Середа, 24 Квітня 2024, 17:37

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Липень » 1 » НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
05:09
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
Липень (Страдень)
  • липеньЛипень у народному календарі вважався місяцем гроз і тому називався «грозником». Поляки називають його «Липець», що пов'язано з пишним цвітінням лип в цьому місяці, чехи і словаки - «червенець» і «сєчень». У різний час він вважався, відповідно, п'ятим, одинадцятим і сьомим місяцем у році.
  • Липень завжди був місяцем важких робіт в полі й на городі, тому з його приходом закінчувались і веселі гуляння, і хороводи, і свята, яких багато було в червні. Це - місяць перших врожаїв ягід, грибів та інших лісових дарів. 
1 липня - Феодул. Народ пов'язував свято Феодула з підготовкою до жнив. Казали: "Федул на двір заглянув - пора серпи гострити, до жнив готуються заздалегідь". А коли рибку ловити, то влітку найкращий клюв буває вслід за світанком, середній - ввечері та найгірший - серед дня.
 
2 липня - Зосима - покровитель бджіл. У народі плутають цього мученика раннього християнства з Зосимою - ігуменом Соловецьким, вважаючи їх ніби однією особою. Казали: "На Зосима бджоли починають мед заносити, стільники заливати", а "Без Зосими - Саватія рій пролетить повз". Зосима бджіл ростить, меду наливає. Зосима - бджоли меду запасають. І помітили, коли бджоли сильно летять до своїх вуликів, то скоро дощ. Перед посухою бджоли стають злішими, частіше жалять. Бджоли сидять на стінках вулика - до сильної спеки. Бджола - Божа угодниця, доставляє віск на свічки. Бджола жалить тільки грішника.

3 липня - Мефодій - перепелятник. Мефодій - павутинний день, погодоуказатель. На Мефодія відзначали свято перепелятників-мисливців. З цього дня "перепелині" мисливці спостерігають над озимим хлібом: якщо над ним носиться павутина, літає мошка, то там і будуть збиратися перепели - "Летять тенета - вдале полювання". Кожен мисливець старався для майбутнього щастя піймати хоч одну пташку, і особливо хотілося піймати білого перепела, який як би віщував успіх в лові. Є в цей день і така прикмета (кажуть, перевірена): "На Мефодія - дощ, то буде йти сорок днів".
Іменини в Інни.
Інна - "сильна вода" (готтск.).
 
4 липня - іменини в Юліана.
Юліан з латини - "з роду Юліїв".
 
5 липня - іменини у Галактіона.
Галактіон - у перекладі з грецької - молочний.
 
6 липня - Горпина - люті коріння. Горпина-купальниця. Цього дня проводилися загальні купання з піснями. На Русі здавна парилися в цей день в ранковий час в лазнях. Купання в річках починалося з опівдня і тривало до пізнього вечора. Одні купалися, інші на березі співали, тому пісні не замовкали. Також вдень вирушали в ліс заготовлювати віники на весь рік. У середній смузі зазвичай березові, у північних районах - це цілі букети, в які входить горобина, черемха, смородина, липа, різні трави. У цей час трави вже в самому соку, починався збір лікувальних, лікарських трав, коріння, вважали, що напередодні і в ніч Івана Купали вони набувають особливої цілющої сили.
Вважали: "Ріпу сій на Аграфену - хороша ріпа буде".
Іменини у Софії та Марфи, у Марії й Ірини, у Єфросинії і Васси, у Агафії, Олексія і Михайла, у Дмитра і Василя, у Андрія і Аркадія, у Арсенія і Артемія, у Данила, у Всеволода.
Софія (грец.) - "мудрість, премудрість". Марфа (Марта) - "наставниця" (арам.). Марія (євр.) - первісне значення - "гірка", інше значення - "пані". Ірина (Аріна) з грецької - "світ". Єфросинія з грецької - "радість". Васса з грецької - "пустеля". Гафія - "добра" (нім.). Олексій з грецької - "захисник, допомога". Михайло в перекладі з івриту - "подібний Богові". Не даремно це ім'я носить один з 4х архангелів. Дмитро з грецької - "належить богині Деметрі". Василь з грецької - "царський". Андрій з грецької - "мужній, чоловік". Аркадій з грецької - "пастух". Арсеній з грецької - "мужній". Артемій (Артем) з грецької - "здоровий". Данило з івриту - "суддя Божий". Всеволод зі слов'янського - "всім володіє".
 
7 липня - День Івана Купали. Свято Різдво Іоанна Предтечі на Русі приурочили до стародавнього язичницького свята літнього сонцестояння. Вважали, що в цей день сонце діє з особливою цілющою силою. "На Івана виходь на косовицю". У Стародавній Русі день Івана Купали був великим святом, на честь нього проводилися два традиційних обряди: купання у воді і росі та стрибання через запалене багаття. Це були давні очисні обряди (через воду і вогонь).
Напередодні свята Різдва великого Іоанна Предтечі та в ніч під саме свято, а також весь день до наступної ночі відзначали на Русі Іванівську ніч весело, з розмахом. У цю ніч допускалася відносна свобода інтимних відносин.
Вважали, що папороть розцвітає опівночі на Івана Купала чудовою вогненною квіткою, яка вказує всі скарби, як би глибоко в землі вони не знаходилися.
А ще були переконані, що "Іванівські дощі - краще золотої гори", і просили: "вимоліть, попи, дощу до Івана, а після і ми, грішні, благатимем", "До Івана просіть, дітки, дощу в Бога, а після Івана я і сам попрошу"," До Іванова дня дощ у засік (додасться хліба), після Іванова дня дощ з засіка "," Під час косовиці дощі - сіну погано, зерну добре ". А народ примітив: "Сильна роса на Івана - на врожай огірків", "На Іванову ніч зоряно - багато грибів буде", "Годуй мене до Івана, зроблю з тебе пана", - говорить бджола, "Після Івана не треба жупана". На Івана Купала з'являються світлячки.
Обряди і звичаї дотримувалися від Іванова до Петрова дня, з 7 липня по 12 липня.
Іменини в Антона.
Антоній (Антон) з грецької - "набув, натомість".
 
8 липня - Петро і Февронія. День Петра і Февронії став символом вірного, сильного, красивого кохання і вважається щасливим у любові.
З цього дня очікується ще сорок спекотних днів.
Іменини у Єфросинії.
Єфросинія з грецької - "радість".
 
9 липня - Тихвінська. Давид-суничник. Явище ікони Пресвятої Богородиці Тихвінської. Тихвінська називали "ягодниця". На Тихвінську ягоди достигають, говорили: "На Тихіинську суниця-ягода поспіває, дівок в ліс кличе", і молодь відправлялася по ягоди до лісу, в яри, на пагорби. "Першу ягоду в рот кладуть, а другу додому несуть". "Збирай по ягідці, набереш кошик". Існувало таке повір'я: хто хоче позичити гроші, той повинен покласти трави суниці в кишеню і сміливо йти до лихваря - відмови не буде. І ще: "На Тихвінську бджола вилітає за медовим збором".
 
10 липня - Самсон - сіногной. Самсона прозвали "сіногноєм", так як "Самсон сіно загноює". Примітили: "На Самсона дощ - через сім тижнів то ж", "Якщо на Самсона дощ, то до бабиного літа мокро (дощ)", тобто до 14 вересня. Погниє все сіно, яке прибрати не встигли, тоді біда в дім прийде. Якщо зарядили дощі, дітлахи зверталися до сонечка: Райдуга-дуга, не давай дощу, давай сонечко-дзвонечко!
Тому-то раніше старі й малі всі були на сіножаті. Йде підготовка до косовиці, і другий раз орють поля, залишені на пар. Велика частина пару йде під озиме жито, решта буде засіватися навесні яровим хлібом.
Іменини у Юрія.
Георгій (Юрій, Єгорій) з грецької - "землероб".
 
11 липня - Переддень Петрова дня. За сільськими повір'ями, на зорі Петрова дня сонце надзвичайно горить, розливається фарбами, "грає": "На Петров день і сонечко грає", "З Петрова дня зоряниця хліб зорить". Щоб подивитися цю "гру" сонця, сільська молодь під Петрів день не лягала спати, веселилася до ранку, а на зорі йшла в такі місця, звідки добре було видно схід сонця. При зустрічі "граючого" сонця іноді співали пісні, радіючи красі.
 
12 липня - Петрів день. Петра і Павла, Петрівка. Найчастіше в Петрівку сухо, жарко, день великий і світлий, говорили: "У Петрівку сухо і день великий", "Петро і Павло спеку додали", "Як прийде Петро, так і буде тепло", "День убуває, спека прибуває" , і жартували, що "Худе порося і в Петрівку мерзне". На Русі Петрів день, як і Івана Купали, пов'язаний насамперед з сонячною символікою. Існувало повір'я, що сонце цього дня "грає", тобто переливається різними кольорами веселки або скаче по небу вгору-вниз. На світанку люди збиралися, щоб подивитися, як сонце грає. Вважали, "Жіноче літо по Петрів день", "Червоне літо з Петрова дня", "З Петрова дня красне літо, зелений покіс".
У цей період у житті села проходила пора найважчих землеробських робіт. Починалася косовиця. "Коли дощ на Петрів день, то сінокіс буде мокрий". Також готувалися до озимої сівби. "На святого Петра дощ - врожай добрий, два дощу - хороший, три - багатий".
Здавна було помічено, що багато співучих птахів співає тільки до Петрова дня: "Соловей співає до Петрова дня", "Зозуля кує до Петрова дня", оскільки "ячмінним колоском вдавилась". Дні ставали коротшими: "Петро і Павло - день на годину збавив, а Ілля Пророк - дві уволік", "Прийде Петрок, зірве листок".
Петрів день - кінець Петрівського посту. Але сам Петрів день - "розговини". Петрів день - проводи весни. Петра і Павла вважається святом рибалок, так як апостол Петро відомий як покровитель рибного промислу.
 
13 липня - іменини у Андрія. 
Андрій з грецької - "мужній, чоловік".
 
14 липня - Кузьма і Дем'ян. Літні Кузьменки. У розпалі Гаряча пора: йде сінокіс, прополка городів. Цього дня в городах грядки полють, виривають кореневі овочі (зняття перших овочів). У цей час і сінокіс: "Кузьми і Дем'яна прийшли - на косовицю пішли".
На Кузьму та Дем'яна жінки встигали не тільки впоратися з городом, накосити, виконати всю домашню роботу, а й відзначити своє свято - Літні Кузьменки. Це чисто жіноче свято, на столі - обов'язкова рослинна їжа, яку готували і збирали в складчину, з пивом, розмовами і піснями. Літні Кузьменки - бабине, дівоче, куряче свято, і жінки відзначали своє свято, ходили в гості. Дівчата варили кашу.
Іменини у Ангеліни.
Ангеліна з грецької - "ангельська".
 
16 липня - іменини в Анатолія і Василя. Цей день здавна вважається нещасливим; ніякі справи починати не варто і треба бути дуже обережним.
Іменини у Анатолія та Василя.
Анатолій з грецької - "східний". Василь з грецької - "царський".
 
17 липня - Андрій-налива. До цього часу озимі вже в наливі, гречка ще на сході, тоді селяни говорили: "На Марфу овес у каптані, а на гречці й сорочки немає", "На Андрія озимі наливу дійшли, а овес до половини доріс", " Зерно в колоску, не валяйся в холодку".
Примітили: "Який Андрій-налива - такий і Калинник (11 серпня)".
Іменини у Марфи, Андрія.
Марфа (Марта) - "наставниця" (арам.). Андрій з грецької - "мужній, чоловік".
 
18 липня - Опанасів день - "місяцеве свято", повний місяць. У цей день увечері місяць "грає". У замосковских селищах ввечері виходили дивитися на грання місяця. Якщо місяць при сході своєму було видно, то здається ніби він перебігає з місця на місце або змінює свій колір і ховається за хмари. Цей день вважали святом місяця, а грання місяця обіцяло хороші врожаї, говорили: "На Афанасія Афонського місяць на сході грає - до урожаю", "Хороші ігри місяця - гарний врожай і прибирання його", а якщо "З гнилого кута наволокло хмари - буде дощ ", або:" Як мідь жовті хмари - до дощу ".
Іменини у Анни, Афанісія.
Ганна, з івриту, - "Божа благодать". Афанасій з грецької - "безсмертний".
 
19 липня - Сисої, Єремії. "Всякий Веремій про себе розумій: коли сіяти, коли жати, коли в скирти прибирати". У кожного дня свої турботи: "Не та турбота, що багато роботи, а той клопіт, як немає роботи".
Іменини у Марфи, Василя та Валентина.
Марфа (Марта) - "наставниця" (арам.). Валентин з латині - "сильний". Василь з грецької - "царський".
 
20 липня - Фома. Говорили, що якщо в цей день іде дощ, то надовго і дуже шкідливий для врожаю.
Іменини у Хоми і Єфросинії, у Явдохи.
Хома з івриту - "близнюк". Єфросинія з грецької - "радість". Явдоха (Євдокія) з грецької - "благовоління".
 
21 липня - Прокопій. Казанська літня (Казанська осіння - 4 листопада). У колишні роки Казанська широко відзначалася в тих селах, де вона була престольним святом. На Казанську у давнину робилися перші "зажинки" жита. Прокопій літній - жнець і жатвенник. Початок самої сильної спеки. Прокіп - початок косовиці, збирання жита, говорили: "Коли на Прокопія чорниця вистигає, то поспіло жито і багатий врожай буде". "У ягідний рік справ сила-силенна". "Чорниця зріє під комарині пісні". Чорниця - не тільки ласощі. Здавна в народі ягоди і листя її вживається при розладах шлунка і кишечника, при цукровій хворобі, ревматизмі й подагрі. На Прокопія в городах гряди полють, виривають кореневі овочі.
 
22 липня - Панкратій і Кирило. Пробують перші огірки.
 
23 липня - іменини у Антона і Данила. 
Антоній (Антон) з грецької - "той, що придбав". Данило з івриту - "суддя Божий".
 
24 липня - Cтожарниці. Юхим-стожарниці. Глухий грім - до тихого дощу, грім гучний - до зливи. Якщо грім в пісний день, буде хороший улов риби.
Сяйво Стожар віщує вдале полювання на ведмедя. Гаряча-грозова пора.
Іменини у Ольги і Юхима, у Олени.
Ольга по-скандинавськи - Хельга - "священна". Юхим з грецької - "всехвальних". Олена з грецької - "світла, факел".
 
25 липня - Прокл Плакальник. Прокл - великі роси. До Прокла поспішали висушити сіно. За спостереженнями поселян, ніби з цього дня настають великі роси, які загноюють сіно: "На Прокла - поле від роси промокло", "На святого Прокла - великі роси". Бабусі-лікувальниці збирали великі роси для лікування, вважаючи їх цілющими. Проклові роси, за їх запевненням, кращий засіб від призору, від пристріту. "Ранкова роса - добра сльоза, нею ліс умивається, з нічкою прощається". "Вранці сильна роса й туман - до гарної погоди". "Роса і туман живуть вранці", "Не змагатися росі з сонцем".
Іменини у Марії, Арсенія і Михайла, у Гавриїла.
Марія (євр.) - первісне значення - "гірка", інше значення - "пані". Арсеній з грецької - "мужній".
Михайло, в перекладі з івриту, - "подібний Богові". Не даремно це ім'я носить один з 4-х архангелів.
Гавриїл, з івриту, - "фортеця Божа, чоловік Божий".
 
26 липня - Гаврило. Стефан Саваїт. Дозріває хліб, налиті зерном колоски нагинаються, говорили: "Стефан Саваїт - житу до землі вклонитися велить", "Хто рано встає, тому Бог подає".
Цей день мав велике значення для жнив. Перший сніп називали іменинним. Іменинний сніп за старих часів берегли, вважаючи, що він може зробити чудеса: з нього починали молотьбу, соломою годували хвору худобу, зерно жита вважалося цілющим у хворобах для людей і птахів. Без іменинного снопа не бувало, і посіву.
Суха погода обіцяє гарну осінь. Сильні дощі згубні для врожаю, тому просили: Не йди, дощику, де косять, а йди, де просять. Не йди, дощику, де жнуть, а йди, де ждуть!
Іменини у Гавриїла.
Гавриїл з івриту - "фортеця Божа, чоловік Божий".
 
28 липня - Кирик, Улита і Володимир. "На Володимира Красне Сонечко сонце червоніше світить", "Кирик-мокродирик", "Кириків день, то все мокро, він ллє дощ", "Не жни на Кирика і Улиту - маніяки (бачення, мороку) побачиш", "Улита їде - колись-то буде". Жінки святкували день "матінки Улити", шануючи її своєю заступницею. Цей день вважався серединою літа.
Іменини у Володимира й Кирила, у Василя.
Василь з грецької - "царський". Володимир зі старослов'янської - "володіє світом".
 
29 липня - Афіноген, Фіноген. "Фіногенові зажинки": починають жати жито. День цей має велике значення для початку жнив: "Перший колосок Фіногенові, останній Іллі (2 серпня) на бороду", "Прийде Фіноген з теплом та зі світлом, приберешся заздалегідь зі жнивом; Фіноген з дощем - копногній, хліб у снопі проросте". Так як жнива в повному розпалі, то "На Фіногена молись сонечку, проси Бога про теплу погоду"; "Фіногенов день до Іллі Пророка назустріч іде - жнива сонечком підтримує"
Кожна година гарної погоди дорога, треба урожай зберегти. Вважали, що в цей день літо переступило спеку і повернуло до осені, притихли пташки, говорили: "На Афіногена пташки замислюються", "На Афіногена замовкають птахи".
Іменини у Юлії і Алевтини, у Валентини, Афіногена.
Юлія - в перекладі з латині ім'я означає "липнева". Алевтина з грецької - "забране"; з латини - "сильна". Валентина з латини - "сильна". Афіноген з грецької - "народжений Афіною".
 
30 липня - Марина, Лазар. Тривають жнива. Замовкають птиці.
Іменини у Маргарити і Марини.
Маргарита з грецької - "перлина". Марина з латини - "морська".
 
31 липня - Іван Багатостраждальний.
"Хоча в липні і душно, і жаркувато, але розлучатися з ним жалкувато".
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 516 | Додав: Admin | Теги: Власовка, Власівка, Власовский поссовет | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору