П`ятниця, 29 Березня 2024, 13:25

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Лютий » 1 » НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
20:23
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
ЛЮТИЙ (бокогрій, Лютень)
 
ЛЮТИЙ - сніжень, лютий, межень - межа зими і весни. «Хуртовина й заметілі на лютий налетіли». Морози чергуються з потеплінням, тому-то лютий і Лютень, і бокогрій. Інша його назва - Січень: саме в цей період отримують найкращу деревину, в деревах найменше соку.

1 лютого. Макаров день. Коли крапель - у весну ранню вір. Яка погода першого числа, такий і весь лютий.

2 лютого. Юхим. "На Єфимія завірюха - весь Масляний тиждень заметільний". "На Єфимія опівдні сонце - буде рання весна". Заверещить метелиця - весь тиждень прометелиться.
 
3 лютого. День преподобного Максима Грека - Радонежського святого, чудотворця, Ченця-аскета і вчителя чернечого житія.
 
4 лютого. Тимофій Півзимник. Півзими пройшло. Тимофіївські морози. Збиває ріг зимі. Пора не дрімати - плуги ладити, вози поправляти. Цього дня пасічники оглядають бджіл у омшанику. Прислухаються: гудуть бджоли ледь чутно - переносять зиму легко; неспокійне гудіння говорить про неблагополуччя бджолиної сім'ї.
 
5 лютого. Шанували преподобного Геннадія Костромського і Любимоградського.
 
6 лютого. Ксенія. Ксенія Півзимниця, Півхлібниця, Весновказателька. Перелом зими. "Півзимниця навпіл - але не рівно ділить зиму; до весни мужику важче". "Півзапасу в засіках: половина старого хліба з'їдена, половина строку залишилася до нового врожаю". "Яка Ксенія - така і весна". Якщо ясно - весна червона.
 
7 лютого - в день святителя Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського, шанували і мученика Володимира митрополита Київського, а також ікону Божої Матері, що зветься «Утамуй моя печалі». «Який день з ранку до полудня - така перша половина наступної зими, а з полудня до вечора - провіщає іншу половину зими».
 
10 лютого. Єфрем Сирин. Єфремов день. "Єфрем вітродуй приніс вітер - до сирого, холодного року". Вітер сплутає погоду - бути сирому року.
 
13 лютого - день святителя Микити, затворника Печерського, єпископа Новгородського, хранителя від пожеж і блискавок.
 
14 лютого - день мученика Трифона, якому дівчата молилися про нареченого, а баби заговорювали мишей, щоб вони не псували хліб. «На Трифона зоряно - весна пізня». Зорепад - весна тиха.
 
Мороз та сонце...15 лютого. Стрітення - зима з весною і літом зустрілись. Стрітенські морози. Якщо прогляне сонечко, то перша зустріч зими з весною відбулася, а не прогляне - чекай далі морозів. Вранці сніг - на врожай ранніх хлібів, опівдні - середніх, до вечора - пізніх. На Стрітення крапель - навесні дощик. На Стрітення крапель - врожай на пшеницю. Якщо на Стрітення буде відлига - весна рання і тепла, якщо холод - весна холодна, а сніг - до затяжної дощової весни. «Якщо на Стрітення сніг через дорогу несе - весна пізня і холодна».
 
16 лютого. Симеон і Анна. У народі носить назву "Починки". Оглядають і чинять літню збрую. Недарма кажуть: "Готуй воза взимку, а сани влітку".
 
17 лютого. Микола Студений. Рідкісний рік на Русі цей день обходиться без морозів. "На холодного Миколи снігу навалить гору". "Микола Студений на мороз щедрий". "Аби з Кирила і Афанасія пережити Власія". Час звіриних весіль. Лисиці йдуть у танок, одна перед одною вихваляються.
 
18 лютого. Агафія Коровятниця. Мучениця Агафія шанувалася серед селян як покровителька домашньої худоби. "На Агафії коров'яча смерть по селах ходить". За повір'ям, щоб не пускати її у двір і вберегти корів від падежу, селяни хліви вбирають старими личаками, просоченими дьогтем, від яких коров'яча смерть біжить не озираючись.
 
19 лютого. Вукол Телятник. "На святого Вукола теляться жуколи (так називали корів і телят, які народжуються у лютому місяці)". "Прийдуть Вуколи - перетеляться всі жуколи". Дбали про успішний результат весняного отелення корів. Морози обіцяють бурхливу весну, сухе і спекотне літо.
 
21 лютого. Захарій Серповидець. Чим холодніший останній тиждень лютого, тим тепліше в березні.
 
23 лютого. Прохор. Прохор і Влас: ніяк скоро весна в нас. "Інколи мороз обпече на Власія до сліз". «На Прохора і Зимушка-зима заохала». «Хоч лютий лютує, але весну чує».
 
24 лютого. Власій. Власіївські морози. Проллє Власій маслице на дороги - зимі пора прибирати ноги, шлях її відом, за Прохором слідом. Мороз заспівав - санний слід обльоденів. "Прийшов Власов день, прийшли і Власіївські морози".
 
25 лютого - день святого Олексія, вихователя Дмитра Донського Московського і всієї Русі чудотворця, який закінчив свій земний шлях у 1378 році. Найближча субота - батьківська. День поминання покійних предків. "Живі батьки - шануй, померли – поминай". Три дні виставляли на ранковий мороз зерно, призначене для посіву, вважаючи, що приморожене, воно дасть гарний урожай. Виносили на мороз льон і пряжу, щоб нитки були чисті, рівні та білі.
 
27 лютого - Кирилов день, на честь рівноапостола Кирила, вчителя Словенського, сподвижника Мефодія. Проповідував християнство хозарам і слов'янам Моравії. Честь і славу отримував і від Папи Римського, і від патріарха Константинопольського. Гарна погода на Кирила - до морозів.
 
28 лютого - Онисим-вівчар, так називали апостола Онисима. вівчарі «гукали» до зірок, щоб вівці рясніше котились. У цей день - відлига віщує хороший сінокіс.
 
У лютому іменини святкують:
 
1 лютого - Федір, Макар, Антон
2 лютого - Овсій, Юхим, Євтихій, Інна, Римма
3 лютого - Валер'ян, Максим, Євген
4 лютого - Тимофій, Петро, Гаврило, Юрій, Макар
5 лютого - Климент, Феоктист, Геннадій
6 лютого - Ксенія, Герасим, Тимофій, Оксана
7 лютого - Григорій, Пилип, Олександр, Володимир
8 лютого - Федір, Марія, Давид, Аркадій, Іван
9 лютого - Іван, Йосип
10 лютого - Феодосій, Юхим, Охрім
11 лютого - Герасим, Лаврентій, Гнат, Роман, Яків
12 лютого - Зиновій, Василь, Григорій, Іван
13 лютого - Віктор, Микита, Панас, Богдан, Іван
14 лютого - Петро, Трохим
15 лютого - Марія
16 лютого - Ганна, Роман, Андріан, Симон, Семен, Микола
17 лютого - Кирило, Георгій, Сидір
18 лютого - Федот, Агафія
19 лютого - Марія, Христина, Максим, Іван, Фотій
20 лютого - Парфеній, Лука
21 лютого - Сава, Захар, Федір
22 лютого - Геннадій, Никифор, Панкрат, Інокентій
23 лютого - Анна, Всеволод, Дмитро, Гаврило, Валентина
24 лютого - Дмитро, Власій
25 лютого - Олексій, Марія, Євген, Антон
26 лютого - Світлана, Зоя, Степан, Семен
27 лютого - Кирило, Оксентій, Михайло, Федір
28 лютого - Онисим, Овсій, Єфросинія
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 491 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору