Субота, 20 Квітня 2024, 02:01

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Жовтень » 26 » А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, що...
12:42
А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, що...

31 жовтня - Хеллоуїн

Хеллоуїн, або переддень Дня всіх святих, святкується в останній день жовтня.

Історія свята Хеллоуїн почалася багато сторіч тому на землях сучасної Великобританії і північної Франції. Цю територію населяли кельтські язичницькі племена. Вони ділили рік на дві частини – зимову і літню. І за повір'ями  кожна з цих частин року мала свого бога. З приходом зими, 1 листопада - бог Сонця потрапляв у полон до (Самхейна) Соуїна - це володар мертвих і князь темряви. Також Кельти вважали, що день починається із заходом сонця, і в цю ніч відкривалися таємничі двері темного світу, всі перешкоди між нашим матеріальним і потойбічним світами усувалися, і мешканці пекла темного потрапляли до нас на землю, двері між світами відкривалися всього на одну ніч. У цей самий таємничий час всі не виконані плани, надії померлих знову приходили на тлінну землю, а їх блукаючі душі поверталися до рідних домівок. Всі душі померлих зазвичай обирали різні чаклунські обличчя - злі духи розміщувалися в тіла тварин, а от самі злі демони в чорних кішок. Щоб умилостивити цих демонів, відбувалися страшні сцени - розпалювалися багаття і приносилися жертви. У день Самхейна вся потойбічна енергія приземляється на землю. Якщо комусь дуже хочеться впевнитися в цьому, і хочеться побачити справжню відьму, тоді спеціально для них - є повір'я: якщо в цю опівніч вийти на вулицю, одягнути весь одяг шиворіт-на-виворіт, піти по темній вулиці задом на перед, то тоді гарантована "приємна" зустріч!

 

У фестиваль Самхейна загадкові друїди (душі ожившої природи) збиралися в дубових гаях на вершинах гір (у Кельтів вважалося, що дуби це святі дерева), розпалювалися великі багаття і приносилися темним духам різні жертви. Вранці друїди давали в дар людям залишки вугілля з вогнищ, на яких приносилися жертви, щоб люди запалювали каміни в своїх домівках. Вважалося, що вогонь друїдів обігрівав будинки всю довгу зиму, а також оберігав домівку від злих, нечистих духів. Темної ночі молоді дівчата ворожили - якщо кинути два каштани в вогонь друїдів, і якщо каштани згорять рядком - то дівчина проведе своє життя в любові і дружбі з коханим, але ж якщо каштани розкотяться по різних сторонах - розійдуться життєві шляхи в різні боку. Щоб побачити свого судженого дівчата сідали перед чистим дзеркалом, рівно опівночі, однією рукою тримаючи яблуко. Вважалося також, що якщо впав у будинку свічник це "поганий" знак (темні духи намагаються загасити джерело вогню в будинку) вірили в це Кельти. Деякі з перерахованих приміт живуть до цих пір, навіть у наш час.

 

З перших днів нашої ери римляни захопили всі кельтські землі, і принесли з собою нове насіння своїх традицій і релігійних свят. Самі ж римляни святкували вночі з 31 жовтня на 1 листопада "День Помони" це була їхня богиня живих рослин. З плином часу, коли римляни завоювали всі землі кельтських племен, на цій території свято Кельтів "Самхейн" змінилося на нове свято завойовників - день "Помони" - богині живих рослин. Так як самі римляни в цей день святкували день покійних, обидва свята плавно переплелися і без проблем відзначалися з двох сторін. Затвердилося свято в нинішньому вигляді завдяки католицькій церкві в 8 і 9 столітті, коли папа римський Григорій 3-й, і Григорій 4-й, перенесли католицьке свято День всіх святих "(All-Hallows-Even, іноді називають також ~ All-Hallows Eve-) з 13 травня на 1 листопада. У результаті свято Хеллоуїн стали іменувати Hallowe ~ en, і в остаточному вигляді - Halloween. Хоча із звичаєм задобрювати злих духів церква довго боролася, перемогти його до кінця так і не вдалося. Язичницьке свято вижило і зрослося з церковним.

 

З бісівською атрибутикою Хеллоуїна намагалися покінчити в кінці XIX століття, перетворивши свято на суспільне і суто сімейне. Міській владі ставилося в обов'язок влаштовувати пригощання, вечірки, ігрища, а батькам — менше лякати своїх дітей. Тому багато марновірств Хеллоуїна розчинилися в історії, та і стародавній сенс свята зовсім забули. У результаті, зв'язок з потойбічним світом безповоротно загублений, а ворота з одного світу в іншій закриті назавжди.

 

Сьогодні від стародавнього язичницького свята залишився набір забавних захоплюючих традицій. У цю ніч прийнято одягатися в костюми нечистої сили і влаштовувати маскаради. Нечисть і її посібники (відьми і чаклуни) стали одними з персонажів Хеллоуїна. Святкові вогнища придбали захисну функцію - їх полум'я повинне було відлякувати злих духів. Іншим способом захиститися від нечистої сили став звичай виряджатися в потворні маски, химерний одяг і страхітливо розфарбовувати лице. Вважалося, що той, хто буде схожий на нечисть, залишиться для неї непоміченим - потойбічні сили приймуть рядженого за свого.  

 

Хеллоуїн - веселе свято, коли ряджені діти ходять по будинках, вимагаючи пригощання і подарунків, загрожуючи скупим господарям помстою нечистої сили. Пустунам охоче виносять цукерки і печиво - відмовляти їм не прийнято. І якщо ви не піднесе їм свою жертву, ці маленькі злі духи можуть страшно пожартувати над вами, наприклад, замазати чорною сажею ручки дверей або вікон. Пожертвувати різною смакотою (цукерки, печиво) для дітей - вважається за добру справу, яка з добрими молитвами за померлих повинна полегшити існування всіх, хто знаходиться в темних коридорах пекла.

На дитяче свято Хеллоуїн дорослі  запрошують всяку нечисть: переодягнутих вампірів, злих перевертнів і пекельних вовкулаків, що показують неймовірні фокуси із зміями, вогнем і склом. Маг Люцифер навчає майстерності примарного мистецтва, показує, як танцюють скелети, і на крапчастих картах розіграє безпрограшну лотерею. Проводиться конкурс на найстрашнішу відьму або найстрашнішого перевертня. Діти розмальовують свої лиця чорними олівцями. Свято обов'язково супроводиться вечерею, що складається з нігтів вампіра (звичайна булка з білими насіннячками), окривавлене око (овочі в томатному соусі), черв'яки (жувальні цукерки), кислі павуки (пастила) і тому подібне.

Хеллоуїн відзначають в багатьох країнах світу. У ці дні на вулицях смажать каштани і торгують традиційними хеллоуїнськими пригощаннями - блюдами з гарбуза, дині і ріпи, печеними на вогнищі, картоплею в лушпинні, фаршированою зеленню або сиром, їстівними фігурками у формі кажанів, павуків, відьмівських ковпаків і привидів. У ходу особливі трикутні, квадратні, але найчастіше круглі хлібці з вівсяної муки із заварним кремом з отворами посередині. При випічці хлібців прагнуть їх не зламати - це вважається за поганий знак.

Цієї таємничої ночі є звичай переодягатися в різні костюми злих духів і під гучне Бууу влаштовувати веселі маскаради. Це свято відмінна можливість поринути в чарівництво, і відчути себе чаклункою або загадковим духом.

Дуже важливим атрибутом цього святкування є гарбуз, а саме гарбузова голова. Зазвичай із свіжо-дозрілого гарбуза прибирають всі м'які нутрощі, далі створюється за допомогою ножа своєрідне обличчя, а всередину встановлюється палаюча свічечка, існують різні версії звідки з'явився цей символ свята Самхейн: помаранчевий гарбуз це символ завершення збору врожаю з полів, також це символіка злого духу і вогню який відлякує його. Це дивно, але саме таке сплетіння давніх приміт зібралося в одному предметі. Блукаючі вогненні гарбузи зі свічками всередині, як пишуть в легендах, що це нібито блукаючі душі, які загубилися між небом і пеклом. За іншою легендою кажуть, що друїди ставили подібні гарбузи, щоб відлякати від своїх домівок темних духів. Ще одна версія гідна уваги, справжнім джерелом походження традиції з гарбузами - є легенда про п'яницю з ім'ям Джек, який підписав угоду з самим дияволом.

Сумно, але більшість людей, розважаючись в хитромудрих костюмах свята Осені, забуває головну суть Хеллоуїна. Адже це загадкове свято дарує  реальну можливість дізнатися і зрозуміти значимий зв'язок між реальним та іншими світами. День Хеллоуїна - не тільки переміщення дверей з різних світів. Ці загадкові двері, як і більшість інших, дивні. Існуючи між зовсім різними світами, вони володіють в одному і тому ж часі ними обома і ні одним з цих світів.

Самхейн це двері в зиму. Більшість людей сприймають зиму як щось неприємне, холодне з почуттям холодного страху. З'являється відчуття, наче все живе навколо раптом повільно, але вірно вмирає. Але з приходом смерті приходить і нове життя! Незаймана біла долина, де народилося свято Самхейн, виглядає надзвичайно красиво. На ній немає нічого зайвого, все на своїх місцях. Час Самхейна - це час коли відбувається скидання з плеч проблем і турбот, що зібралися за все літо і розгубили своє призначення, як на прикладі дерев, які скидають з себе листя, які прожили свій написаний термін життя. Адже якщо чагарники і дерева не скинуть свій лист, старе і мертве листя просто не дозволить новому молодому ожити весною. Давня легенда друїдів нагадує, що ця таємнича ніч Самхейн відкриває двері в казкове, далеке минуле і чудове майбутнє, яке нас чекає. І дві різні стихії в цей час стають досяжні в цей момент. Це час, коли люди можуть зрозуміти і усвідомити своє призначення в низці вічності. Тільки переміщення в інший простір зазвичай співпереживається з легким відчуттям болю. Двері в інший світ чуйно охороняються, оберігаються. Духи Хеллоуїна це і є ті самі охоронці зачарованих дверей. З нашого світу вони всі нам здаються страшними створіннями потойбічного простору. Але якщо двері вже пройдено, як тоді, і  що можна побачити озирнувшись назад? Відповідь на це питання на поверхні - достатньо подивитись на всіх людей в таємничих масках коли приходить свято Хеллоуїн...

                                                                                                          За матеріалами сайту www.heppy-halloween.ru

Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 493 | Додав: Admin | Теги: Власівська селищна рада, Власовка | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору