П`ятниця, 29 Березня 2024, 09:25

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Червень » 11 » ДЕРЖАВНІ СВЯТА
08:54
ДЕРЖАВНІ СВЯТА
28 червня - ДЕНЬ  КОНСТИТУЦІЇ  УКРАЇНИ
 
КОНСТИТУЦІЯ є головним джерелом права і становить основу національної правової системи. Конституція грає роль загальновизнаної основи існування суспільства, офіційного вираження його інтересів. Як основний закон держави - є продуктом і знаряддям державної влади.
 
* * *
Першим конституційним актом в світі був конституційний договір «Вивід прав України», прийнятий на козацькій раді в Бендерах 7 травня 1710 року і скріплений підписом гетьмана Пилипа Орлика. Він вперше в світі розмежовував владу на гілки: законодавчу, виконавчу і судову та встановлював відносини між ними. Найвищим органом влади в Україні вважалася загальна козацька рада, виконавчу владу представляла генеральна старшина на чолі з гетьманом, причому кожен старшина мав повноваження сучасного міністра (писар – МЗС, бунчужний – МВС, підскарбій – міністра фінансів і т.і.).
 
Судова влада концентрувалася в руках генерального судді, що мав свій апарат. Ухвалення подібного договору не було спонтанним, просто Пилип Орлик, що був при попередньому гетьмані Івані Мазепі генеральним писарем, виклав на папері звичаї, по яких жила Україна декілька століть перед тим.
 
Всі посади були виборними і обиралися на рік. Відповідь перед громадою була строгою - старшину, що іноді зазнавався, топили в Дніпрі. Оскільки «Вивід прав України» був прийнятий в Бендерах (Молдова), то він отримав назву Бендерської конституції.
 
* * *
Враховуючи напівколоніальне положення гетьманської України, «Вивід» в Україні майже не застосовувався. Перша конституція в зарубіжній Європі – «Декларація прав людини і громадянина» – була прийнята в революційній Франції в 1789 році, а знаменита конституція США – в 1791 році. Таким чином Україна випередила в конституційному процесі Європу на 79 років, США – на 81, а найближчу сусідку і вічну суперницю Польщу - на 84 роки (перша польська конституція була прийнята 1794 року). У Росії перша конституція була прийнята при більшовиках – 1918 року.
 
* * *
 Наступний конституційний акт – конституція «Руська правда» - вийшов з-під пера полковника Павла Пестеля в 1818 році. «Російська правда» була програмою Південного товариства декабристів, організованого в Кам'янці (тепер райцентр Черкаської області) і передбачала у разі перемоги декабристів встановити в Росії республіку з виборними органами влади і повною ліквідацією монархії і кріпацтва. В той же час активний член Південного товариства підполковник Сергій Муравйов-Апостол (внук українського гетьмана Данила Апостола) відстоював позицію незалежної України і вимагав включити це в «Руську правду».
 
Конституційний акт підготувало і таємне Кирило-Мефодіївське братство, організоване 1846 року в Києві українськими інтелігентами. Його написав відомий історик і громадський діяч Микола Костомаров під назвою «Книга буття українського народу». "Книга” відстоювала слов'янофільські позиції з креном убік україноцентризму. Майбутнє слов'янського миру "братчики” бачили в створенні могутньої слов'янської федерації зі столицею в Києві. «Книга» передбачала поділ влади за старою українською традицією.
 
* * *
Перша діюча конституція України була прийнята 29 квітня 1918 року в Києві, проте діяла вона недовго - ...кілька годин. Німці зробили державний переворот і призначили гетьманом генерала Павла Скоропадського, який анулював конституцію. Скоропадський у свою чергу прийняв «Закони про тимчасовий державний устрій України. Про гетьманську владу», в якому поділив народ на громадян і козаків. Демократичні принципи: поділ влади і виборне право в «Законах» не визначалися.
 
* * *
Наступна Конституція УНР була прийнята в 1919 році, проте Україна жила по ній недовго. Більшовики того ж 1919 року прийняли конституцію Української соціалістичної радянської республіки, яка з невеликими змінами повторювала конституцію РСФРР, прийняту в липні 1918 року. Подальше злиття формально незалежних одна від одної радянських республік в Союз радянських республік спричинило ухвалення в 1924 році спільної конституції СРСР, що проіснувала з невеликими змінами, внесеними ухваленням формально нових конституцій СРСР 1936 і 1977 років, до 1991 року. Разом з тим в УРСР приймалася своя конституція (у 1925, 1937 і 1978 роках), яка була подібною до союзної конституції, за цією конституцією вже незалежна Україна жила до 1995 року. Спроба президента Леоніда Кравчука прийняти розроблену в 1992-1993 роках конституцію України не увінчалася успіхом. 8 червня 1995 року всі гілки державної влади і політичні партії підписали конституційний договір, що діяв до 1996 року.
 
* * *
На початку 1996 року спеціально створена з представників політичних фракцій парламенту комісія Верховної Ради почала роботу над новим проектом конституції України. Її очолив депутат Михайло Сирота. Положення конституції неодноразово перероблялися.
 
27 червня 1996 року Михайло Сирота впродовж 14 годин стояв на трибуні Верховної Ради, зачитуючи всі статті майбутнього Основного Закону держави. Конституція приймалася постатейно, тобто народні депутати голосували за кожну статтю конституції. Обговорення і ухвалення конституції розтягнулося на всю ніч до ранку. Тому ухвалення Конституції називають конституційною ніччю.  Вранці 28 червня 1996 року Україна отримала донині діючу Конституцію.
 
(За матеріалами мережі Інтернет)
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 356 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору