П`ятниця, 29 Березня 2024, 04:04

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Жовтень » 1 » НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
12:42
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
ЖОВТЕНЬ (грязник)
 
Час перед початком зими. У осінню негоду сім погод на дворі: сіє, віє, кружляє, мутить, реве, зверху ллє і знизу мете.
 
1 жовтня – Ірина. Яринин день. Три Ярини в році живуть: Ярина — розрий береги (29 квітня), Ярина-розсадниця (18 травня) та Ярина — журавлиний літ (1 жовтня). Осіння Ярина день журавлиного льоту (відліт журавлів). На Ярину відсталий журавель за тепле море тягне. Проводи журавлів. "Колесом дорога" — кричали відлітаючим журавлям, щоб повернулися по весні додому. Якщо на Ярину журавлі полетять, то на Покров — перший мороз, якщо ні, то до Артемієвого дня (2 листопада) не ударити жодному морозу, сльота простоїть.
Ярина-шипшинниця: збирають плоди шипшини, сушать їх.
Примітили: "Якщо бур'яни виросли дуже високі — буде багато снігу".

Іменини у Аріадни, Софії і Ірини. Аріадна з грецького - "вірна". Софія (греч.) - "мудрість, премудрість". Ірина (Ярина) з грецького - "мир".

2 жовтня – Зосима — заступник бджіл, "ласий стіл". Трохим. З 2 по 10 жовтня пасічники прибирали в омшаники вулики на зиму. Збирали мед. "На Трохима не проходить щастя мимо: куди Трохим, туди і воно за ним", тому на Трохима влаштовували вечірки, на яких хлопці і дівчата вибирали один одного.
Кінець білих грибів. Може бути перший снігопад.

Іменини у Трохима. Трохим з грецького - "годувальник, вихованець".

3 жовтня – Астафій. Астафієви вітри. Вітряк дме усяк, тому поселяни цього дня примічали перебіг вітрів: "північний вітер — холоднеча близько, південний — до тепла, західний — до вологи (мокроти), східний — ясно". Вітри, що дмуть з півдня при початку посіву, обіцяли родючість, "Вітер-весняк, що дме з південного сходу, розбиває почку у дерев".
На цей день у сільських відунів були свої прикмети. Якщо на Астафія туманно і тепло, але продовжує літати павутина — до сприятливої осені і нескорого снігу. Якщо цього дня буде вітер з півдня, значить буде хороший урожай озимого хліба на майбутній рік.

Іменини у Михайла. Михайло в перекладі з івриту - "подібний до Бога". Не дарма це ім'я носить один з 4-х архангелів.

4 жовтня - Кіндрат, Ігнат. Погода цього дня протримається без змін чотири тижні. Ясна погода при різкому північно-східному вітрі провіщає холодну зиму. На Матвія з гарною погодою розпрощайся. Холод "всіх людей до вогнища погнав, а тепло на небо пішло". А ще примітили: "Кіндрат з Ігнатом допомагають багатіти багатим".

Іменини у Дмитра і Данила. Дмитро з грецького - що "належить богині Деметрі". Данило з івриту - "суддя Божий".

5 жовтня - Фока, Іона. Якщо з берези лист не обпав, сніг ляже пізно. На Іону не можна було їсти рибу: згадують про перебування пророка Іони в череві кита.
При неурожаї на шишки кедра, ялини і сосни  - зима лютою не буває.

Іменини у Іони і Фоки. Іона з івриту - "голуб". Фока з грецького - "тюлень".

6 жовтня - іменини у Поліксенії і Іраїди.

Іменини у Поліксенії і Іраїди. Поліксенія з грецького, - "дуже гостинна". Іраїда (греч.) - "героїчна".

Тхори і куниці до сроку міняють літнє хутро на зимове - до ранньої зими.

7 жовтня - Фекла-зоряниця. Цей день названий від заграви осінніх вогнів на зорі, при яких проводився обмолот снопів. 

Чим більше бувають до осені мурашині купи, тим суворіша буде зима.

З Фекли-зоряниці дні убувають, ночі темніють і зірки стають багряними.

Іменини у Фекли, Владислава. Фекла в перекладі з івриту - "досконала". Владислав - в перекладі із старослов'янського означає "славний".

8 жовтня - Сергій Радонежський. На Сергія починається, а з Матрони зимової (22 листопада) встановлюється зима. "З Сергія земля засіріє від снігу, який вже частенько починає з цього дня випадати". "Зимовий шлях встановлюється в чотири седмиці від Сергія", а "Якщо гарна погода на Сергія, то стояти їй цілих три тижні".

Починалися капусники, капустяні вечори — "На Сергія капусту рубають". Цього дня в селянських сім'ях починали рубати качани. Збиралися родичі, очищали капусту, парили дерев'яні кадки. Капусту прагнули засолити з першими заморозками, білі вилки рубали загостреними січками. Шинкували або квасили цілими качанами. Під час рубки капусти приказували: "Вилки у відро, рубай серебро, січи-мільчи, в кадки топчи", жовтень капустою пахне. Господарі пригощали тих, хто працював.

Примічали. Якщо на Сергія перший сніг, то зима встановиться на Михайлів день (21 листопада). Якщо перший осінній сніг впав на мокру землю — залишиться, на суху — скоро зійде. Перший сухий сніг обіцяє хороше літо. Якщо сніг падає на мокру землю — зима скоро ляже. Якщо перший сніг впаде, коли на вишні немає листа, зима ляже. Перший сніг випадає за сорок днів до справжньої зими. Від першого снігу до санного сліду шість тижнів. На Русі по погоді цього дня примічали про встановлення зими. Сергій Радонежський — хранитель курей.

9 жовтня - Іоанн Богослов — наставник живописної, іконної справи, оскільки, за переказами, він з простого пастуха гусаків дивом зробився майстерним іконописцем. Вважали: "Якщо на Богослова сніг, то зима ляже на Михайлів день", "Якщо цього дня дощ з снігом — в січні тричі чекайте сильної відлиги, сонячно і тепло — червень буде дощовим і холодним". До цього періоду належало закінчити озимі посіви. Обпадає листя з берези.

Іменини у Івана і Тихона.

10 жовтня - Саватій-бджоляр. Бджіл прибирають в омшаники на зимівлю Бджолярі примушують молитися Саватію дітей до 12 років, оскільки діти вважаються за безгрішних, а бджолиний промисел вважається за один з тих, який вимагає етичної чистоти і праведного життя перед Богом.
Останній день установки вуликів в омшаник.

11 жовтня - Жовтень завершує збори до зими.

Іменини у Антона і Опанаса, у Вячеслава і Харитона. Антоній (Антон) з грецького – той, що "набуває взамін". Опанас з грецького - "безсмертний". Вячеслав із слов'янського - "всеславний". Харитон з грецького - "чарівний".

12 жовтня - Плакальниця Марем'яна виткана з туману (сирі тумани-мороки висять).

13 жовтня – Григорій. Якщо на Григорія сніг впаде, зима не скоро настане. Цього дня зазвичай поселяни спалювали свої солом'яні ліжка, молодухи зношені за літо личаки. Все це робиться від призора недоброго ока і для того, щоб "додати ходу зимі". Дітей же купали на порозі з решета, щоб уникнути майбутніх хвороб.

Іменини у Михайла. Михайло в перекладі з івриту - "подібний до Бога". Не дарма це ім'я носить один з 4-х архангелів.

14 жовтня – Покров. До свята Покрова закінчуються основні сільськогосподарські роботи. Йде останній збір плодів і грибів: груздів, рижків і свинушок. Свято це на межі між осінню і зимою, говорили: "До Покрова осінь, за Покровом зима йде". На Покров перший заморозок. "Покров не літо, а Срітення не зима", "До обіду осінь, після обіду зимушка-зима". З Покрова відлічували початок холодної пори року.

Урожай прибраний, хліб в коморах, наступив час весіль. На Покров зазвичай грали весілля: "Прийде Покров, діві голову покриє", а снігопад в цей день вважали за щасливу ознаку для обручених: "Якщо сніг випаде 1 жовтня, це провіщає багато весіль, а сніг, падаючий в день вінчання, обіцяє щастя молодим". Покриття голови спрадавна було ознакою заміжжя: дівчата ходили з непокритою головою, а заміжній жінці бути простоволосою вважалося за великий гріх. І сьогодні наречена під час вінчання стоїть, покрита фатою. Так в народній свідомості переплітаються нетлінна пелена (омофор Богородиці), шлюбне покривало нареченої і сніжний покрив землі.

На Покров починають утепляти на зиму хату: привалювати призьби, проконопачувати пази, промазувати рами, тобто "Натопи хатину без дров!" Вважали: "Лагодь хату до Покрова — а то не буде тепло".

На Покров худобу переводили на зимове утримання, загодовували худобину обжинальним (останнім) снопом і з цього дня її тримали в будинку. Починалися осінні торги, ярмарки.

Були у поселян і прикмети: якщо сніг до Покрова впаде — зима не скоро настане. Який Покров, така і зима. Відліт журавлів до Покрова — до ранньої холодної зими. Колі білка в Покров чиста (вилиняла), то осінь буде хороша. На Покров вітер з півночі або сходу — до холодної зими з півдня — до теплої зими, із заходу — до сніжної зими, а якщо вітер поривами налітає, хмари то зовсім небо закриють, то в просвітах сонце прогляне — буде і зима мінливою, непостійною. "Покров криє землю то листом, то снігом".

15 жовтня - Купріян і Устина. Ясне небо - до морозу.

Дівчата продовжують ходити на вечірки, але в будні не веселяться. Сидять з прядкою або шиттям, за роботою часто співають пісні. Купріян і Устина рятують від нечистої сили, чар, мани, від злих духів.

Іменини у Ганни, Устини, Андрія. Ганна з івриту - "благодать Божа". Устина (лат.) - "справедлива". Андрій з грецького - "мужній, чоловік".

16 жовтня - Перший сніг за сорок днів до зими випадає.

17 жовтня – Єрофій. Єрофіїв день. Посилення холодів: "З Єрофія холоди сильніші", говорили: "Як не гарячкуй мужик Єрофій, а з Єрофія і зима шубу надягає". Марновірні люди на Єрофія в ліс не ходили: лісовик скаженіє. На Єрофія буйствують лісовики: вони дурять в лісах, бродять, кричать, регочуть, ляскають в долоні, ламають дерева, ганяють звірів. З глибокої старизни передавалося повір'я, що цього дня лісовик, зачувши лютуючи зиму, з літом прощається і що, розсердившись, лісовий господар вивертає з коренем дуби, гне до землі берізки, заганяє звірів в нору, на галявинах вириває землю на сім п'ядей, лякає птахів і випадкового перехожого.

Всю ніч на Єрофія-мученика і весь день лісовики бешкетують, а під ранок, після співу перших півнів, провалюються крізь землю і з'являються на ній знов, коли вона відтане навесні. Після Єрофієва дня перестають бродити по лісу лісовики. На Єрофія доводиться перший день зі снігом, незабаром калюжі затягнуться льодом, а через тиждень від Єрофієва дня і ставок стане, і сніг ляже. Зазвичай господині в селах з літа настоювали горілку на ароматних лугових травах і "першу пробу" знімали з першими холодами, тому називали нерідко горілку "єрофійовичем" і жартували: "На Єрофіїв день один "єрофійович" кров гріє!"

Іменини у Віринеї. Віринея (Вероніка) з грецького - "переможниця".

18 жовтня – Харитина. Харитина - перша полотнина. Роботи в полі, саду і на городі закінчені, вечори стали довгими, але в селах відпочивати без діла не уміли, жінки бралися за прядіння полотен — "Харитина — вічна ткаля". Баби сіли за ткацькі стани, затикають перші кросна, тчуть перше полотно. "Прийшла Харитина, з'явилася перша полотнина". А сонце скачується вниз, відстав від ночі день — "затнувся валянком за пень".

Перший сніг впав на мокру землю - залишиться, а на суху - скоро знову зійде.

Іменини у Олексія. Олексій з грецького - "захисник, допомога".

19 жовтня - Денис, Хома. Денис - позимний. Хома. Починаються вітри, бурани, говорили: "Прийшли Дениси позимскі". "Надягай тепле плаття з Хоми". До цього дня у селян виявлялися надлишки хлібних і інших запасів: "Фома— ломить засіки, все бери задарма", "Хома — велика корма" — так називали багатих заможних людей. Але буває і так: "На безлюдді і Хома дворянин". І ще: "Говорять про Ярему, а він про Хому. Били Хому за Яремину провину". Жартівлива пісня про Хому і Ярему була широко відома на Русі.

Перший сніг сухий - обіцяє хороше літо.

Іменини у Хоми. Хома з івриту - "близнюк".

20 жовтня – Сергій. Говорили: "З Сергія зима починається, з Матрони (22 листопада) встановлюється" і примічали: "Якщо Сергій снігом покриється, то з листопадової Матрони зима встане на ноги". Вважали: "Перший міцний сніг падає з ночі", "Денний сніг не лежить, а перший надійний сніг випадає вночі".

Іменини у Пелагеї. Пелагея з грецького - "морська".

21 жовтня - Трифон і Пелагея. З Трифона і Пелагеї все холодніше, говорили: "Готуй шубу — зима забреде", "Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє баранові". А народ знав: "Холоднеча та нужа — немає їх гірше".

Іменини у Таїсії і Пелагеї. Таїсія, походження імені не відоме. Документовано з IV століття н.е. Пелагея з грецького - "морська".

22 жовтня – Яків. Чекали, що "Яків, Брат Божий, крупицю пошле (крупу, град)". Яків-деревопилець. Заготовлювали дрова для російської печі.
Пізніше за всіх до цього дня ростуть сироїжки.
У жовтні місяць в кругах - наступне літо буде сухе.

23 жовтня – Євлампій. Цього дня селяни виходили дивитися на місяць: куди він дивиться? Тому, що "На Євлампія роги місяця показують в ту сторону, звідки бути вітрам", а саме: "Якщо золоті роги місяця на північ, то звідти подують завірюхи з снігом і зима ляже по сухому; якщо роги на південь, то стане брудно, але зими довго не буде", тобто якщо роги місяця на північ — бути швидкій зимі і сніг ляже по сухому, якщо на південь — швидкої зими не чекай, буде сльота до Казанської", осінь снігом не вмиватиметься, в білий каптан не вбереться".

Іменини у Євлампії. Євлампія з грецького - "благосвітла".

24 жовтня - Якщо лелеки відлетять за 15 тижнів до Різдва, то приліт їх весною треба чекати через 15 тижнів після Різдва.

Іменини у Зінаїди. У перекладі з грецького ім'я означає "божественна".

25 жовтня – Пров. На мученика Прова спостерігають зірки і ворожать по них про погоду і урожай: "Яскраві зірки — до морозу, тьмяні — до відлиги", "Сильне мерехтіння зірок переважно синіми відтінками — до снігу», «Багато яскравих зірок — до урожаю гороху".

26 жовтня - Півень заспівав раніше дев'яти годин вечора - ймовірно, завтра буде дощ.

Іменини у Злати, Веніаміна. Злата - слов'янське ім'я - "золота". Веніамін з івриту - "син коханої з дружин".

27 жовтня – Параскева. Параскева-грязнуха, льоннниця, порошиха. Параскева П'ятниця. Якщо пам'ять цієї преподобної доводиться в п'ятницю, то він зветься "Параскевою-п'ятницею", говорили: "Параскева П'ятниця — Христовим пристрастям причасниця". Параскева П'ятниця — "бабська свята", селянки вважають її за свою заступницю. А представляли її у вигляді високої, худої жінки з довгим розпущеним волоссям (тому високих і худих жінок іноді називають "довгов'яза п'ятниця").

Вважали, що "В п'ятницю не можна прясти, а шити можна", "Хто в п'ятницю багато сміється, той в старості багато плакатиме". За порушення заборон, пов'язаних з п'ятницею і з пряжею, Параскева П'ятниця суворо карає. Параскева-п'ятниця шанувалася нашими прабабусями як покровителька породіль. Раніше вагітні жінки строго дотримувалися прикмети – вагітним в п'ятницю волосся розчісувати не можна, інакше Параскева-п'ятниця прогнівається і не надасть допомоги під час пологів.

Параскева грязнуха, порошиха, примічали: "На грязнуху не буває сухо", "Якщо цього дня грязюка на дорогах, то до встановлення справжньої зими — чотири тижні", "Якщо грязюка велика, кінське копито заливається водою, то випавший сніг відразу встановлює зимовий шлях".

Параскева-льонниця: «Мни і толочи льон з бруднухи», "Мни льон довше і волокно буде довше», на льонницю починають м'яти і тріпати льон".

Іменини у Параскеви. Параскева (Параска) з грецького - "п'ятниця, приготування".

28 жовтня - З якого числа в жовтні піде сніг, з того числа весна відкриється в квітні.

29 жовтня - Великий урожай горобини - до важкого року.

30 жовтня - Осій-грязник: ні колеса, ні полоза не любить і все-таки "На пророка Осія колесо прощається з віссю" — віз в сарай ставлять, сани на світло витягують — зима йде! А по скрипу возових коліс на день Осія ворожили про урожай. Цей день вважався за той, що завершує літній шлях. По народних прикметах саме цього дня колесо воза до весни розлучалося з віссю.
Зозуля кукає на сухому дереві - до морозу.

Іменини у Антона. Антоній (Антон) з грецького - що "набуває взамін".

31 жовтня – Лука. Здавна євангеліст Лука вшановувався наставником живопису. Вважали: "Кожному у справах його", "Не те дороге, що золоте, а те, що добре зроблене", "Всяке уміння працею дається", "Золоті руки у того, хто навчився добре".

Великий іній всю зиму - важке літо для здоров'я.

А ще вважалося, що жовтень ні колеса, ні полоза не любить.

Тому як синоптиків раніше на Русі не було, народ сам прагнув вгадати, як скоро прийде зима і якою вона буде. Наприклад, вважалося, що грім в жовтні провіщає коротку і м'яку зиму. Павуки, що плетуть павутину, обіцяли, що осінь буде суха і тепла. Ми зараз радіємо теплому жовтню, сподіваємося на нього, а наші предки вважали, що теплий жовтень не здоровий, оскільки він передбачає морозну зиму. Чим ясніше осінь, тим швидше зима наступить.

Якщо береза до половини жовтня листя не скидала, то по прикметах сніг ляже пізно. До того ж пізній тривалий листопад обіцяє теплу довгу зиму. А ще вважалося, що денному снігу віри немає, він швидко розтане, надійніший сніг нічний.

Є прикмета і про зайців: якщо в жовтні шерсть у зайців побіліє — скоро настане зима. Ще можна зорієнтуватися по мишах: якщо вони відривають нори на теплу сторону, то зима буде суворою.

Птахи, що в жовтні летять низько теж провіщають холодну зиму. А птахи, що летять високо, обіцяють взимку тепло. Якщо хмари пливуть низько, наближається холоднеча. Якщо бджоли восени щільно вічко воском заліплюють, зима буде холодною, а якщо залишають його відкритим, зима буде м'якою.

І ще про комарів - якщо в період листопада літають комарі, то осінь буде тепла.
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 495 | Додав: Admin | Теги: Власівка, Власовка | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору