П`ятниця, 29 Березня 2024, 07:33

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Вересень » 1 » НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
06:49
НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР
Вересень (хмурень)
 
вересеньПерший осінній місяць вересень називався на Русі «листопадом», у словаків - «грудень». Зветься місяць ще жолтнем, жовтнем - за кольором рослин в цей час року. Мав він і іншу назву - «ревун» («рюян» у хорватів), тому що саме у вересні починалися осінні холодні вітри. Але в середині-наприкінці вересня чекали настання тихого і сонячного «бабиного літа», коли сонце гріє ще по-літньому, але ранкові холоди вже дають про себе знати. У вересні прийнято закінчувати польові роботи, і не випадково колись він був першим місяцем у році: старий рік закінчувався, і починався рік нового врожаю.

У вересні приступали до збору врожаю кореневих овочів.
 
1 вересня. День Андрія Стратілата і Фекли. Стратілат - тепляк: помітне потепління, вітер-тепляк в павутину одягнений - літу, що пішло, кланяється услід. Дозріває овес: "Стратілатів день прийшов, овес дійшов (достиг)".
Іменини у Андрія. Андрій з грецької - "мужній, чоловік".
 
2 вересняСамуїл. Селяни вважають пророка Самуїла в числі особливих своїх покровителів і заступників перед Господом: "Самойло-пророк сам Бога про мужика молить", - говорили в народі. Сильна горобина - до урожаю вівса.

3 вересняФадей. "Якщо цей день буде ясний, то потрібно чекати, що ще чотири тижні буде хороша погода". "Хто Фадей - той своїм щастям (у цей день) володій!"
Іменини у Васси. Васса з грецької - "пустеля".
 
4 вересня. Агафон Огуменник. "На Агафона лісовик з лісу в поле виходить, бігає по селах, розкидає снопи по токах". У ніч на Агафона селяни вартували токи в кожухах навиворіт, з коцюбою в руках, щоб жоден лісовик не зважився підійти до загородки. Цей день рідко обходиться без вітру.
Іменини у Агафона і Афанасія. Агафон - ім'я грецьке і означає воно - "добрий, благий". Афанасій з грецької - "безсмертний". 
 
5 вересня. Луп Брусничник. На святого Лупа овес морозом лупить. Перші заморозки. Дозрівають брусниця і журавлина, достигають льон і овес. Відзначали: "Коли брусниця достигла, то і овес дійшов". "Не збереш овес - наковтаєшся сліз". "Якщо не буде ранку, так у вересні не заморозить".
 
6 вересня. Євтихій. Цей день має бути тихим, безвітряним, інакше льняне сім'я обсиплеться: "Добре, коли Євтихій буде тихий, а то не утримаєш льняне сім'я на кореню".
Іменини у Арсенія та Юрія. Арсеній з грецької - "мужній". Георгій (Юрій, Єгорій) з грецької - "землероб".
 
7 вересня. Тит Листопадник останній гриб ростить. "Гриби грибами, а молотьба за печами". Тит і Варфоломій. "Прийшов Варфоломій - жито на попіл сій", а "Святий Тит останній гриб ростить". Молотьба не за плечима, звідси й приказка: "Титу, Титу, пішли молотити"... Хлібород - перед суворою зимою.
 
8 вересня. Наталія Вівсяниця і Андріан. Осінній Горобинник Петро-Павло. День присвячений горобині - горобина іменинниця. Збирали горобину і калину. Примічали: "Великий урожай горобини - до морозу".
День народного поминовення воїнів, полеглих в Бородінській битві (1812).
Іменини у Наталі. Наталія (лат.) - "природна".
 
9 вересня. Грім у вересні - до довгої осені.
 
10 вересня. Ганна Пророчиця і Сава Псковський, Ганна Скирдниця і Сава Скиртувальник. У цю пору йде вивіз снопів, хліб складається в скирти, поспішають прибрати його перед настанням вересневої негоди. Чим сухіший і тепліший простоїть вересень, тим пізніше настане зима.
Іменини у Ганни (Анни), Анатолія та Афанасія, Веніаміна. Анна з івриту - "Божа благодать". Анатолій з грецької - "східний". Афанасій з грецької - "безсмертний". Веніамін з івриту - "син улюбленої з дружин".
 
Іван Предтеча11 вересня. Іван Пісний. Іван Пролітний. Іван Предтеча. Іван Пісний - осені рябої отець хресний. Коли журавлі на південь пішли - рання зима. "Іван Пісний прийшов, літо червоне відвів". "З пісного Івана не виходить чоловік в поле без каптана". "Іван Предтеча жене птицю за море далеко", а "Коли журавлі на південь пішли - до ранньої зими, скоро настануть холоди".
З Івана Пісного прибирали ріпу, але "Ріпне" свято відзначалося без пісень, тому що Соломія танцями та піснями випросила відрубати голову Івана Хрестителя. Свято відзначалося пісної їжею, частуванням бідних, жебраків, подорожніх, але не дозволялося їсти нічого круглого: капусту, цибулю, кавуни, яблука, картопля, так як вони нагадують голову Івана Хрестителя, також не можна брати в руки ніж і взагалі гострі предмети. Говорили, що якщо хто-небудь у цей день стане рубати капусту, то на ножі з'явиться кров, тому "На Предтечу кругле не їдять, борщу не варять". Дотримується суворий піст: "Іван Пісний - осені батько хрещений". І ще: "Якщо на Івана Купала збирають переважно трави, то на Івана Пісного - коріння".
 
12 вересня. Якщо восени падає багато зірок, на наступного року буде неврожай і мор.
Іменини у Арсенія та Данила. Арсеній з грецької - "мужній". Данило з івриту - "суддя Божий".
 
13 вересня. Кипріан (Купріян). Прибирання моркви, буряка, копка картоплі. "Усяк корінець в своїй порі". "Господиня при корові, а діви - при морквині". "Калиновий батіг звісив мідь". "На Купріянів день журавлі збираються на болоті домовленість тримати, яким шляхом-дорогою на теплі води летіти". Часто наступаючий день 14 вересня вже не застає їх більше в наших краях; розтягнувшись ланцюжком на синьому небі, відлітають вони на південь, прощаючись з нашою землею характерним горловим криком, що далеко розноситься в чистому осінньому повітрі. Якщо випаде сніг восени, коли ще дерева не скинули листя, він скоро розтане.
Іменини у Геннадія. Геннадій з грецької - "благородний".
 
14 вересня. Симеон Літопроводець. Початок бабиного літа. Якщо перший день бабиного літа ясний, то бабине літо буде теплим. Бабине літо сухе - осінь мокра. На Семенові Осеніни багато павутини - осінь довга та ясна. Якщо багато павутини, дикі качки сідають, а шпаки не відлітають - осінь затяжна й суха. Якщо гуси відлітають на Семенів-день, чекай ранньої зими. На Семена журавлі відлітають у теплі краї. На Семенів-день вужі виходять на берег, ходять по лугах на три версти.
На Семенів-день виїжджали пополювати за зайцями. На Симеона солять огірки. Листопад, остання гроза. І ще: "Семенів день - щасливе новосілля".
Іменини у Марфи. Марфа (Марта) - "наставниця" (арам.).
 
15 вересня - Федот та Руфіна. Мамонт-вівчарник. Не виганяли з двору вранці худобу: виженеш - біду наженеш. За дідівськими повір'ями, не випускали в цей день до полудня ні корів, ні овець.
Якщо перший осінній сніг нападає так, що звисає з дахів, то він розтане.
Іменини у Руфіни. Руфіна (грец.) - "рудувата".
 
16 вересня - Василина, Домна. У цей день у давнину з ранку до ночі прибирали баби всякий мотлох у будинку, "припасаючи собі цим благополуччя у всьому на цілу осінь". У багатьох місцях особливо шанували старі, зношені личаки, які вважаються вірним засобом від пристріту, їх підвішували до дахів будинків і скотних дворів, нібито тоді ніхто не "зурочить" і не "наврочить". Великі мурашині купи до осені - на сувору зиму.
Іменини у Домни і Василіси. Домна з латині - "пані". Василина з грецької - "царственна, володарка".
 
17 вересня. - Богородиця Неопалима Купина. Неопалима Купина вважається охоронницею від пожежі і блискавки. Вона може вберегти від пожежі, але може і наслати грім, блискавки, вогонь і каміння з неба, як Ілля-пророк. Селяни молилися Неопалимій Купині про захист будинку і худоби від вогню. На Неопалиму Купину починають викопувати цибулю з гряд. Великий врожай горобини - до морозів зимою.
 
18 вересня - день Єлизавети-провісниці. На згадку того, що свята Єлизавета передбачила пресвятій Діві Марії народження Христа, цей день вважається щасливим для пророкувань. Тому на Захарія та Єлизавету охоче відвідують відунів і знахарок. У лісі багато горобини - осінь буде дощова, а мало - суха.
Іменини у Раїси, Єлизавети, Афанасія. Раїса з грецької - "легка". Єлизавета з івриту - "почитати Бога". Афанасій з грецької - "безсмертний". 
 
19 вересня. Михайлів день. Похолодання - Михайлівські морозці. День вкоротився на 5 годин. Вважали: "На Михайла не можна працювати - Бог покарає".
Іменини у Архипа та Михайла. Архип з грецької - "хазяїн коней". Михайло в перекладі з івриту - "подібний Богові". Не даремно це ім'я носить один з 4-х архангелів.
 
20 вересня. Лука. У селах починалася заготівля ріпчастої цибулі, повсюдно прибирали цибулю, а то її головка не встигне висохнути. У кімнатах розвішували цибулини - повітря очищалося. Вважали, що цибуля від семи недуг, тому її їли з хлібом, сіллю, квасом і були здорові, мали свіжий колір обличчя. Здавна вважали, що цибуля відіграє важливу роль, говорили: "Лук з часником - рідні брати", "Хто їсть цибулю, того Бог позбавить від вічних мук", "Багато одежин на цибулинах - бути зимі холодною". Починається торгівля ріпчастою цибулею. Цибулю продавали на базарах і на осінніх ярмарках. Виросли шишки на ялинах низько - бути раннім морозам, а якщо нагорі - справжнім холодам в кінці зими.
 
21 вересня. Різдво Богородиці. У народі - Мала Пречиста (Велика Пречиста - перша Пречиста, 28 серпня). Апасов день. Осеніни. Друга зустріч осені. Всякому літу кінець. Прибирають бджіл, збирають цибулю. Друга зустріч осені.
 
22 вересня. Довга павутина летить - до ясної осені та нескорого снігу.
Іменини у Анни. Анна з івриту - "Божа благодать".
 
23 вересня. Петро і Павло. "На Русі два Петра-Павла - великий та малий, літній та осінній". Осінній Петро-Павло - горобинник. У цю пору, після перших заморозків, горобина стає солодшою і починають збирати її для їжі. Збираючи горобину, залишають на кожному дереві частину ягід для птахів. "Якщо горобини у лісі багато - осінь дощова, якщо ж мало - суха", "Багато ягід на горобині віщує сувору зиму, тому й заготовлюють тоді з горобини квас, проносний і прохолодний, пророкуючи на зиму запальні хвороби, нерозлучні з суворою зимою".
 
24 вересня. Федора Замочи Хвости. "Осінні Федори Поділ підтикають" (від грязі). Осіннє рівнодення. "На Федору літо кінчається, осінь починається". "Не всяке літо до Федори дотягне". "Дві Федори в році - осіння і зимова, одна з гряззю, а інша - з холоднечею". Починаються дощі, сльота.
Іменини у Феодори і Дмитра, у Іі. Федора (Феодора) у перекладі з грецької - "дар Божий". Дмитро з грецької - "належить богині Деметрі". Ія з грецької - "фіалка".
 
25 вересня. Артемон. Життя тварин завмирає, осінь вступає в свої права. По повір'ю, змії з цього дня перебираються з полів в ліси: "На Артемона змії йдуть до лісу, та ховаються". Якщо восени листя беріз почнуть жовтіти з верхівки - весна буде рання, а якщо знизу, то пізня.
 
26 вересня. Корнилій. "З Корнилія корінь в землі не росте, а мерзне". Приступають до прибирання коренеплодів. Коли грак відлітає - сніг піде.
Іменини у Валеріана. Валеріан з латини - "родом із міста Валерії".
 
27 вересня. Воздвиження. Каптан з шубою зрушить, останній віз з поля, птахи у відліт пішли, а холоди насуватимуться. Всі звірі і комахи лягають на зиму, у тому числі і ведмідь залягає в барліг. У цю пору починається одна з найважливіших осінніх робіт - рубка капусти і заготівля її на зиму. Високо летять гуси в Воздвиження - до високого водопілля, низько - до малого. На Воздвиження, якщо змія вкусить кого-небудь, то їй не уповзти, так як в покарання вона залишається мерзнути в холодні дні. У день Воздвиження селяни споруджували каплиці, хрести; дотримувалися посту. Третя зустріч осені.
 
28 вересня. Микита Гусятник. Гусаки летять - зимоньку на хвості тягнуть, сніг несуть на носі. "Гусак лапу піднімає - до холоднечі, на одній нозі стоїть - до морозу, полощеться у воді - до тепла, ніс під крило ховає - до ранньої зими". Кінець бабиного літа.
 
2Віра, Надія, Любов і матір їх Софія9 вересня. Коли багато павутини, дикі гуси сідають, шпаки не відлітають - осінь затяжна і суха.
Іменини у Людмили, Віктора. Людмила - ім'я слов'янське - "мила людям". Віктор з латини - "переможець".
 
30 вересня - День пам'яті святих мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Всесвітні бабські іменини. Коли рання білка блакитна, рання весна буде.
Іменини у Софії, Віри, Надії та Любові. Софія (грец.) - "мудрість, премудрість". Надія - вона і є "надія", так само, як і Любов є "любов", а Віра - "віра".
  
За матеріалами мережі Інтернет
 
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 650 | Додав: Admin | Теги: поссовет Власовка, Власівка, Власівська селищна рада, Власовка | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору