Четвер, 28 Березня 2024, 15:10

ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
м.Світловодськ Кіровоградської обл.

офіційний веб-сайт

Вітаємо Вас Гість | RSS
ПОШУК
КОНТАКТИ
ВЛАСІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
вул.Першотравнева, 59,
смт Власівка,м.Світловодськ,
Кіровоградська обл., 27552

ЧАС РОБОТИ:

Пн - Чт 7.30 - 16.45
Пт 7.30 - 15.30

>
ДОВІДНИК
КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ







СТАТИСТИКА
СТАТИСТИКА



Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2019 » Січень » 1 » НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
11:29
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ
СІЧЕНЬ (просинець)
 
Січень прийшовПісля осінньо-зимової хмарності на світло-синьому небі з'являються просвіти, додається день. Слов'яни взимку готували нові посівні площі, для чого доводилося їм «сікти» — рубати ліс. Та і сам місяць як би розтинав зиму на дві частини. «Росте день в січні — росте і холод». У січні — гін у кабанів, шлюбна пора у ворон і вовків.
 
1 січня — день мученика Воніфатія, який в народі вважався за лікаря від пияцтва. На Русі почитали преподобного Іллю Муромця, Києво-Печерського Чудотворця, що ототожнюється з билинним богатирем.
 
2 січня — передсвяткування Різдва Христова, славили Всеросійського пастиря преподобного Іоанна Кронштадського, молитвами якого здійснювалися чудові зцілення тисяч людей.
 
3 січня — поминають святителя Петра, митрополита Московського і всея Русі Чудотворця. Проглядають засіки, щоб невідома сила не погубила продукти.
 
4 січня — день великомучениці Анастасії Узорошительниці. Славили матір, особливу увагу приділяли вагітним, годували їх кашею, щоб захистити від зурочення.
 
5 січня — день мучеників Крітських. Нечистих духів виганяли від людей і худоби, а добрих — привертали обрядовим печивом у вигляді овечок, козульок, корів, птахів.
 
6 січня —святвечір, або сочевник, коли до першої вечірньої зірки, тієї що сповістила волхвам про народження Христа, належало вживати у питву лише сочиво — хлібні зерна, розмочені водою. Частіше ж сочиво, або кутя, — це рисовий або ячмінний узвар з медом, ягодами або плодами. Пекли млинці, оладки медові, пироги пісні з горохом, картоплею, кашею. Початок різдвяного посту. У ніч під Різдво Христове вважалися за найбільш точні всілякі ворожіння, велися колядки — прославляння Христа. Починалися зимові святки.
 
З 7 по 14 січня — святі вечори, з 14 по 19 січня — страшні вечори. Зоряне небо — до урожаю ягід і багатого приплоду худоби.
 
7 січня — Різдво Христове. Велике свято свят — день народження сина Божого Ісуса Христа. По розповідях євангелістів, Христос народився в місті Віфліємі, недалеко від Єрусалиму, в сім'ї тесляра Йосипа і його дружини, діви Марії, що зачала чудовим чином від святого духу. Цього дня був звичай вранці питати один у одного: «Ти мене любиш?» і відповідати: «Не можу збрехати, земля чує» і говорити по совісті... Сідали снідати за загальний стіл і їли по кругу з чаші кутю. Хворим і дітям дозволялося їсти м'ясо і пити молоко. Високі замети цього дня — до хорошого року. Відлига — до ранньої і теплої весни.
 
8 січня —собор Пресвятої Богородиці і священномученика Ефімія називали бабині каші, вшановували породіль і повивальних бабць, яким супроводила ікона Божої матері «Блаженне чрево».
 
9 січня — «Степан коли теше» вважали в день святого апостола, первомученика і архідиякона Стефана. Ставили 12 колів або жердин в полі або на ставку як для курячого гнізда, дівчата зливали воду в чашу згубну, точно змивали тугу з серця і випліскували її в середину круга.
 
10 січня — Домочадців день, в який поминали 20 тисяч мучеників, спалених в церквах Никомідії. Ходили на Червону Горку сім'ями.
 
11 січня —день пам'яті 14 тисяч віфлеємських немовлят, убитих в 1 столітті царем Іродом, який припускав, що серед них опиниться Ісус Христос. Вважалося, що цього дня робиться жорстокою нечиста сила. Підпалювали коли, щоб згорали назоли, болі і переполохи.
 
12 січня — мученицю Онисію в народі називали Порізуха, оскільки різали худобу. «Кабанчика або свинку до Василевого вечірка». «До дня Онисії холоди над землею повисли». Почитали митрополита Московського і всея Русі Макарія.
 
13 січня — в день преподобної Меланії здійснювалося «віддання» свята Різдва Христова. Наступав Василів вечір, переддень Нового року. Перед Новоріччям влаштовували щедрий стіл, який по повір'ю, забезпечував достаток на весь наступний рік. У ніч на Новий рік ворожили, особливо дівчата, намагаючись дізнатися, коли і хто візьме їх заміж.
 
14 січня — обрізання Господнє, коли на 8-й день після народження Христа був здійснений древньоіудейский обряд обрізання, йому дали, ім'я Ісус. У християнстві цей обряд замінений таїнством хрещення. Василів день на честь Василя Великого, архієпископа Кесарії Каппадакійської, одного з батьків церкви, проповідника аскетизму, що підтримує чернецтво. Якщо на Новий рік стоїть лютий мороз і йде сніг — це до урожаю хліба, до здоров'я людей і худоби, а якщо тепло і немає снігу — до неврожаю і хвороб.
 
15 січня — передсвяткування Богоявлення. На Русі шанували преподобного Серафима Саровського чудотворця, що носив мирське ім'я Прохор. Серафим, тобто «пекучий», «спалюючий», «полум'яніючий», «запалюючий», «зігріваючий» все своє життя віддав Богові, молячись за благодать людей. Пекли курник — пиріг з куркою.
 
18 січня — надвечірнє Богоявлення. Водохресний святвечір. Снігом, зібраним у водохресний вечір, зціляли недуги — оніміння ніг, запаморочення, судоми. Головний вечір святочних ворожінь. Сильний південний вітер — до «грізного» літа.
 
19 січня — Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Богоявлення. При хрещенні Ісуса було явище всієї божественної Трійці. Обряд хрещення прийшов в християнство із стародавніх культів. Наші далекі предки одухотворяли воду — найважливіше джерело життя людини. Вона не тільки угамовувала спрагу, забезпечувала родючість, але і могла зруйнувати все на шляху її потоку, що розбушувався. Бачивши милість і зло води, люди почали поклонятися їй, вважаючи за її божественну. Водне обмивання стало обрядом «очищення» людини від скверни і нечисті. У святковий день головним обрядом було освячення води в церкві і в ополонці — «на Йорданії», служився урочистий молебень, після чого віруючі омивалися святою водою і брали її з собою, вірячи, що вона володіє чудодійною силою. Дійсно, свята вода майже не псувалася, але на це є земне пояснення — в церкві містилася вона в срібному посуді, а з ополонки бралася в найлютіші морози. «На Хрещенні сніг пластівцями — до урожаю, ясний день — до неврожаю». «Хрещення під повний місяць — бути великій воді».
 
20 січня — собор Передвісника і Хрестителя Господня Іоанна. Іоанн Предтеча, згідно євангельській легенді, сповістив прихід в світ божого посланця — месії, покликаного встановити справедливий порядок на землі. Зустрівши Ісуса Христа, Іоанн хрестив його з безліччю народу, який призвав до покаяння і етичного очищення. Іван-бражник — так називали в народі цей день. Запивали зло, щоб сліз не було, кажучи: «Святкуй раз на місяць — будеш веселим, засвяткуєш щодня — будеш голим».
 
21 січня — шанування священномученика Ісідора пресвітера і з ним 72 постраждалих в Юрієві Ліфляндському проходило в Ємельянов день, названий на честь уселенського святого Єміліана-сповідника. Сходилися хлопці «досаду збивати». На Ємельяна дме з півдня — до «грізного» літа.
 
22 січня — поминали святителя Філіпа, Московського і всея Русі чудотворця. Федір Количев, прийнявши чернечий постриг, ставши ігуменом Соловецького монастиря, перетворив його на багатющий духовний і промисловий центр північного Помор'я. За осуд кривавих розправ Івана Грозного, був покликаний на суд Боярської думи, де заявив: «Я прибулець на землі, як і всі батьки мої, готовий страждати за істину». Святитель Філіп, 62-річний старик, був задушений Малютою Скуратовим.
 
23 січня — Григорій-літоуказатель, так називали цей день на честь святителя Григорія, єпископа Нісського. Почитали і російського святителя Феофана Затворника, єпископа Вишинської пустелі. Іній — до сирого літа, суха погода — до жаркого літа.
 
24 січня — Феодосій-весняк, так називали цей день, на честь преподобного Феодосія Великого. Шанували і Михайла Новгородського, 44 року що викривав в Клопському монастирі людські пороки. «Феодосієво тепло — на ранню весну пішло».
 
25 січня — Тетянин день. Діякониса одного з римських монастирів Татіана доглядала хворих і допомагала нужденним. Піддана язичниками витонченим тортурам, прийняла мученицьку смерть, але від Христа не відреклася. Цей день — традиційне студентське свято. Сонце на Тетяну — до раннього прильоту птахів, сніг — до дощового літа.
 
26 січня — день мученика Єрмила, його на Русі називали Яремою. «Ярема на печі, а кішка в грубці — мороз ударить». «Кішка стіну дере — негода біля воріт».
 
28 січня — «преподобний Павло день додав». Зоряна ніч — до урожаю льону.
 
29 січня — в поклоніння чесним веригам апостола Петра відзначали настання напівкорму, оскільки до цього дня худоба з'їдала половину зимових запасів кормів.
 
30 січня —Антон-перезимник, так називали преподобного Антонія Великого — засновника пустельномешкання; отця чернецтва, що провів у повній самоті в Фівайській пустелі 20 років і, що покинув її під час "гонінь" імператора Максиміана, щоб служити християнським мученикам. «Не вір теплу на Антона — морозно буде» все ж таки «Антоніна — зимі половина».
 
31 січня — Афанасій-ломонос, так називали день святителів Афанасія і Кирила, архієпископів Александрійських. «Афанасій та Кирило забирають за рило». Наступали афанасіївскі морози. «Це не диво, що Афанасий-ломонос морозить ніс, а ти почекай Тимофія-полузимника, тимофіївських морозців». Сонце опівдні — до ранньої весни.
 
     За матеріалами мережі Інтернет
Категорія: ІНФОРМАЦІЙНИЙ БЛОК | Переглядів: 910 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
СЬОГОДНІ
ВХІД

КАЛЕНДАР
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
ГОДИНА ЗЕМЛІ
ФОТОГАЛЕРЕЯ
ПРО ПОГОДУ


ВАЛЮТА
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua
ЗАЦІКАВЛЕНИМ

ВІРУЮЧИМ
Часовня

Вгору