Субота, 20 Квітня 2024, 07:17

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Листопад » 3 » НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПОГОДИ
23:07
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ПОГОДИ
Листопад
(напівзимник, падолист)

Листопад - одинадцятий місяць в році (дев'ятий - до XV ст. і третій - до 1700 року). Він називався також «падолислистом» і «груднем». 
Сполучає глибоку осінь із стійкою зимою. У листопаді обпадало останнє листя. З середини листопада - до дня святих Кузьми і Дем'яна - мороз сковував річки і озера льодом. Якщо в кінці жовтня випадав сніг, в листопаді він вже не танув, лежав щільним шаром.
 
1 листопада. Проводи осені, зустріч зими. Відвіку на Русі перший день листопада вважався за проводи осені, зустріч зими і відзначався повсюди. Урожай зібраний, заповнені засіки — можна і передихнути, морозець не страшний, хоча і скаче він по ялинничках та по березнячках.
Іменини у Клеопатри, Артемія, Івана. Клеопатра з грецького - "слава отця". Артемій (Артем) з грецького - "здоровий".
 
2 листопада - Артемій, Садок. До Артемія звертаються за допомогою при "грижі". Садока благають про позбавлення від марної смерті.
Іменини у Артемія, Герасима, Клавдії, Валерія.
 
3 листопада - У листопаді мороз набуває поважного вигляду.
Іменини у Іларіона, Івана, Якова, Феофія.
 
4 листопада - Зимова (осіння) Казанська. День Казанської Богоматері. Казанська жіноча Заступниця (одне з головних жіночих свят). Перший справжній приморозок, перехід від осені до зими. Важлива дата в народному календарі. До Казанської поверталися в свої села чоловіки-годувальники з відхожих промислів, їх вдома чекали. А оскільки "Казанська-гулянська", то різали живність — м'ясо варили, тушкували, смажили, готували до цього дня брагу, пекли пироги. В день Казанської Богоматері завжди йде дощ або випадає сніг, але ненадовго, хоча "Зима на порозі", "Буває, що на Казанську з ранку дощ дощить, а ввечері заметами сніг лежить", "Дощ піде, всі луночки заллє; а сніг піде, всі дороги замете".
Примітили: "На Казанську дощ лунки наллє — зиму приведе". "Коли на Казанську небо заплаче, то слідом за дощем і зима прийде". "З Казанською мороз невелик, та стояти не велить (перші заморозки)", "Матінка Казанська зиму веде, морозцям доріжку показує", "З Казанською тепло морозу не указ".
Вважали, що "До Казанської не зима, після Казанської не осінь". Буває, що зранку дощ дощить, а ввечері заметами сніг лежить. "На Казанську добрі люди в далечінь не їздять - виїдеш на колесах, а приїхати доведеться на полозах". Прагнули весілля зіграти на Казанській, оскільки припускали: "Хто в Казанську одружується, щасливий буде", тому що "Казанська — бабина заступниця".
Іменини у Костянтина, Богдана, Ганни, Лукерії і Єлизавети. Ганна з івриту - "благодать Божа". Лукерія (Гликерія) з грецького - "солодка". Єлизавета з івриту - що "поважала Бога".
 
5 листопада - Іаков (Яків). Відношення до Якова виражається образною народною мовою: Не всякому по Якову. І всякому, та не як Якову. Яків день мав свою прикмету: "Коли на Якова крупицю (сніжну крупу, дрібний град) пошле, то з Мотрони (22 листопада) зима на ноги стане".
Іменини у Ігната, Якова.
 
6 листопада - У листопаді перший кріпкий сніг випадає за ніч.
Іменини у Панаса, Степаниди, Опанаса.
 
7 листопада - У листопаді світанок з сутінками серед дня зустрічаються.
Іменини у Мар'яна.
 
8 листопада - Дмитрієв день. Димитрій Солунський. Дмитровський тиждень — батьківський, дідів. За стародавньою традицією, субота перед цим святом - день поминання, він встановлений Дмитром Донським по воїнах, полеглих на Куликовому полі. "Живі батьки - шануй, померлі - поминай". День сумний, поминальний; ходили в церкву, ставили свічки на канун. Протягом тижня йшли поминальні служби, особливо шанувалася Дмитровська субота. І ще примітили: "Якщо Дмитрієв день буде без снігу, то і Великдень буде теплий, а коли Дмитрієва субота по снігу і Свято (Великдень) по снігу, оскільки "Димитрій на снігу — весна пізня»" "Дмитрієв день — зима вже лізе на плетінь", "До Дмитровської суботи зима не стає", "Коли на Дмитра холод і сніг, весна пізня і холодна, а якщо відлига — зима і весна теплі". Жартували: "У Дмитрієв день і горобець під кущем пиво варить". Люди похилого віку застерігали молодих людей: "До Дмитра діва хитра, а після Дмитра ще хитріша", "На Дмитра діви хитрі — збираються вийти заміж", а після цього дня вже рідко в селах бувають весілля, чекай зимового м'ясоїда.
Іменини у Дмитра. Дмитро з грецького - що "належить богині Деметрі".
 
9 листопада - Починає ночами замерзати вода, а морозець скаче по сухих берегах. Говорили: "Сяде осінь на горб, обійме коліна — впаде в її поділ останній лист осінній", "З срібної осені до зими рукою подати".
Іменини у Нестора, Марка, Емілії, Капітоліни, Андрія. Капітоліна з латині - "народжена на Капітолії". Андрій з грецького - "мужній, чоловік".
 
10 листопада - Неоніла, Параскева П'ятниця - бабина заступниця. Неоніла-льонниця. Неонілу і Параскеву благали про хороших женихів, вважаючи, що вони допоможуть, адже "Діва червона до заміжжя", а "Скрасить діву вінець та леґінь", але "Наречена не конячка, не виведеш на майданчик", хоча "Діва на порі, женихи у дворі". 
За старовинним народним календарем в цей день відмічалися льонниці. Щедрий льон, він дає тканини і папір, веретенне масло і оліфу, фарби, лаки, мило і ін. Чесали коноплі, розплутуючи і вирівнюючи довгі волокна, отримували кужелю. Дівчата і жінки вихвалялися одна перед одною льоном і своїми виробами з них: хто найвправніша? Чия куделька — чистий шовк? Селяни влаштовували льняні оглядини, розглядали, у кого витіпані опушки м'якше та тонше. Льонниці приносили первинки для прикладу в церкву. Підготовлені за осінь полотнища акуратно складали, укутували в чисті ганчірки — готували до продажу. А худобу остаточно розміщували в зимових стійлах.
Іменини у Максима, Неоніли, Костянтина, Параскеви, Арсенія і Дмитра. Параскева (Параска) з грецького - "п'ятниця, приготування". Дмитро з грецького - що "належить богині Деметрі". Арсеній з грецького - "мужній".
 
11 листопада – Анастасія-вівчарниця. Настасія — стригальниця. Аврамій-вівчар. Анастасія-заступниця овець, а Аврамій - покровитель вівчарів, які справляють цього дня своє свято. Початок стрижки овець. У господарствах останній раз на рік стригли овець. Пастухів пригощали пирогами з нової муки за те, що влітку зберегли отари і стада, говорили: "Руном з вівці одягалися і отці".
Іменини у Марії і Анастасії, у Ганни. Ганна з івриту - "благодать Божа". Марія (євр.) - первинне значення - "гірка", інше значення - "пані". Анастасія з грецького – та, що "воскресла".
 
12 листопада – 3иновій - синичник. Юрова — так в Сибіру називається свято рибаків: воно відмічалося при відправленні їх по Іртишу за ловом червоної риби. Це і свято мисливців, які, збираючись на полювання за зайцями, спочатку сходилися бенкетувати в одну хату, але якщо цього дня випадав сніг, то замість гулянки вони ходили по пороші, тоді вже іменинний заєць довершував їх гулянку на інший день. 
Зиновій — свято синиці, його називали днем синиці: прилітають птиці-зимники — синиці, щиглі, снігурі, сойки, чечітки; всього п'ятнадцять видів птахів. Птахи неспроста заслуговують на своє свято — круглий рік вони знищують шкідників садів, городів, лісів. "Підгодуй птахів зимою, послужать тобі весною". Дорослі і діти майстрували годівниці для птахів. Говорили: "Не багато зінька їсть-п'є, а весело живе", "Невеличка птичка-синичка, і та своє свято пам'ятає", "Невеличка синиця, голосок гострий", "Синиця — горобцеві сестриця". Жартували: "Хвалилася синиця хвостом море запалити. Наробила синиця слави, а моря не запалила". У сиву старину вважали, що якщо на Юрову з'являться вовки по полях, то вони нібито провіщали мор, або голод, або війну. Масова поява синиць біля будинків - вірна ознака настання холодів.
Іменини у Зиновія, Артема, Марка, Олени, Анастасії. Анастасія з грецького – та, що "воскресла, воскресіння".
 
13 листопада - Листопад гатить, а грудень мостить. Іменини у Никодима, Свирида Маври. Мавра з грецького - "темна, смуглява". 
 
14 листопада - Кузьма і Дем'ян ремісники, курники. Кузьминки. "Кузьминки — про осінь одні поминки". Початок зими, Перші морози. Говорили: "Кузьминки — зустріч зими", "Кузьминки — сніговий покрив", "Кузьма і Дем'ян славляться в народі ковалями", "Кузьма-Дем'ян—коваль - кує лід на землі і на водах", "Закує Кузьма-Дем'ян — до весни красної не розкувати" і "Не закувати річку зимі без Кузьми-Дем'яна". "Зимові Кузьми-Дем'яни прийдуть і студений листопад на чесну Русь приведуть". Примітили: "Кузьма і Дем'ян з цвяхом" або "Кузьма і Дем'ян з мостом, Микола з цвяхом", а буває і так "Кузьма закує, а Михайло розкує (Михайлівська відлига 21 листопада)". Не закувати зимі річку до сьогоднішнього дня. 
Були і прикмети: на Кузьмодем'яна лист залишиться на дереві, то на інший рік буде мороз. Сніжний день обіцяє майбутньої весни великий розлив. Друга зустріч зими.
Іменини у Дем'яна, Івана, Кузьми.
 
15 листопада - Акундін і Пигасій. Світловий день дуже короткий — "Акундін розпалює овин, Пигасій сонце гасить". Повним ходом йшла молотьба в овинах, по селах постійно чулися перестуки м'ялиць і ціпів. Обминали коноплі і льон, продовжували обмолочувати хліб.
Іменини у Афонія.
 
16 листопада - Листопад - переддень льодоставу.
Іменини у Гертруди, Георгія, Йосипа.
 
17 листопада - Листопад останній місяць живої води.
Іменини у Симона, Інокентія, Фаїни.
 
18 листопада - Галактіон. Дівчата моляться про женихів. Листопад - місяць першоліддя, санного першопуття.
Іменини у Наталії, Ганни, Григорія, Галактіона.
 
19 листопада - Павло і Варлаам – Льодостави. Павло і Варлаам. Мороз і завірюха обнялися, в любові вічній присягнулися. На багатьох річках з'являється лід. Павло-сповідальник, говорили: "На Павла-сповідальника сніг — вся зима сніжна, для озимини добре". І ще: "Якщо лід на річці стає купами, то і хліба будуть купи, а гладко, то і хліба буде гладко".
Іменини у Матрони і Клавдії, у Єфросинії і Олександри, у Варлаама. Матрона (Мотрона) - "знатна, поважна" (лат.). Клавдія з латині - "шкутильгаюча". Єфросинія з грецького - "радість". Олександра з грецького - "захисниця, мужня". Варлаам з халдейського - "син Божий".
 
20 листопада - Федот-льодостав. "Мученик Федот лід веде". Говорили: "Зустрілися два друзі — дзвін-мороз, та біла завірюха".
Іменини у Кирила, Лазаря, Федора, Зосима, Євгенія і Опанаса, у Валерія. Євгеній з грецького - "благородний". Опанас з грецького - "безсмертний". Валерій з латині - "бадьорий, міцний".
 
21 листопада – Михайло Архангел. Михайлів день. Михайлів день — веселе і ситне свято: і по селах бенкети, і в хатах скрізь гості. Хліба багато, виручені гроші за коноплі і овес, та і роботи основні закінчені. Дуже суперечливі спостереження про цей день, розповідають про Михайлівські грязі, відлигу: "З Михайла зима не стоїть, не мерзне", мороз слабшає, дороги, неміцно схоплені холодами, відтають, покриваються сльотою.
Вважали, що цього дня частіше буває відлига, а справжня холоднеча з Матрони — 22 листопада.
Примітили, що "якщо Михайло шлях порушить — не чекай хорошої дороги до зимового Миколи (19 грудня)". Але буває, що день архангела Михайла буває з мостом — "З дня Михайла Архангела зима морози кує", а якщо сніг випаде — "Михайло приїхав на білому коні". Були і прикмети: який Михайло, такий і Микола зимовий. Коли на Михайлів день ранок з інеєм — чекай великих снігів, а коли день туманом почнеться — бути відлизі. Цього дня худобу переводили на зимовий корм.
Іменини у Михайла і Гаврила. Михайло в перекладі з івриту - "подібний до Бога". Недарма це ім'я носить один з 4-х архангелів. Гаврило з івриту - "фортеця Божа, чоловік Божий".
 
22 листопада - Матрона зимова. Раніше люди вважали, що з Матрони зимової зима, яка відступила з Михайлівською відлигою, встає на ноги і морози прилітають від залізних гір. Замерзають водоймища, з'являється сніговий покрив, але примітили: "Якщо на Матрону гусак вийде на лід, то ще плаватиме на воді", "Хмарна, сніжна погода передбачає непогожий травень, іній — урожай вівса, дощ — пшениці", "Іній на деревах — до морозів, туман — до відлиги", "Який іній на деревах, такий і колір на хлібі".
Іменини у Івана, Олександра, Порфирія, Мотрі (Матрони), Антона. Матрона (Мотрона) - "знатна, поважна" (лат.). Антоній (Антон) з грецького - що "набуває взамін".
 
23 листопада - Ераст, Родіон. Говорили: "З Ераста чекай міцного насту. Ераст — міцний наст" або "Ераст на все здатний: на холоднечу, на завірюху, на холод, на голод". Проте відмічено, якщо цього дня на деревах іній лежить зранку, то міцному зимовому шляху довго не бути, до самого Введення (4 грудня): так і будуть морози змінятися відлигою, на дорогах збережеться осіннє бездоріжжя. Якщо день починався великим туманом, то чекали відлигу.
Іменини у Ореста, Костянтина і Юрія. Ераст з грецького – той, що "любить". Георгій (Юрій, Єгорій) з грецького - "землероб".
 
24 листопада - Федір-студень. З Федора студеного починає студити і морозити. Говорили: "З дня святого Феодора Студня прилітають зимові вітри, від яких буває студно на дворі і морозно на землі", "Федорові вітри вовками виють", "З Федора-студня зима сердита", "Із Студня стане холодно і сердито", "На Студня холоднеча що не день — лютіша і гірша", "Федір на Федора морозить без розбору", "Федір Студень землю студить", "Студня Феодора студить по двору".
Були і прикмети: Якщо день Федора Студня буває теплим, то зима буде теплою, якщо ж холодний, то вся зима холодна. На Федора дощ або сніг — бути відлизі до Введення (4 грудня).
Іменини у Максима, Федора, Степаниди, Вікентія і Віктора. Степанида в перекладі з грецького - "увінчана". Вікентій з латині - "перемагаючий". Віктор з латині - "переможець".
 
25 листопада - Іван Милостивий. На Івана — сніги.
Примічали: "Якщо дощ або сніг на Івана Милостивого, то відлига до Введення (4 грудня)".
Іменини у Сави, Івана.
 
26 листопада - Іоанн Златоуст. На спочинку земля. Життя в полі завмирає, воно стає пустинним і сиротливим. "На Златоуста все поле порожнє".
Вважалося, що з цього дня будь-яка рослинність завмирає, будь-яка озимина зупиняється в рості. Земля занурюється в сон до весни. "Листопадовими приморозками грудневий мороз щедрий".
Іменини у Івана, Германа, Никифора.
 
27 листопада – Пилип. День святого Пилипа святкувався широко, щедро: це було Заговіння (м'ясоїд) перед Різдвяним постом, говорили: "Пилипове заговіння — початок різдвяного "холодного" поста". В цей час ще повні комори зерна, в льохах — картопля та капуста, м'яса ще достатньо від осіннього забою — ось і святкував народ.
Пилипівки — останній термін весілля справляти — кінець весільним тижням, в пости весіль не грали. Куделиця — перший тиждень прядіння у Пилипів піст. Жінки вечорами і вночі при лучині чесали, смикали, сучили, намотували пряжу, бо: "У ледачої прялі і для себе немає сорочки". "Прядка не Бог, а сорочку дає", "Не напрядеш зимою, нічого буде ткати влітку", "Не лінуйся прясти, добре одягнешся". На Пилипове заговіння прийнято було виносити на двір закуску домовикові, щоб "водилася" худоба. Були і прикмети: іній на Пилипа — урожай на овес. Іній на деревах — до морозів, туман — до відлиги, а якщо вночі був іній, вдень сніг не випаде. Вороння чорне каркає — до відлиги.
Іменини у Григорія, Федора, Філіпа.
 
28 листопада – Гурій, Самій і Авів славляться в народі зубними цілителями. Марновірні люди думали, що з цього дня всі нечисті тікають із землі, боячись морозів і зими. По їх зауваженнях, зима приїжджає на рябій кобилі і розгонить всіх нечистих, говорили: "Гурій на рябій кобилі (грязюка і сніг)".
Вважалося, що сніг, що випав на "Гурія", вже аж до весни не розтає. Якщо цього дня була сльота, то жартували: "Гурій, міси тісто". "На Гуріїв день зима з коня злізає, встає на ноги, кує сиві морози, стелить по річках, озерах крижані мости, сипле з одного рукава сніг, а з іншого — іній", "Слідом за матінкою-зимою біжать завірюхи, над мужиками потішаються, бабам у вуха дмуть, велять печі затоплювати пожаркіше".
Примітили: "Вже коли ляже на Гурія сніг, так лежати йому до повені".
Іменини у Варвари, Гурія, Дмитра. Дмитро з грецького – той, що "належить богині Деметрі".
 
29 листопада – Матвій. Вважали, що "На Матвія земля пріє, на Матвія земля потіє", тому що Матвій — час відлиги, правда, короткої. Якщо в день апостола Матвія віють буйні вітри, то бути завірюхам і завірюхам на Святій Русі до самого Миколи зимового (19 грудня). І ще: "Худий Матвій, коли не пригостив гостей". "Бабуся надвоє казала: або дощик, або сніг, або буде, або ні".
Іменини у Матвія, Єфросинії, Семена.
 
30 листопада - Осикове листя лягає "горілиць" - до студеної зими, коли виворотом догори - зима передбачається тепла.
Іменини у Григорія, Никона, Лазаря, Михайла. Михайло в перекладі з івриту - "подібний до Бога". Недарма це ім'я носить один з 4-х архангелів.
 
За матеріалами мережі Інтернет
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 592 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору