Субота, 27 Квітня 2024, 11:04

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Вересень » 30 » А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...
13:11
А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО...
13 жовтня - День яйця
 
13 жовтня - свято для всіх любителів яєчні, омлету і гоголя-моголя. У цей день вони відзначають Міжнародний день яйця.
 
Ще якихось кільканадцять років тому ми були позбавлені приводу від душі наїстися яєць. Однак у 1998 році Міжнародна яєчна комісія (яких організацій тільки немає!) виправила це прикре упущення і оголосила кожну другу п'ятницю жовтня «яєчним днем». Так що є привід запастися яйцерізками, вінчиками і товстими сковорідками, щоб приготувати побільше яєчних салатів, безе і омлетів. Їсти чи не їсти?
 
Яйця: чим корисні і як їх вибирати
Часом шанувальники здорового харчування при виді яєць лякаються і пошепки вимовляють страшне слово «холестерин». Вони впевнені, що яйця буквально битком набиті цією шкідливою речовиною і всіх, хто дозволяє собі більше трьох штук на тиждень, неминуче чекають холестеринові бляшки на стінках судин, атеросклероз і серцеві напади. Але насправді яйця зовсім не такі страшні, як про них думають. Останні дослідження вчених показали, що у тих, хто щодня з'їдає по одному яйцю в день, рівень холестерину в крові залишається тим самим. Однак холестерину в яйцях справді багато. Але разом з ним у яйцях є ще і лецитин - речовина, яка знижує рівень холестерину в крові. А тому «шкідливість» яєць як би врівноважується їх «корисністю».
 
Чого в них немає?
Вуглеводів. Саме тому яйця часто включають до складу низьковуглеводних дієт для схуднення.
Вітаміну С.
Великої кількості калорій. Одне яйце містить всього 78 ккал. Так що сніданок, що складається з пари варених яєць, не завдасть шкоди фігурі, але позбавить від мук голоду.
 
Які корисніші?
Для багатьох вибір яєць перетворюється на сакральне таїнство. До уваги береться колір шкаралупи, кількість і забарвлення жовтків і інші тонкощі. Загалом, запитань безліч.
Білі чи коричневі? Колір шкаралупи ніяк не впливає на корисність яєць. Однак у коричневих яєць шкаралупа міцніша, ніж у білих. Так що якщо вам належить везти кошик з яйцями в переповненій маршрутці, краще візьміть коричневі.
Темний жовток корисніше. Це теж не більше ніж міф. Колір жовтка залежить від корму, який отримувала курка. Досвідчені пташники знають, що, якщо додавати в куряче меню побільше кропиви, жовтки будуть темніші. Але користі їм це не додасть.
Яйця з двома жовтками краще. Для тих, хто любить жовтки - безумовно. Ймовірність появи подвійного жовтка тим більше, чим старше курка.
Якщо у вареному яйці є порожнечі між білком і шкаралупою, значить, яйце довго лежало. Абсолютна правда. Чим свіжіше яйце, тим більше в ньому «начинки». До речі, визначити «дату народження» яйця дуже просто. Відніміть від терміну придатності 28 днів і ви дізнаєтеся, коли курка знесла це яєчко.
 
Як зберігати?
Кращий спосіб - у холодильнику. Але якщо з якоїсь причини ви опинилися далеко від цивілізації, яйця можна змастити рослинним маслом, загорнути в папір і заховати в темне місце. Ну, а якщо ви вирішили приготувати безе, розбили яйця, а потім раптово передумали, викидати цінний продукт на смітник не варто. Яйця можна заморозити. Просто злийте їх у банку, щільно закрийте кришкою і поставте в морозилку.
 
Не тільки курячі
Курка - аж ніяк не єдина істота, здатна нести яйця. Є й більш екзотичні варіанти. Почнемо з малого.
перепелиніПерепелині. Вага - близько 20 гр. Не дивлячись на малий розмір, вітамінів у перепелиних яйцях більше, ніж у курячих. А ще в них менше холестерину і жирів. Перепелиці відрізняються воістину богатирським здоров'ям, тому їх не вакцинують антибіотиками. Перепелині яйця вважаються дієтичними, їх рекомендують людям із хворим шлунком. індичі
Індичі. Вага - близько 75 гр. Від курячих яєць індичі відрізняються хіба що наявністю цяточок на шкаралупі. А за смаком і вітамінним складом вони практично однакові.
качині● Качині. Вага - близько 90 гр. Качині яйця жирніші курячих, у них більш насичений смак, тому вони добре підходять для випічки. Жовток у качиних яєць яскравіший, якщо додати їх до бісквітів, тісто вийде насичено золотистим. Однак пам'ятайте: качки часто несуться в бруд, тому мити качині яйця потрібно особливо ретельно. До того ж качки частіше, ніж кури, стають рознощицями сальмонели. Та й безе з качиних яєць не приготувати. Білки погано збиваються в піну, а після кулінарної обробки стають «гумовими».
гусячі Гусячі. Вага - близько 200 гр. Трохи менш жирні, ніж качині, але мають більш насичений смак. Придатні для випічки і запіканок. Розбити гусяче яйце досить важко - шкаралупа відрізняється твердістю. Охайністю гуси, як і качки, не славляться, так що мити їх яйця обов'язково.
страусині● Страусині. Вага - близько 450 гр. Розбити шкаралупу практично неможливо, тому, щоб приготувати яєчню, в яйці за допомогою дриля свердлять два отвори з протилежних кінців і виливають вміст на сковорідку. Результат коштує витрачених зусиль. Омлету з одного яйця вистачить, щоб нагодувати 5-6 осіб.
 
До речі
► Найбільше яйце було знесено страусом в 1988 році. Воно важило 2,3 кг.
► Найменші яйця несе карликовий колібрі. Міні-пташка мешкає на Ямайці, вага її яєць - 0,365 гр.
► Найбільший омлет у світі був зроблений в Мадриді шефом Карлосом Фернандез. Його приготували з 5000 яєць, і він важив 599 кг.
► На поверхні середньої яєчної шкаралупи 17000 крихітних пор. Через них яйце вбирає запахи. Так що не зберігайте яйця поруч з сильно пахучими продуктами.
► Існує більше 100 різноманітних рецептів яєчні і омлетів.
► Черепахові яйця вважаються делікатесом на багатьох островах Тихого і Атлантичного океанів. Місцеві мешканці впевнені, що черепашачі яйця - сильний афродизіак.
► Поширена думка, що пити сирі яйця корисно для голосу, не знайшло наукового підтвердження.
 
Що всередині?
Жовток. У ньому багато вітаміну А (потрібний для зору, здоров'я шкіри і слизових оболонок), вітаміну Е (головний антиоксидант, захищає від передчасного старіння і серцевих нападів), вітамінів групи В (відповідають за хороший настрій, міцний сон, роблять волосся густим і рятують від прищів), вітаміну D (без нього організм не засвоює кальцій). Є в жовтку і залізо (корисно для крові і гарного кольору обличчя), йод (бере участь в обміні речовин, покращує пам'ять і підвищує працездатність), калій (необхідний серцю і судинам), кальцій (для міцних кісток і зубів), магній (регулює роботу нервової системи і допомагає наростити м'язи) і ненасичені жирні кислоти (завдяки їм у любителів яєць, як правило, хороший зір, міцні нерви, здорове серце, у них рідко виявляють різні пухлинні захворювання, та й живуть вони довше).
Білок. За вмістом незамінних амінокислот яєчний білок нічим не поступається м'ясному. Він посилює імунітет, допомагає будівництву нових клітин і оновленню тканин. А ще в яєчному білку є лізоцим - речовина, що вбиває гнильні бактерії. Однак, чим довше яйця зберігаються, тим менше лізоциму в них залишається.
Шкаралупа. У ній багато кальцію. Шанувальники народної медицини готують з неї порошок і додають його в їжу, щоб зміцнити кістки і зуби. Однак, якщо ви зважилися полікуватися подібним чином, пам'ятайте про те, що на яєчній шкаралупі часто селяться хвороботворні мікроби, в тому числі і сальмонела. А тому, перед тим як товкти шкаралупу, ретельно вимийте яйце і потримайте його в окропі хоча б кілька хвилин.
 
Дюжина цікавих «яєчних» фактів.
  • Вага курячого яйця коливається від 40 до 65 грамів, жовток складається на 85 відсотків з жиру, а білок - на 65 відсотків з води.
  • Шкаралупа становить 12% від загальної ваги яйця.
  • У шкаралупі яйця знаходиться до 1700 пор.
  • У середньому курка відкладає 20 десятків яєць на рік, одне за 25 годин.
  • Для того, щоб знести одне яйце, курці треба: 150 г корму, трохи більше півлітра води води та 14 годин світлого часу.
  • Колір курки визначає колір знесених яєць. Білі курки несуть білі яйця, а темні (червоні) - коричневі.
  • На білому плісированому капелюсі кухаря закладено 100 складок, тому що існує принаймні 100 способів приготування яєць. З них найбільш незвичайними, напевно, є китайські «столітні» яйця, які витримуються закопаними в землі (глині) до декількох місяців, у чому й полягає процес готування. Готове яйце має брудно-помаранчевий білок желеподібної консистенції і темно-зелений жовток консистенції м'якого сиру...
  • У Китаї яйця є символом життя. При народженні дитини фарбують яйця у червоний колір, щоб принести новонародженому успіх і щастя в житті. Тому не дивно, що в Китаї виробляється найбільше яєць у світі - 160 мільярдів.
  • У рік кожен житель Мексики з'їдає 341 яйце, Японії - 330, Китаю - 320, США - 255, Франції - 253, Португалії - 186, Австралії - 165, Індії - 40 (дані на 2006 рік).
  • Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, комусь вдалося кинути свіже яйце на відстань 317 футів і 10 дюймів (96.88 м) і не розбити його.
  • Для перевірки свіжості яєць треба опустити яйце в склянку з водою. Свіже яйце потоне, несвіже буде плавати на поверхні. Це відбувається тому, що в старому яйці збільшується повітряна камера у верхній (гострій) частині.
  • Щоб відрізнити зварене круто яйце від сирого, його треба сильно крутнути на поверхні столу. Варене яйце буде крутитися досить довго, в той час як сире зупиниться практично відразу ж.
У свято, присвячене яйцям, не можна обійтися без яєчних рецептів.
 
Омлети, яєчні, страви з яєць

Омлет з картоплею і помідорами. Смачний рецепт на швидку руку. Дитяче харчування. Дієтичне харчування.
Дуже добре поєднуються яйця, овочі та зелень. Саме зелень привносить у страву улюблений багатьма пряний аромат.
Продукти для омлету з картоплею і помідорами: 500 г картоплі, сіль, 1 цибулина, 1 стручок червоного перцю чилі, 300 г помідорів, 1 пучок петрушки або кінзи, 1 столова ложка рослинної олії, 2 чайні ложки порошку каррі, 8 яєць, мелений чорний перець.
Для приготування омлету з картоплею і помідорами картоплю відваріть в мундирі. Цибулю для омлету поріжте кільцями. Перець чилі, видаливши насіння, дрібно поріжте. Зелень для омлету помийте, обірвіть листочки, відкладіть кілька гілочок. Картоплю для омлету поріжте кружальцями. Розігрійте в сковороді олію і підсмажте цибулю з перцем чилі протягом 5 хвилин, додайте каррі і смажте ще 1 хвилину. Додайте картоплю, помідори і зелень. Яйця для омлету збийте з сіллю і перцем. Залийте овочі збитими яйцями, накрийте кришкою і смажте протягом 10 хвилин.
Готовий омлет з картоплею та помідорами прикрасьте зеленню і подавайте до столу.
Смачного!
 
Запіканка з сиру. Смачний простий рецепт запіканки. Дитяче харчування. Дієтичне харчування
Запіканка - це смачне і корисне блюдо, яке ви можете швидко приготувати для обіду чи вечері, а також пригостити друзів, які прийшли несподівано.
Продукти для запіканки із сиру: 0,5 літра молока, 100 г масла, 250 г товчених білих сухарів, 250 г сиру, сіль.
Для приготування запіканки із сиру молоко доведіть до кипіння, додайте масло, сухарі, тертий сир і все розмішайте. Коли сирна маса трохи охолоне, додайте в неї жовтки, потім збиті в піну білки. Викладіть масу в змащену жиром і посипану сухарями форму, запечіть в духовці або зваріть на водяній бані протягом 40 хвилин.
До столу запіканку з сиру подавайте з вершковим маслом і салатом.
Смачного!
 
Зелена яєчня. Смачний рецепт на швидку руку. Дитяче харчування
Добре поєднуються яйця і зелень. Саме зелень привносить у страву улюблений багатьма пряний аромат.
Продукти для зеленої яєчні: 0,5 пучка зелені цибулі, 0,5 пучка петрушки, 6 яєць, 6 столових ложок вершків, сіль, перець, 2 столові ложки вершкового масла, 100 г вареної шинки.
Для приготування зеленої яєчні зелень сполосніть, струсіть воду, дрібно поріжте. Добре збийте яйця з вершками, посоліть, поперчіть, змішайте з зеленню. Вершкове масло розтопіть на сковороді, вилийте в сковороду яєчну масу. Готуйте яєчню на слабкому вогні протягом 2 - 3 хвилин. За допомогою лопатки яєчню переверніть.
Розділіть готову яєчню на порції і подавайте до столу з шинкою.
Смачного!
 
Омлет по-італійськи. Смачний рецепт омлету. Для мікрохвильової печі
Омлет по-італійськи готується швидко і легко. Цій страві кабачки надають легкість, картопля - ніжність, а сир - пікантність, червоний перець надає омлету гостроту.
Продукти для омлету по-італійськи: 1 цибулина, 1 солодкий червоний перець, 2 столові ложки оливкової олії, 340 г картоплі, 150 г кабачків, 60 г кукурудзи, 6 яєць, ¼ чайної ложки солі, мелений чорний перець, 115 г тертого сиру, 1 свіжий огірок, петрушка.
Для приготування омлету по-італійськи цибулю і солодкий перець почистіть і поріжте, покладіть в посуд для мікрохвильової печі, додайте оливкове масло. Накрийте посуд з овочами кришкою і готуйте овочі для омлету в мікрохвильовій печі на повній потужності протягом 4 хвилин. Для омлету почистіть картоплю і кабачок, натріть на тертці і додайте в овочі, додайте кукурудзу. Накрийте посуд кришкою і готуйте овочі для омлету на повній потужності протягом 8 хвилин. Після закінчення 4 хвилин овочі перемішайте. Для омлету збийте яйця з сіллю, меленим перцем і половиною тертого сиру. Приготовлену суміш для омлету вилийте на овочі, добре перемішайте. Омлет готуйте в мікрохвильовій печі, не накриваючи кришкою, на середній потужності протягом 6 хвилин. Зверху омлет посипте сиром, що залишився і дайте настоятися омлету 2 хвилини. При подачі до столу прикрасьте омлет свіжими огірками і петрушкою, подайте з теплим хлібом і зеленим салатом.
Смачного!
 
Яєчня з помідорами і зеленню. Смачний рецепт другої страви. Швидке блюдо з яєць
Яєчня - це страва на швидку руку, швидке блюдо. Яйця дуже корисні, яєчний білок добре засвоюється і необхідний нашому організму. І нарешті, яєчня - дуже смачне і легке блюдо.
Продукти для яєчні: 3 яйця, пучок зелені кропу і петрушки, 1 помідор, 2 столових ложки вершкового або рослинного масла, сіль, перець, 1 картоплина.
Для приготування яєчні зелень петрушки і кропу дрібно поріжте, додайте на сковороду масло і тушкуйте, додайте до зелені порізаний дрібно помідор, тушкуйте, поріжте скибочками відварену заздалегідь картоплину, розкладіть шаром на зелень з помідорами, посоліть поперчіть, залийте яйцями і посмажте під кришкою до готовності. Смачного!
 
Омлет з морквою. Дитяче харчування
Омлет з морквою - легка і корисна страва. Діти їдять омлет з великим задоволенням.
Продукти для омлету: 1 яйце, 150 г молока, 50 г моркви, 8 г вершкового масла, сіль за смаком. Для омлету моркву вимийте щіткою, очистіть, натріть на тертці, покладіть в каструлю з розтопленим маслом, накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні до м'якості (15-20 хвилин). Під час тушкування моркву періодично перемішуйте і підливайте по столовій ложці молока.
Для омлету сире яйце ретельно змішайте з тушкованою морквою і холодним молоком, яке залишилось, посоліть, налийте цю суміш в маленьку каструльку, змащену вершковим маслом і, поставивши її у велику каструлю з водою, варіть при слабкому кипінні.
Омлет можна подати гарячим або холодним.
Смачного!
 
Гоголь-моголь
Гоголь-моголь готують з яєчних жовтків, білків, цукру, розтертих ягід або фруктів, або соків з них. За деякими рецептами додають молоко або вино.
Для приготування напоїв з яйцем застосовують лише екологічно чисті сирі яйця.
За класичним рецептом польської кухні жовтки спочатку розтирають з цукром дочиста, після чого додають розтерті фрукти або ягоди, або соки з них, потім - збиті на піну білки і вимішують масу, поки вона не стане однорідною.

Добавками до гоголя-моголя можуть служити коньяк, лимон, вина та соки.
 
Отже, цінність і важливість яєць можна вважати доведеною. Врешті-решт, не дарма ж Кощій Безсмертний був прозваний безсмертним. А все тому, що смерть свою він зберігав у яйці ...
 
За  матеріалами мережі Інтернет
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 545 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору