сільськогосподарських робіт, збором останніх плодів.

Покров - це перший заморозок, можливе настання холодів, заморозків, снігопаду...

 

За народним календарем  

14 жовтня - Покров Пресвятої Богородиці. День Покрова.

Перша зустріч зими.

Це велике свято, один з найулюбленіших в народі. Покров вважається за дівоче свято.

Покров - покровитель весіль. Наречені надівають весільне вбрання - білосніжний покров. «На Покров весілля міцне».

Дівчата, вірячи в те, що Покров сприяє шлюбному союзу, «спозарання бігли в церкву і ставили свічку святу. Існує повір'я: хто раніше поставить свічку, той раніше і заміж вийде». «Не покрив Покров, не покриє і Різдво».

«Прийде Покров, діві голову покриє» (символ заміжжя)

«Якщо на Покров вітряно - буде великий попит на наречених».

Якщо випаде сніг - буде багато весіль.
Покров - кінець літнім хороводам, початок зимовим посиденькам.

Для селянина жнива минули і настав час відпочинку.

 

По Покрову судили про погоду: «На Покров вітер зі сходу - зима буде холодна».

Відліт журавлів на Покров - «на ранню і холодну зиму».

«Якщо білка на Покров чиста (злиняла) - те осінь буде хороша».

«Який Покров, така і зима».

 

І ще про вітер: «Якщо цього дня вітер з півночі - бути холодній зимі; з півдня - буде теплою; із заходу - до сніжної; вітер мінливий - до зими непостійної». З якого краю на Покров вітер подує, звідти дутиме всю зиму.

Якщо лист з дуба і берези впаде чисто - до м'якого року, а не чисто - до строгої зими. Сніг покриває землю на Покров - щаслива ознака для обручених.

Хазяйки, затоплюючи пічку в світлиці, промовляли особливі слова: "Батечко-покров, натопи нашу хатину без дров". Вважали, що якщо на Покров топити піч яблунею, то в будинку всю зиму буде тепло.
До Покрова в хаті мили, чистили, прибирали, наводячи лад. Готувалися пригощання з плодів нового урожаю, варили мед, брагу.
Аби уберегти дітей від простуди, перед Покровом їх обливали на порозі хатини водою крізь решето.

«Спереду Покров - ззаду Різдво». Перша зустріч зими - дата рубежу. Перший заморозок. «До Покрова - осінь, за Покровом - зима». Від першого снігу до санного шляху шість тижнів залишається.

«Покров покриє землю де листом, де сніжком».

Якщо в Покров випав сніг, то і в Дмитрієв день (8 листопада) буде неодмінно те ж. Покров наголо, то і Катерина (7 листопада) наголо.

Останній збір груздів і рижиків.

На Покров загодовують худобину останнім снопом і з цього дня її тримають удома.

Якщо свято доводиться на середу або п'ятницю - забороняється м'ясна, молочна і яєчна їжа, проте дозволяється риба. Якщо ж на інший день - дозволяється будь-яка їжа.

З Покрова починалися Покровські ярмарки.
 
За матеріалами мережі Інтернет
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 400 | Додав: Admin | Теги: Власовка, Власівка, покров | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору